Коли вимкнули світло. Топ повноцінних страв з рецептами, які можна приготувати без плити
Повномасштабна війна зробила всіх українців зібраними та готовими до будь-яких форс-мажорів, у тому числі до тривалих відключень світла.
Ми вже звикли жити за графіками та підлаштовувати під них все життя, включаючи приготування їжі. На жаль не у всіх і не завжди є можливість приготувати сніданок, обід та вечерю на плиті заздалегідь, тому дуже важливо знати, які повноцінні страви можна приготувати й без неї.
Які страви можна приготувати без плити
Пластівці
Багато дітей та дорослих полюбляють пластівці, які не потрібно варити. Вівсяні пластівці достатньо залити окропом, накрити зверху кришкою або тарілкою та зачекати від 5 до 20 хвилин, залежно від того, якого вони мелення. Перед вживанням до них можна додати горіхи або сухофрукти. Рисові, гречані, кукурудзяні також заливають окропом або молоком, а перед подачею на стіл, за бажанням, додають улюблені фрукти, сухофрукти, мед, йогурт. Горохові пластівці споживають, як окрему страву. Заливають їх окропом і додають овочеві приправи, улюблені копченості або шматочки сала.
Крупи
Серед круп, які не обов’язково варити кускус, гречка, перловка та ячна крупа.
Кускус заливається гарячою водою у співвідношенні 1:1, накривається кришкою та вже через 15 хвилин подається на стіл.
Гречка, на упаковці якої написано, що вона обсмажена та висушена, також готується за допомогою води. Достатньо залити її окропом у співвідношенні 1:2, де 2 — це вода, накрити кришкою та почекати 20−30 хвилин. Для тих, у кого тривалий час немає світла та закінчилися запаси окропу, підійде варіант приготування зі звичайною водою з дотриманням попередніх пропорцій. Але цей рецепт підійде тим, хто хоче приготувати крупу, наприклад з вечора на ранок, тому що на приготування необхідно виділити від 5 до 10 годин.
Тверду ячну крупу заливають окропом та залишають під кришкою на 2−2,5 години. Пропорції ті самі, що у гречки.
Перловку заливають окропом або водою кімнатної температури у розрахунку 1:3, де 3 — це вода, накривають кришкою та залишають на 24 години. Під час заварювання, за бажанням додають сушені овочі та спеції. Вона ідеально підходить для тих, кому необхідно готувати на кілька днів уперед.
Страви у термосі
Супи
Любителі овочевих супів дрібно нарізають улюблені овочі, складають їх у термос, заливають кількома склянками окропу та залишають на 1,5−2 години. За бажанням, щоб суп вийшов більш насиченим, в нього можна додати бульйонний кубик або спеції.
З курячим кубиком можна приготувати у термосі бульйон. Для цього у окріп з ним достатньо додати подрібнену моркву, цибулю, спеції, вермішель з цільнозернового борошна та залишити на 30 хвилин.
Не така вже й фантастика борщ у термосі. Правда для нього знадобиться консервована заготівля. Її потрібно вилити у термос, додати шматочки ковбаси або шматочки м’яса, що залишилось від інших страв, зелень, часник, долити окріп і залишити настоятися протягом 30 хвилин.
Макарони
Для приготування у термосі краще використовувати пір'їнки або вертушки. Покладіть їх у термос, посоліть, залийте до верху окропом і залиште на 40 хвилин.
Ризотто
Для приготування рисового ризотто в термосі підходить шліфований пропарений рис. Добре промийте його перед приготуванням. Прогрійте термос: залийте у нього на кілька хвилин окріп та вилийте. Покладіть в термос рис, перемішаний зі спеціями, оливковою олією та замороженою овочевою сумішшю. Додайте окріп у пропорції 1:2 та залиште на годину.
Яйця некруто
Візьміть кілька сирих яєць, покладіть у термос, залийте окропом та залиште на 20−25 хвилин. Насолодіться кремоподібною консистенцією жовтка та білка.
Компот
Куди ж без компоту. Покладіть у термос свіжі або заморожені ягоди, додайте цукор за смаком і почекайте 2−3 години. Якщо хочете приготувати узвар, залийте сухофрукти окропом на 10−12 годин.