Що заважає українцям смачно готувати? Блог кулінара

18 листопада 2016, 19:47
Знаєте, в чому секрет смачної страви? У якості продуктів та способі їх обробки. Потрібно просто взяти і без того смачний продукт і, правильно приготувавши, дозволити йому розкритися

Щоразу приїжджаючи в Італію я не міг зрозуміти, чому скрізь, у будь-якій частині країни, так смачно готують. Просто в Італії – смачні продукти. І справа не тільки в кліматі, який є сприятливим для їхнього вирощування. Італійці вміють правильно поводитися зі своїми продуктами, вони їх люблять і, готуючи, передають цю саму любов. Ось і все.

Відео дня

Що заважає нам, українцям, смачно готувати? Погані продукти? Анітрохи, бо в Україні божественні продукти з неймовірним смаком. Буряк, цибуля, картопля, морква, особливо молода, солодка, соковита, ідеальна. Але вибір саме місцевих продуктів може бути набагато ширший. Я постійно питаю в наших фермерів, чому вони не вирощують, наприклад, фенхель? А ті, почувши страшне слово «фенхель», відповідають, що це дорого. Лише одиниці займаються вирощуванням «екзотичних» овочів – кольрабі, брокколі тощо. Адже в нас клімат, що дозволяє це робити, і найголовніше – у нас прекрасний чорнозем. Продукти, вирощені в нас, – одні з кращих у всьому світі й ідеально підходять для нашого організму. Наприклад, живучи в Америці, я не міг знайти їжу, яка мені подобалася б. Усе було якимось пластмасовим і несправжнім. І коли я зварив наш борщ, він не мав того насиченого, яскравого смаку, тому що продукти інші.

Багато людей сильно помиляються, коли думають, що смачна і якісна їжа – це дорого. Ми просто звикли так думати. Так, безумовно, артишоки, омари, трюфелі – це дорого. Але ж є величезна кількість звичайних продуктів, які мають дуже низьку ціну, але варто тільки обробити їх правильно, додати трохи спецій – і ви отримаєте божественний смак. Наприклад, зараз сезон гарбуза. Хіба гарбуз несмачний? Чи дорогий? Ось крабові палички і «Мівіна» – дорогі. Просто потрібно вартість рахувати за один кілограм, а не радісно хапати пачку, побачивши акуратно надруковану ціну за 50-100 г. Таким чином, ми, не замислюючись, платимо в середньому 60-80 гривень за кілограм щедро присмачених ароматизаторами, барвниками, пальмовою олією, підсилювачами смаку макаронів. А за імітуючий крабове м'ясо продукт, що містить крохмаль, емульгатори і натяк на фарш риби, назву якої виробник не вважав за потрібне писати на упаковці, ми з радістю віддаємо 170 гривень за кілограм. Ні, ми не будемо купувати дороге м'ясо або рибу (менше ніж 100 грн/кг), краще взяти крабові палички.

Навіщо платити зайві гроші за якісні макарони з твердих сортів пшениці (55 – 80 грн/кг) або витрачати 4 хвилини на приготування домашньої пасти, вартість якої в рази менша? Можна ж просто купити дешеву «Мівіну» і залити її окропом. Так і виходить, що ми судорожно відганяємо навіть саму думку про якісне і смачне харчування, вважаючи це розкішшю, для якої потрібно багато грошей. Ми, не бажаючи розібратися, взяли цю інформацію, як догму, яка глибоко в'їлася в нашу свідомість. Просто так зручно жити, не замислюючись. Погодьтеся, легше повірити на слово, швидко, не розжовуючи проковтнути інформацію, ніж проаналізувати її. «Думати – складно. Смачно, правильно і недорого харчуватися – неможливо», – саме так і живемо: стереотипами й умовностями, а лінь і небажання прийняти щось нове верховодять над усім цим.

Саме так і виникає ще одна проблема. Вона полягає в умінні обробляти продукти. Точніше в невмінні це робити. Ми нещадно вбиваємо продукти. А це вже злочин. Причому, злочин проти нашого здоров'я. Ми смажимо у великій кількості олії, поливаємо все тоннами майонезу, змушуючи нашу печінку здригатися від жаху. А ще ми позбавляємо себе можливості відчути справжній, яскравий, смак, що викликає неймовірні емоції, і насолодитися ним сповна. Наприклад, ніжну, злегка солодку цвітну капусту я не міг їсти близько 20 років, тому що мама її варила, а потім обсмажувала в клярі. А мені не подобалося. Потім я спробував приготувати її інакше – і я закохався у смак цвітної капусти, він виявився абсолютно новим для мене. Те саме і з печінкою, яку я не їв до 26 років, тому що вона була якоюсь недолугою, сухою і твердою. Але зробивши з неї повітряний і смачний паштет, я полюбив печінку.

По суті, ми самі себе обмежуємо певним набором шаблонів. Ми самі себе сковуємо, не дозволяючи рухатися далі. І якщо ми готуємо курку, то воліємо її зварити, запекти або посмажити, але ми навіть не подумаємо зробити з неї мус. Якщо до кінця літа ми звільнили комору і вирішили знову заставити її консервацією, то обов'язково закрутимо у величезній кількості залиті оцтом помідори. І не важливо, що вони знову простоять там до кінця серпня, тому що віддавати банки буде вже нікому. Можливо, для когось це замкнене коло є традицією, не буду сперечатися. Але чому б не спробувати приготувати, по типу італійських пілаті, помідори у власному соку, які мають яскраво виражений і насичений смак? А взимку на основі цих томатів можна готувати приголомшливий соус.

Але чому так відбувається? Знову-таки все просто. Ми боїмося. Ми як вогню боїмося нових смаків. Можливо, це пов'язано з жіночою психологією, тому що жінка, перш за все, готує для родини. Їй страшно приготувати щось нове. Вона хвилюється, що нове не сподобається домочадцям. А навіщо зайвий раз наганяти на себе хвилю негативу, яка може похитнути її авторитет ідеальної дружини, мами й господарки.

В Україні божественні продукти з неймовірним смаком

Насправді, експериментувати і пробувати – дуже важливо. Дуже важливо розвиватися, тому що це те саме, як ковток свіжого повітря, надихає рухатися далі. Потрібно навчитися відкривати для себе нові смаки: поєднувати різні продукти, додавати спеції. Потрібно просто почати пробувати. Наприклад, рис можна зварити на основі чаю (зелений, ройбуш, зелений чай з жасмином, суничний ройбуш) або просто налити туди вина. А в добре відомий усім гречаний суп додати трохи кореня запашної селери, духмяний перець і щіпку кориці. Якщо думка про додавання кориці лякає, то замініть корицю часником або ж коренем петрушки. Обожнюєте гарбузовий суп? Тоді не забудьте покласти в нього розмарин, трохи меду або надати пікантності за допомогою бекону. А якщо ми зваримо молоко з лавровим листом, духмяним перцем і ванільним цукром, то отримаємо новий, цікавий смак.

Або ж можна нарешті спробувати використовувати українські спеції: іван-чай, любисток, ялівець, сушену малину, чебрець, квіти бузини. Ви напевно багато разів про них чули, просто не допускали, що ними можна доповнювати і підкреслювати звичну їжу, адже вони мають чарівний аромат і неймовірний смак, який передається страві, прикрашає її.

Потрібно тільки знати, що живучи в Україні, ми володіємо справжнім багатством, яке доступне кожному. Нам залишається тільки навчитися правильно і раціонально ним користуватися. Тож зробімо це разом. І, тим самим, разом доведімо, що смачно готувати – це просто.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X