Секрети кулінарії. Що додати у воду, щоб шкаралупа яйця легко відходила після варіння: актуально на Великдень
Незалежно від того, чи промиваєте ви яйця перед тим, як класти їх у каструлю, чи заливаєте холодною водою, варите за таймером, а потім знову заливаєте холодною водою, шкаралупа може все одно погано відділятися від білка.
Багато господинь помічають, що яйця важко очищаються, якщо забути залити їх холодною водою після варіння. Однак, як виявляється, може бути декілька причин, а не лише цей перепад температури.
Чому варені яйця погано чистяться
- Занадто свіжі яйця: У кожного яйця під шкаралупою є повітряна камера, яка з часом розширюється, коли яйце висихає. Яйця, які тільки що були зібрані, мають меншу цю камеру, тому шкаралупа відділяється важче.
- Неправильна температура води: Якщо опустити яйця в холодну воду, білок може згортатися і прилипати до шкаралупи.
- Висока температура яєць: Яйця мають охолонути після варіння, тоді шкаралупа може легше відділятися.
- Зберігання в холоді: Надто низька температура може призвести до промерзання і денатурації білка, що також робить чищення складнішим.
Як варити яйця, щоб вони добре чистилися
Досвідчені господині поділилися, як правильно варити яйця і що додавати до води для того, щоб шкаралупа відділялася легше. Виявилося, що застосування соди є кращим варіантом, ніж сіль:
- Дістаньте яйця з холодильника заздалегідь.
- Нагрійте їх разом з водою до кімнатної температури.
- Додайте 0.5 чайної ложки соди.
- Злегка струсіть яйця, опустіть їх у воду і варіть.
Варто пам’ятати, що вода має покривати яйця на два пальці та не має бути надто гарячою, щоб уникнути тріщин або нестачі рідини під час варіння.
Корисний лайфхак полягає в тому, щоб розпочати процес очищення варених яєць з тупого кінця. Там розташована повітряна камера, і чистка буде простіше, ніж якщо ви робите це з гострого кінця (в цьому випадку можна видалити шкаралупу разом з білком).