Сім ознак. На що звертати увагу при виборі свіжих та якісних сосисок

5 лютого 2024, 15:37

Сосиски та сардельки належать до ковбасних виробів, які мають велике розмаїття сортів, складу і технології виготовлення. При купівлі цих продуктів споживачі стикаються з проблемою визначення їх якості та безпечності.

Для цього необхідно звертати увагу на такі ознаки, як: вид м’ясної сировини, наявність натуральної оболонки, термін придатності, маркування та ціна. Ці ознаки дозволяють відрізнити якісний продукт від низькогосортного або фальсифікованого. Крім того, існують й інші ознаки того, як вибрати якісні сосиски.

Реклама

Як відрізнити якісні сосиски від підробки

Зовнішній вигляд

Одним з аспектів, який слід враховувати при виборі сосисок і сардельок, є їх зовнішній вигляд. Важливо переконатися, що поверхня має бути не пошкоджена, суха, чиста і гладка. Якщо є зморшки, це може свідчити про порушення виробничого процесу або вичерпання терміну придатності продукту. Як правило, якісні ковбаси мають міцну оболонку, яка щільно охоплює фарш, за винятком упакованих у целофан.

Порушенням техніки вважається також наявність жирових або бульйонних мазків під оболонкою або надлишок фаршу зверху. Можливо, така ковбаса містить значну кількість води або виготовлена ​​з жирного м’яса з численними прожилками.

Колір

Колір високоякісного продукту, як правило, більш блідий, тоді як яскраво-рожевий або червонуватий відтінок може вказувати на більшу кількість барвника. З іншого боку, якщо колір видається занадто темним, це може свідчити про надмірне використання консервантів.

ДСТУ

ДСТУ — державний стандарт в Україні, який гарантує, що продукція виготовлена ​​за чітко регламентованими правилами та нормами. Ковбаси та сардельки зі знаком ДСТУ 4436:2005 вважаються високоякісними, оскільки виготовляються виключно зі 100% м’яса (свинини або яловичини) та інших натуральних інгредієнтів, таких як сало, субпродукти, сир, вершки, молоко, курячі яйця, і рослинне масло. Цей стандарт суворо забороняє використання будь-яких інших добавок.

З іншого боку, ковбаси першого сорту можуть містити й інші види сировини, але в певних межах. Наприклад, дозволено включати до 10% білкового стабілізатора з колагенової сировини і свинячої шкіри, до 10% яловичини, свинини, баранини, до 10% механічно обробленого м’яса птиці, до 10% соя і молочні продукти в зволоженому вигляді, до 3% крупи, до 4% крохмалю і пшеничного борошна. Однак значна частка основної сировини має становити не менше 70%.

Текстура

Сосиска має дуже ніжну консистенцію, завдяки вмісту білкових добавок. Спробуйте натискати на сосиску та спостерігайте, чи повертає вона свою форму за кілька секунд. Якщо цього не відбувається, то це може свідчити про неякісний продукт. Навіть сардельки, які мають більш пухку та соковиту структуру через вміст жиру, також повинні відновлювати свою форму після натискання.

Розріз

Якісна сосиска на зрізі має мати рівномірний сірувато-рожевий колір, але не повинна бути занадто пухкою. У сардельок зріз має бути рожевим або світло-рожевим, і сама структура може мати легку пористість. Якщо помічаєте порожнечі або грубу консистенцію, це може свідчити про високий вміст води в продукті.

Приготування

Якість сосисок можна визначити під час приготування. Якісні сосиски не повинні розпухати та розсипатися, що свідчить про високий вміст крохмалю.З використанням деяких добавок, таких як камедь чи карагінан, сосиска може збільшити свій об'єм після варіння. Якщо під час готування сосиска втрачає форму або зморщується в мікрохвильовці, це може свідчити про велику кількість води або інших добавок в продукті. Якщо вода, в якій готуються сосиски або сардельки, забарвлюється, це може свідчити про вміст багато барвників, і такі продукти краще уникати.

Аромат і смак

Для сосисок важливий приємний аромат, насичений запахом прянощів. Категорично недопустимі кислий, затхлий або будь-який інший чужорідний запах. Щодо смаку сосисок і сардельок, важливо, щоб вони не були ні солонуватими, ні солодкуватими, і не мали гіркоти. Має відчуватися насичений м’ясний смак. Перевага надається натуральним спеціям, і неприпустимий будь-який сторонній присмак або пересоленість.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини