Джерело незамінних омега-3. Чи варто включати в свій раціон лляне насіння

20 січня 2021, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Цей продукт допомагає зменшити в’язкість крові, підвищити еластичність судин і знизити ризик розвитку цукрового діабету і ожиріння

Сьогодні я хочу розповісти про насіння льону. Чи варто включати лляне насіння в свій раціон і що цінного воно містить? Як і скільки його використовувати з користю для здоров’я? Адже його активно вживають в їжу люди, що піклуються про своє здоров’я.

Відео дня

У лляному насінні багато корисного. В першу чергу це джерело харчових волокон, які, немов щітка, очищають кишечник, стимулюють його перистальтику і створюють відчуття ситості. Багате насіння і на фітоестрогени — фенольні сполуки з антиоксидантною активністю, які захищають жіночий організм від новоутворень і допомагають полегшити прояви клімаксу і дискомфорт, пов’язаний з менопаузою. Також насіння льону можна назвати природним статином, оскільки сприяє нормалізації рівня холестерину.

І головне: ця маленька насінина — одна з небагатьох рослин, в якій у великій кількості знаходяться омега-3 жирні кислоти.

Насіння льону протипоказане дітям до 3-х років

Напевно ви багато чули про користь поліненасичених жирних кислот, а саме омега-3 і знаєте, що їх в нашому раціоні зазвичай недостатньо. Вони відносяться до розряду «незамінних», бо не виробляються в організмі, а повинні надходити з їжею в достатній кількості.

Омега-3 жирні кислоти потрібні для будівництва клітинних мембран. Вони зменшують в’язкість крові, підвищують еластичність судин, покращують травлення, знижують ризик розвитку цукрового діабету і ожиріння, якщо дотримуватись здорового харчування.

Як вживати і скільки? Не більше 1−2 столових ложок в день, тобто 10−20 г насіння.

Є певні обмеження на вживання насіння льону. Справа в тому, що вони в невеликій кількості містять рослинні ціанідні сполуки. Друга причина, чому їх треба вживати помірно, це великий вміст клітковини, що буде викликати дискомфорт у кишечнику і проносну дію.

Як використовувати лляне насіння?

Його часто застосовують при лікуванні гастриту і виразкової хвороби як обволікаючий засіб, що створює захисний шар на внутрішній поверхні шлунку і оберігає його від впливу травних соків. Для цього необхідно насіння льону залити окропом і настояти. Виходить приємний на смак густий кисіль. Насіння також можна додавати в салати, каші, кисломолочні напої.

Потрібно пам’ятати, що насіння втрачає деякі корисні речовини після термічної обробки, тому додавайте його в страви вже після приготування.

Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю. Його краще подрібнювати на один раз в кавомолці і вживати відразу після приготування. Так збережуться всі корисні поживні речовини та не прогіркнуть поліненасичені жирні кислоти, які швидко окисляються на повітрі при сонячному світлі і утворюють пероксиди, а вони навпаки — шкідливі для організму.

Зберігати насіння льону потрібно цілими в герметичному контейнері, в темному місці.

Кому може зашкодити насіння льону?

Воно протипоказане дітям до 3-х років. Потрібно обережно його застосовувати при наявності камінців у жовчному міхурі через жовчогінний ефект. Жінкам, у яких ендометрит, фіброміома матки чи полікістоз яєчників його не можна вживати через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітні і ті, хто годує грудьми.

Хоча лляне насіння містить багато корисних і цінних інгредієнтів, вважати його супер-продуктом не слід. Воно не є головним джерелом омега-3 жирних кислот. Справа в тому, що лише 10−20% рослинних омега-3 повноцінно засвоюється організмом. Тому, якщо вжити 1 столову ложку насіння, незважаючи, що там велика кількість омега-3 жирних кислот — цілих 2 г, тільки 0,2 — 0,25 г з них повноцінно засвояться і перетворяться в активні речовини.

Пам’ятайте, що оптимально для дорослих споживати сумарно 1 г омега-3 жирних кислот на добу. І щоб отримати добову норму з насіння льону, вам довелося б вживати більше 4 столових ложок насіння щодня. А це може завдати шкоди вашому здоров’ю.

Лляне насіння можна додавати в їжу в рекомендованих дозах, але це аж ніяк не виключає використання більш ефективних тваринних джерел омега-3 жирних кислот.

Так що, згадаємо Парацельса: «Все є отрута і все є ліки; те й інше визначає доза».

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X