Без штучних барвників. П’ять надихаючих варіантів фарбування великодніх крашанок
Лайфхаки23 березня 2023, 16:51
Зробити власноруч один з головних атрибутів Великодня — крашанки зовсім не складно. Процес не займає багато часу та не потребує великих зусиль і особливих вмінь. До того ж якщо фарбувати яйця натуральними барвниками, вони обійдуться дешевше та не нашкодять здоров’ю.
Як власноруч пофарбувати яйця на Великдень
Червона капуста
Заготуйте чотири склянки нарізаної червоної капусти. Візьміть 1 л води, додайте у нього 2 ст. л. оцту та ретельно перемішайте. Додайте капусту та проваріть її протягом тридцяти хвилин. Процідить отриманий розчин та опустіть у нього яйця. Тримати їх у розчині можна від 30 хвилин до 8 годин. Чим довше яйця пролежать у розчині, тим темнішими вони вийдуть. Від світло- до темно-синього кольору в цьому випадку.
Лушпиння цибулі
Заготуйте чотири склянки лушпиння цибулі. Візьміть 1 л води, додайте у нього 2 ст. л. оцту, як у попередньому рецепті. Додайте лушпиння та проваріть його протягом тридцяти хвилин. Процідіть розчин та покладіть у нього яйця. Тримати їх у розчині можна від 30 хвилин. Якщо продукт довше пролежить у розчині з лушпиння, його колір стане насичено помаранчевим.
Буряк
У рецепті з буряком потрібно повторити всі дії, як у попередніх рецептах. Чотири склянки буряка потрібно проварити у воді з оцтом. Отриманий розчин злити, занурити в нього яйця для отримання світло- або темно-рожевого кольору.
Куркума
Додайте до каструлі з окропом та оцтом, так само як у попередніх рецептах, 3 ст. л. меленої куркуми та добре перемішайте. Опустіть яйця в розчин приблизно на 30 хвилин для отримання жовтого або жовто-зеленого кольору.
Міцна чорна кава
Приготуйте міцну каву, не менше 3−4 ст. л. на 1 л води. Покладіть до неї яйця та тримайте їх там не менше 30 хвилин. За допомогою кави можливо отримати крашанки від світлого до темно-коричневого кольору.