Щастя по-данськи: п'ять простих секретів

6 жовтня 2017, 07:03
Данія незмінно тримає першість серед найщасливіших націй світу. Але секрети щастя по-данськи простіші, ніж здається на перший погляд. І користуватися ними можна де-завгодно

__99
__99 Фото:

Секрет 1: Люби свою зону комфорту

«Життя стається поза зоною комфорту». Таку істину нам втовкмачує література з персонального розвитку. Йти туди, де ми раніше не були. Робити те, чого боялися. Придумувати собі виклики і здобувати те, що здавалося нереальним. Бо життя, мовляв, починається там – далеко за межами зони комфорту. І це похвально, що ми часто себе з неї виштовхуємо. Це чудово – жити на адреналіні і постійно ставити собі нові планки. Більше тренінгів – більше подорожей – більше задач. Чудово, але щасливі данці нас не зрозуміють. Вони на пошуки щастя не вирушають бозна-куди і не вантажать себе списками цілей на наступний рік. Тут щастя генерують вже, тут і зараз – в самій зоні комфорту. Данці зосереджуються на тому, що люблять робити, і не зраджують цьому. За будь-якої погоди ідуть на зустріч свого клубу шахів, випічки чи в’язання. Не затримуються на роботі, щоб закінчити звіт, а поспішають додому до близьких. На вечірках не змушують себе знайомитися з новими людьми, якщо хочеться провести вечір в компанії старих друзів. Бо це дає їм відчуття комфорту. Що у Данії часто рівноцінно відчуттю щастя.

Відео дня

Секрет 2: Допомагай

Данців змалку виховують у дусі колективізму і вчать ставити інтереси групи вище за свої власні. Тому так багато данців залюбки зголошуються готувати їжу для безпритульних, прибирати місто після фестивального хаосу чи поратися в комунальному саду. Кожен третій у Данії щомісячно волонтерить майже 20 годин. Тут люблять допомагати. І робити це за просто так, не очікуючи ні похвали, ні винагороди. Навіщо їм це? Для того, щоб відчути свою значущість і потрібність. Для того, щоб зробити вклад в колективну справу і стати частиною чогось більшого. Щоб знайти однодумців. Кінець кінцем, щоб просто перевести фокус на щось нове і відпочити від своїх звичних справ.

Секрет 3: Дбай про своє тіло

Бути спортивним і дбати про здоров’я – ледь не обов’язок в Данії. Відмовки у дусі «у мене нема часу, бо я багато працюю» чи «мені не до того» тут не працюють. Вам напівжартома закинуть, що у вас не всі вдома або що ви неправильно розставляєте пріоритети. Складно знайти данця, в якого немає членської карти в спортклуб. Зрештою, якщо вам пощастить такого десь надибати, то б’юся об заклад – він або бігає спозаранку, або займається скелелазінням, або грає з друзями в футбол. Навіть неспішні прогулянки з малюками данці перетворюють в спорт. Візочок поперед себе – і побігли. Дві справи одним махом – і дитину вигуляли, і тіло підкачали.

Секрет 4: Твори затишок

Дім для данців – ледь не священне місце. Тут вони проводять похмурі темні вечори, яких в рік набігає ледь не 150. Тут відбувається «хюгге», якому приписують головну таємницю данського щастя. І навіть якщо житлова площа складається всього з кількох метрів, данці із тих кількох метрів зроблять цукерку. Немає потреби купувати дорогущі меблі. Бо справа не в ціні чи імені дизайнера, а в комфорті. А він твориться просто – в хід ідуть свічки, лампи, пледи і усілякі дрібнички, які роблять простір ще більш «хюгліг». Домівка для данців – це не станція тимчасової зупинки типу «тільки переночувати, бо живу на роботі». Ні. Там має хотітися бути постійно. Оселя по-данськи – це затишок в найменших деталях. Це така собі гавань, в якій добре запалити свічки і перечекати негоду. Дім – теплий сховок від усього світу, де можна зупинити свій біг і підзарядити внутрішню батарейку.

Секрет 5: Експериментуй

Данці обожнюють теплу перину і домашнє «хюгге». Але якщо вони таки виходять із своєї зони комфорту, то виходять з феєрверком. Звідси, наприклад, історія данського ресторану Noma, який просто порвав увесь світ своєю сміливістю. Рене Редзепі, 26-річний шеф-кухар Noma, відкривав його з дуже «скромною» ціллю – переосмислити нордичну кухню. З такої ідеї в меню народилися такі шедеври, як, наприклад, «копчені перепелині яйця на свіжоспеченому сіні» чи «смажений північний мох з грибами». Смачно? Дивно? Нестандартно. Зухвало. Редзепі втілив те, що іншим би й на думку не спало. Він завів моду на експеримент в гастрономії. В результаті таких вибриків Noma став рестораном номер один у світі. А почалося все з того, що молодий шеф-кухар начхав на рамки і стандарти і почав творити щось кардинально інше.

Новое Время запрошує на лекції наших відомих колумністів Діалоги про майбутнє. Детальна програма тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X