8 продуктів, які ніколи не псуються

28 серпня 2017, 22:01
Термін придатності зазвичай використовується в цілях безпеки, і якщо на продукті написано «найкраще вжити до», мова йде, скоріше, про якість. Навряд чи це граничний термін зберігання продукту

(Колонка написана в співавторстві з колегами з Університету Ковентрі, Даніелем Амунд і Ізабеллою Ньямбайо)

Нещодавно ЗМІ облетіла новина про те, що через 106 років в британському антарктичному фонді був знайдений кекс одного з першовідкривачів Південного полюса Роберта Скотта . На запах ласощі здавалися їстівними. Виникає питання: чи є в світі настільки ж довговічні продукти? Відповідь: так, і їх кілька.

Відео дня

1. Мед

У 2015 році археологи повідомили, що під час розкопок єгипетських гробниць був знайдений 3000-річний мед , причому їстівний. Причина в особливому складі меду: мало води і багато цукру бактерії в такому середовищі не розвиваються. Крім того, в меді міститься невелика кількість перекису водню, що перешкоджає росту бактерій. Саме тому бджоли виробляють мед в своїх вуликах і їжа, і захист.

Обробка меду також допомагає зробити його більш довговічним: цукор в меді гідроскопічний, тобто, може втягувати воду з атмосфери, а це не дуже добре. При термічній обробці вода видаляється, а повітронепроникні кришки перешкоджають її подальшому попаданню в продукт. Завдяки чому мед зберігається ще довше. І хоча після відкриття мед може кристалізуватися (цукор набирає воду), шляхом простого нагрівання його можна повернути в початковий стан.

2. Висушені бобові

Як і у випадку з медом, запорукою тривалого зберігання бобових є обробка і зберігання. При сушінні в бобових збільшується концентрація цукру і знижується вміст води, що уповільнює ріст бактерій і цвілі. Крім того, ферменти, що руйнують продукт після збору врожаю, виявляються в стані анабіозу. Якщо упаковка герметична, бобові будуть зберігатися роками і залишатися відмінним джерелом білка. Але якщо в тару потрапить вода, вони протримаються лише кілька місяців.

Якщо чорний шоколад зберігати при постійній температурі, він залишиться їстівним протягом двох років або більше

3. Соєвий соус

Соєвий соус може зберігатися до трьох років. Він дуже солоний і пройшов процес ферментації. Відповідно, якщо його не відкривати, він буде зберігатися дуже довго. Багато що залежить від типу соусу і температури зберігання після відкриття. Якщо він псується, то швидше за все, через цвіль, зростаючої навколо кришки.

4. Оцет

Хтось скаже, що оцет це і так зіпсоване вино або сидр. Але завдяки тому, що оцет виробляється на підставі кислоти, отриманої шляхом ферментації за участю бактерії Acetobacter, іншим бактеріям в такому середовищі розмножуватися складно. Саме тому оцет може зберігатися настільки довго. Білий оцет залишиться майже незмінним, а інші оцети можуть змінювати колір або виробляти осад. Швидше за все, це не змінить смак, але може вплинути на його зовнішній вигляд і запах.

5. Білий рис

Білий рис їли і після 30 років зберігання в банках, а в пропареному вигляді він навіть пройшов тест на дегустацію. Головне для рису, судячи з усього, повітря в приміщенні для зберігання і температура. Дослідження показали, що температура повинна бути низька (близько 3 градусів), а в атмосфері не повинно бути оксигену. Коричневий рис, який вважається більш корисним, швидше за все, зберігається менше. Його волокнисті висівки містять ненасичені жири, які можуть протухнути. Тому якщо коричневий рис став маслянистий і пахне старою фарбою, краще викинути його.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

6. Чорний шоколад

Думка про те, псується чи шоколад, розійшлися. Додавання молока в шоколад може зменшити термін його зберігання, але темний шоколад, здається, зберігається довше незважаючи на те, що виглядає часом не завжди найкращим чином (покривається білим нальотом). Можливо, причина в тому, що шоколад не зберігають при постійній температурі, і від цього жир піднімається на поверхню, надаючи шоколаду колір трохи схожий на цвіль. Але якщо чорний шоколад зберігати при постійній температурі, він може залишатися їстівним протягом двох років або більше. Правда, мало у кого він лежить настільки довго.

7 і 8. Цукор і сіль

Багато продуктів тривалого зберігання містять багато цукру і солі. Іншими словами, вони витягують воду, і якщо в такому середовищі почнуть рости бактерії, вони просто висохнуть. Ось чому ми використовуємо сіль, щоб зробити шинку, а цукор щоб зробити варення. Якщо сіль і цукор тримати подалі від вологи та в герметичних контейнерах, то вони будуть зберігатися нескінченно. Але різні добавки, наприклад, йод в солі, можуть скоротити термін зберігання до п'яти років.

Звичайно, більшість продуктів не зберігаються дуже довго: вони містять багато елементів, які мікроби люблять (поживні речовини, вода), і мало тих, яких вони не люблять (сіль, кислота).

Майте на увазі, що терміни зберігання зазвичай використовуються в цілях безпеки, і якщо на продукті написано «найкраще вжити до», мова йде, скоріше, про якість. Навряд чи це граничний термін зберігання продукту швидше, термін, протягом якого не зміниться його зовнішній вигляд і смак.

The Conversation

Переклад The Conversation. Републікація повної версії тексту заборонена

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X