У чому сила крафту

12 липня 2018, 11:47
Спецпроект
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
 Людини, що надихнула на створення першої крафтової горілки, звали Клим Житник

Людини, що надихнула на створення першої крафтової горілки, звали Клим Житник

Історія відносин людини з їжею і напоями, які вона споживає, знає безліч випадків, коли хтось вводить еталон споживання або приготування того чи іншого продукту в ужиток.

І якщо імені першого винороба не знає ніхто – це сталося в такій глибокій старовині, що й уявити важко, то, наприклад, ім'я людини, що навчила всю Європу культурі споживання такого заморського продукту, як кава, нам відоме. Як і ім'я людини, яка постачала цукор в усі куточки Російської імперії, до складу якої колись входила й Україна.

А чи знаєте ви, як звали нашого співвітчизника, який сформував рецепт першої української крафтової горілки? Ні? Почекайте трохи – про все по порядку!

Невідомий винороб

Світла йому пам'ять, адже людство радісно оперує тепер величезною кількістю рецептів приготування всіляких вин. Культура пиття цього популярного напою настільки зросла, що ми з задоволенням відвідуємо винні фестивалі, а витончені цінителі старих вин смертним боєм б'ються на аукціонах, наприклад, за Масандрівський херес, врожаю 1775 року.

Кава по-козацьки

Ця історія – предмет нашої особливої ​​національної гордості. Козак, який навчив усю Європу культури пиття кави по-віденськи, був справжнім воїном і підприємцем. Його звали Юрій-Франц Кульчицький. Він узяв безпосередню участь у поваленні османського панування в Європі. І понад три століття тому саме цій людині з авантюрним складом характеру випала честь запровадити моду на каву.

На знак подяки за шпигунську й дипломатичну працю пана Кульчицького король Ян III видав йому як суперприз... 300 мішків трофейної турецької кави. Наш співвітчизник не розгубився, влаштувавши справжню рекламну кампанію з дегустацією і можливістю приправити гіркий турецький напій медом, цукром або молоком.

А незабаром до кави по-віденськи Кульчицький запропонував мініатюрні рогалики, що нагадують турецький півмісяць... І тепер ми спостерігаємо за тим, як цей напій в поєднанні зі здобою завоював практично весь світ.

Але, давайте скажемо чесно, любителів пити каву з цукром набагато більше, ніж кавових гурманів, що смакують свій улюблений напій без нього.

Цукровий маг

Микола Терещенко, який заснував свою цукрову імперію на теренах Російської держави, був вихідцем з Глухова (Сумська область). Місцевий люд дивувався його підприємницькому таланту і називав магом, «якому біси допомагали все життя».

Людська тяга до солодкого зіграла пану Терещенку на руку – його смачна продукція незабаром стала користуватися неймовірним попитом. А попит, як відомо, народжує пропозицію. Наприклад, «Товариство цукрових і рафінадних заводів братів Терещенків», засноване в 1870 році, поставляло цукор не тільки в межах Російської імперії, а й впевнено вийшло на світовий рівень. Експортні поставки солодкого товару були налагоджені в Англії, Німеччині, Швейцарії, Норвегії, Китаї, Персії і навіть Афганістані. При цьому річний обсяг експорту становив близько 14 190 тонн.

Англійське слово craft перекладається як «ремесло», «майстерна робота». Крафтові продукти створюються в невеликих експериментальних цехах. Їх виробляють в обмежених обсягах, застосовуючи високі технології й ручну працю

Градус вітчизняного крафту

Людину, що надихнула на створення першої крафтової горілки, звали Клим Житник. Він народився на початку 20-х років XIX століття в Чернігівській області. Пан Житник був справжнім вченим, дослідником і новатором, що захопився вивченням питань екстрагування і мацерації лікарських рослин, а також їх впливу на людську імунну систему.

Особливий вплив на праці самого Житника мав тоді ще молодий вчений Ілля Мечников – майбутнє світове світило імунології. Клим та Ілля познайомилися в 60-і роки XIX століття на вчених зборах Харківського університету. За словами очевидців, спільні інтереси двох цих амбітних вчених справили відчутний вплив на подальші дослідження і досягнення кожного з них.

У 70-ті роки XIX століття Клим Житник продовжує свої дослідження в Європі, а потім їде в Канаду.

В наші дні деякі знахідки Клима Житника з екстрагування і мацерації лікарських рослин, в числі яких липа, акація і калган, а також пророщені злакові культури, викликали предметний інтерес у групи молодих українських стартаперів. Поклавши в основу дослідження вченого, вони не тільки розробили цілий ряд унікальних рецептур, а й метод виробництва відповідних напоїв.

Цю дослідницьку ініціативу підтримав український бізнесмен Павло Климець, захоплений питанням вітчизняних інновацій. Саме він прийняв рішення реалізувати цей проект на своєму підприємстві, розташованому в Харківській області.

Далі буде.

Про тонкощі виробництва першої вітчизняної крафтової горілки ми розповімо в наступному номері.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X