Три українські страви, які й зігріють, і піднімуть настрій
У холодну пору року їжа, що зігріває, — це найперше, що ми можемо зробити для себе та своєї сім'ї
Сонце рідко з’являється з-за хмар, а стовпчик термометра тримається близько нуля. У такий час хочеться турботи та затишку. Зігрітися та підтримати свій організм можна не лише новою курткою чи теплими шкарпетками: зігріваюча їжа — це найперше, що ми можемо зробити для себе та своєї сім'ї. Готуйте та насолоджуйтеся!
Капусняк із квашеною капустою та грибами
Час приготування — 25 хвилин
Порції — 4
Зігріваючий, з приємною кислинкою капусняк або росолянка — безумовно в топі улюблених супів українців. За допомогою методу квашення капусту легко зберігати всю зиму, тож природно, що наші предки вигадали суп на основі саме квашеної капусти. Щоб урізноманітнити класичний смак, пропоную додати до капусняку трохи грибів, пряних трав і шматочок сала.
Інгредієнти
- 50 г сала
- 1 цибуля
- 200 г печериць
- 500 г квашеної капусти
- 3 картоплі середнього розміру
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 3 горошини духмяного перцю
- 2 лаврові листи
- 1 ч. л. сіль
- 1 ч. л. суміші сухих пряних трав
Покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування капусняку з квашеною капустою.
Візьміть картоплю, очистьте та поріжте невеликими кубиками. Викладіть в каструлю відповідного розміру, залийте 2 л води, додайте два лаврові листи й три горошини духмяного перцю. Поставте варитись на середньому вогні. Залежно від того, який суп вам подобається, можете трохи зменшити або збільшити кількість картоплі.
Щоб урізноманітнити класичний смак, пропоную додати до капусняку трохи грибів
На розігріту пательню викладіть 50 г сала, попередньо очищеного від шкіри та порізаного невеликими смужками. Дайте салу трохи стопитися, але не більше 2 хвилин на невеликому вогні.
Додайте на пательню із салом одну цибулину, порізану дрібним кубиком. Обсмажуйте протягом декількох хвилин, доки цибуля не стане прозорою. Але не засмажуйте цибулю.
Візьміть 200 г печериць, помийте та поріжте невеликими шматочками. Додайте гриби до пательні з обсмаженою цибулею та тушкуйте протягом 3−4 хвилин на середньому вогні, не закриваючи кришкою і періодично помішуючи.
Візьміть 500 г квашеної капусти. Якщо готували самі та капуста в розсолі, відіжміть його, але не виливайте. Квашену капусту додайте на пательню з овочевою засмажкою та тушкуйте 4−5 хвилин. Наприкінці приготування додайте 1 ч. л. сухих пряних трав на ваш смак.
Додайте овочеву засмажку в каструлю з картоплею, приправте сіллю до смаку та варіть ще 5 хвилин. Спробуйте. Якщо хочете додати ще кислинку, влийте 50 мл капустяного розсолу. Зніміть із вогню та дайте трохи настоятися. Подавайте зі сметаною. Також за бажанням можна додати свіжу зелень — петрушку та кріп.
Полтавські галушки
Час приготування — 1 година + 50 хвилин на приготування м’яса
Порції — 2
Моя бізнес-партнерка по ресторанному бізнесу Інна Поперешнюк виросла в Полтаві. Вона мені розповідала про свої дитячі спогади, коли її мама зимовими вечорами готувала галушки. Такі вечері завжди були ніби аж святковими. Тому ділюсь цим святом і з вами.
Інгредієнти
Для галушок:
- 450 г пшеничного борошна
- 5 г сухих дріжджів
- 250 мл теплої води
- 20 г борошна на припорошення робочої поверхні
- 4 г солі
- 5 г цукру
- 10 г рослинної олії
- 100 г сметани
Для рваної курки:
- 450 г філе курячого стегна
- 50 г американської гірчиці
- 2 г сухого часнику
- 10 г суміші спецій для курки
- 2 ст. л. олії для смаження
Покроковий рецепт
Увімкніть духовку розігріватися до 160 градусів. Філе курячого стегна змастіть 50 г гірчиці, посипте сушеним часником (2 г) та сумішшю приправ для курки (10 г). На дно глибокого дека налийте 2 ст. л. олії для смаження та викладіть підготовлені стегенця, а зверху прикрийте деко фольгою. Запікайте м’ясо 1 годину 30 хв при температурі 160 градусів.
У велику миску насипте 450 г борошна. До борошна додайте 5 г сухих дріжджів, 4 г солі, 5 г цукру та 250 мл теплої води та замісіть тісто.
Сформуйте з тіста кулю, накрийте харчовою плівкою або рушником та залиште підходити у теплому місці без протягів на 30 хв.
Присипте робочу поверхню борошном (20 г буде досить). Після того, як тісто піднялося, розділіть його на частини, вагою приблизно 50 г кожна. Сформуйте з часточок тіста акуратні кульки та змастіть їх олією.
Викладіть кульки у пароварку та готуйте 15 хв.
Готове м’ясо трохи охолодіть та розберіть на часточки за допомогою виделки або просто руками.
Викладіть галушки на тарілку, додайте рване м’ясо та 100 г сметани.
Гарбузовий кекс
Час приготування — 1 година 5 хвилин
Порції — 3
Кекси, мафіни, пироги — всі вони з гарбузом стають ніжними, соковитими та ще більш смачними. До того ж це хороший спосіб переконати дітей спробувати хоча б шматок цього овочу. Цей кекс готується з додаванням манки замість борошна, а сметана та вершкове масло забезпечать ніжну текстуру пирога.
Інгредієнти
- 400 г гарбуза
- 3 яйця
- 100 г цукру
- дрібка солі
- 250 г манки
- 100 г вершкового масла
- 100 г сметани
- 10 г розпушувача
- 20 г масла (для змащування форми)
- 1−2 ст. л. манки (для підготовки форми)
Покроковий рецепт
400 г гарбуза помийте, очистьте від шкірки та натріть на дрібну терку.
У окремій мисці збийте 3 яйця з цукром до білого кольору, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла та перемішайте. Поступово додайте 250 г манки, 10 г розпушувача, дрібку солі та 100 г сметани. Ретельно вимішайте тісто.
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Додайте у тісто натертий гарбуз і ще раз перемішайте масу. Форму для кексу змастіть 20 г вершкового масла та присипте 1−2 ст. л. манки. Розподіліть манку рівномірним шаром по дну та бокам форми, а надлишок висипте.
Викладіть тісто у форму та випікайте кекс 45 хвилин при температурі 180 градусів до красивої рум’яної скоринки. Готовність перевірте дерев’яною шпажкою: якщо вона суха та без шматочків сирого тіста — кекс готовий.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут