Саме сезон. Сім корисних властивостей хурми
Осінь - сезон не тільки гарбуза, груш і яблук, це також час гості з теплих азійських країн - хурми. Різні різновиди цього фрукта - в'яжучі та солодкі, з кісточками і без, м'які і хрусткі - з'являються на прилавках супермаркетів і овочевих ринків.
У нашій країні можна придбати три різновиди цього корисного фрукта: терпку на смак і таку, що потребує повного дозрівання, хурму, темно-оранжевий з коричневою м'якоттю, солодкий корольок і м'який на смак, соковитий, без кісточок шарон.
Привезена з теплих країв хурма та її сорти мають високий вміст бета-каротину і різних мінералів: таких як натрій, магній, кальцій і залізо. Крім того, цей фрукт містить вдвічі більше дієтичних волокон ніж яблука, а також більше фенольних сполук, які запобігають серцевим захворюванням.
НВ STYLE зібрав сім корисних властивостей хурми і її родичів - королька та шарона:
1. Багата поживними речовинами і вітамінами
Маючи низький вміст калорій і жирів, хурма містить всі види фітонутрієнтів, флавоноїдів і антиоксидантів, таких як катехіни, галлокатехіни і бетулінова кислота. Бета-каротин, лікопен, лютеїн і криптоксантин - інші потужні антиоксиданти, які знаходяться в хурмі. У ній також міститься велика кількість вітамінів і мінералів, включаючи вітаміни А, С і В, калій і марганець.
2. Корисна для серця
Поєднання поживних речовин, які містяться в хурмі, робить фрукт чудовим вибором для зміцнення здоров'я серця. Зокрема, хурма містить флавоноїдні антиоксиданти - кверцетин і каемпферол, - споживання яких пов'язують зі зменшенням ризику серцевих захворювань. Також хурма знижує артеріальний тиск, знімає запалення і знижує рівень холестерину.

3. Допомагає при запаленнях
Хурма багата на потужний антиоксидантний вітамін С, який допомагає знизити запалення, яке є спільною причиною багатьох захворювань. Каротиноїди, флавоноїди і вітамін Е також допомагають боротися із запальними процесами в організмі.
4. Багата волокнами
Велика кількість холестерину, особливо «поганого» холестерину, може збільшити ризик серцевих захворювань, інсульту і серцевого нападу. Багаті волокнами продукти, такі як хурма, можуть допомогти знизити рівень холестерину, знизити рівень цукру в крові і зберегти здоров'я травної системи.
5. Корисна для зору
Хурма містить велику кількість вітаміну А й антиоксидантів, які мають важливе значення для здоров'я очей. Наприклад, один плід хурми забезпечує 55% рекомендованої добової дози вітаміну А. Хурма також містить лютеїн і зеаксантин, які сприяють збереженню зору.

6. Має невисокий глікемічний індекс
Незважаючи на відносно високий вміст цукру, цей фрукт має невисокий глікемічний індекс - не сприяє різкому підвищенню цукру та інсуліну в крові. Тож хурма може входити до складу різних дієт: наприклад, для людей з діабетом, або тих, хто хоче схуднути.
7. Допомагає боротьбі з раковими клітинами
Згідно з новими дослідженнями, хурма є одним з декількох продуктів, здатним боротися з клітинами раку молочної залози. Вчені пов'язують цю дію з флавоноїдом фізетін, що містяться в фруктах і овочах, і в тому числі в хурмі. Фізетін також вважають помічником у знищенні ракових клітин товстої кишки і передміхурової залози.
Американський гуру домашньої кулінарії Марта Стюарт вважає, що хурму недооцінюють, адже вона «заслуговує того ж галасу, що й гарбуз». І пропонує приготувати з неї корисний сніданок:
Кростіні з хурмою і брі

Інгредієнти:
- багет
- хурма
- сир брі
- коричневий цукор
Приготування:
Розігрійте духовку, помістіть шматочки багета на аркуші для випічки. Запікайте 10 хвилин, до світло-золотистого кольору. Покладіть на кожен шматочок хліба скибочку брі, скибочку хурми і посипте цукром. Запікайте 1-2 хвилини, поки цукор не розплавиться, і сир не почне утворювати бульбашки і ставати золотистим. При подачі посипати подрібненим перцем.
Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life