Зі щипаними галушками та спеціями. Як смачно приготувати сушені гриби: три оригінальні страви для обіду чи вечері

9 січня 2024, 04:05

2023 рік був досить багатий на гриби. Багато господинь засушило ці дари природи, щоб смакувати взимку. Пропонуємо приготувати їх різними способами та насолоджуватися насиченим і яскравим смаком.

Для ароматної основи юшки від ресторатора та шеф-кухаря Євгена Клопотенка можна використовувати як сушені білі гриби, так і мікс будь-яких інших. Або поєднати рецепт приготування із сирими. Наприклад, можна брати шампіньйони чи гливи, а для неповторного аромату додати трохи сушених грибів.

Реклама

Як приготувати юшку із сушеними грибами та щипаними галушками

Перш ніж робити відвар, гриби потрібно треба замочити та ретельно очистити від піску, який міг залишитися. Тоді їх можна кидати до юшки цілими, або порізати на дрібні шматочки. Суп смакуватиме як на пісній, так і на м’ясній основі. Для того, щоб юшка була густішою, додайте до неї різні крупи або ж макарони. Як варіант, суп можна приготувати з традиційними для України щипаними галушками.

Інгредієнти для юшки:

30−50 г сухих грибів

3 л води

1 морквина

1 цибулина

5 лаврових листків

2 зубчики часнику

Петрушка до смаку

½ ч. л. чорного перцю горошком

Сіль — до смаку

Інгредієнти для галушок:

200 г борошна

1 яйце

50 г вершкового масла

50 мл води

½ ч. л. солі

Спосіб приготування юшки:

1. Підготуйте інгредієнти для приготування грибної юшки з галушками. Сухі білі гриби попередньо замочіть у воді на 20−30 хвилин, аби видалити пісок, якщо він є. У велику каструлю влийте 3 л води та висипте гриби. Готуйте приблизно 20 хвилин на середньому вогні.

2. Морквину очистьте та наріжте півкільцями товщиною по 5 мм, цибулину розріжте навпіл. Вкиньте овочі у грибний бульйон, додайте 2 зубчики часнику та 5 лаврових листків. Варіть 30 хвилин на повільному вогні, за цей час морква має стати м’якою.

Спосіб приготування галушок:

1. Для галушок з'єднайте у мисці 200 г борошна, 1 яйце, 50 г вершкового масла та ½ ч. л. солі. Влийте 50 мл води.

2. Ретельно змішайте всі інгредієнти. У вас повинно вийти м’яке еластичне тісто, аби потім зручно було відщипувати шматочки для галушок.

3. Коли бульйон буде готовий, дістаньте з нього половинки цибулі. Ми додавали її, аби вона віддала страві свій аромат, тому надалі цибуля вже не знадобиться.

4. Далі будемо додавати у грибний бульйон галушки. Відщипуйте потрошку від тіста та вкидайте у каструлю. Варіть приблизно 2 хвилини, поки вони не спливуть.

5. У ступці розтовчіть ½ ч. л. перцю горошком. Додайте у юшку товчений перець та сіль до смаку. При подачі додайте у тарілку із юшкою рубану петрушку до смаку.

Юшка із сушеними грибами. Фото ілюстративне (Фото: LauriPatterson/istockphoto)
Юшка із сушеними грибами. Фото ілюстративне / Фото: LauriPatterson/istockphoto

Як приготувати смажені сушені лисички

Лисички — це дуже корисний та багатий на амінокислоти, вітаміни та мінерали продукт. У сушеному вигляді вони не втрачають своїх корисних властивостей, залишаються ароматними та не менш смачними.

Інгредієнти:


Лисички — 100 г;

Цибуля — 3 шт.

Часник — 3 зубчики

Чорний мелений перець — 1/3 ч. л.

Зелень — 1 ст. л.

Олія — 3 ст. л.

Сіль — за смаком

Спосіб приготування:

1. Перед приготуванням сушені лисички потрібно замочити на ніч, орієнтовно на 12 годин. Тоді воду варто злити. Гриби можна порізати або ж залишити такими, як є.

2. Почистіть та дрібно наріжте цибулю і покладіть її смажити на попередньо розігріту пательню з олією чи жиром. Додайте туди вимучені гриби. Також очистіть та пропустіть через прес часник і додайте його до інших інгредієнтів.

3. У сковорідку влийте столову ложку води, в якій замочували гриби. Додайте спеції за смаком та смажте всі інгредієнти на малому вогні під кришкою близько 20 хвилин.

Смажені сушені лисички. Фото ілюстративне (Фото: Yulia Podolinskaya/istockphoto)
Смажені сушені лисички. Фото ілюстративне / Фото: Yulia Podolinskaya/istockphoto

Як приготувати котлети із сушених грибів та курки


Інгредієнти:

100 г сушених грибів

2 цибулини

2 яйця

1 філе курячої грудки

Чорний мелений перець, сіль — за смаком

Спосіб приготування:

1. Залийте холодною водою сушені гриби та залишіть їх приблизно на 8 годин. Тоді її злийте. Почистіть і подрібніть цибулю, обсмажте її до прозорості на олії і додайте підготовані гриби. Їх можна аюо дрібно нарізати або залишити такими, як є. Обсмажте інгредієнти до готовності.

2. Сире яйце злегка збийте і додайте в гриби з цибулею та перемішайте. Додайте туди ж дрібно нарізане куряче філе. Посоліть і поперчіть до готовності.

3. Отриманий фарш дуже добре перемішайте. Мокрими руками сформуйте котлети, викладіть їх на розігріту сковорідку з олією, обсмажте з обох сторін до готовності без кришки.

Грибні котлети з гарніром. Фото ілюстративне (Фото: fotek/istockphoto)
Грибні котлети з гарніром. Фото ілюстративне / Фото: fotek/istockphoto
Показати ще новини