Основне джерело жиру. Чим замінити соняшникову олію

31 травня 2019, 19:53
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Задумайтесь над зміною базової олії. Не обов’язково повністю виключати соняшникову з раціону, просто додайте інші варіанти

Яка олія у вас є основною в раціоні? Чим ви заправляєте салати і на чому смажите?

Найімовірніше, відповідь буде — соняшникова олія. Дослідження споживання олії в Україні показують, що основним джерелом жиру в раціоні жителів нашої країни сьогодні є саме вона.

Відео дня

А медичні дослідження говорять про зв’язок постійного вживання цієї олії і збільшення ризику смертності від ішемічної хвороби серця. Причиною тому велика кількість жирних кислот Омега-6 в соняшниковій олії. Молекули Омега-3 дуже пластичні й гнучкі. Вони — ідеальна «їжа» для «найшвидших» органів, насамперед — серця і мозку. Омега-6 же, навпаки — загущують кров, уповільнюють обмінні процеси. Вони нам теж потрібні, але в своєму надлишку провокують запалення і атеросклероз.

Гарбузова олія — джерело вітамінів і мінералів

Проблема в тому, що Омега-6 також містяться в багатьох інших продуктах, з числа тих, що ми їмо кожен день. Крім того, Омега-3 і Омега-6 конкурують за засвоєння у нас в організмі — над їх розщепленням працюють одні й ті ж ферменти. Тому і оптимальний баланс цих жирних кислот найчастіше порушений.

До речі, олія виноградних кісточок — це теж олія з переважанням Омега-6.

Висновок: задумайтеся над зміною базової олії. Не обов’язково повністю виключати соняшникову з раціону, просто додайте інші варіанти. Дуже хороший нейтральний варіант для салатів — оливкова extra virgin. Серед всіх олій вона містить максимальну кількість Омега-9.

Ще варіанти корисних олій для салатів, овочів, каш:

1. Льняна олія. Вона на 80% складається з Омега-3, тому має такий специфічний запах. Корисна для імунітету, активує роботу мозку, корисна для серця, судин, системи травлення, допомагає позбутися закрепів. Має маленький термін зберігання, оскільки швидко окислюється. Зберігайте в холодильнику і не використовуйте, якщо олія стала гірчити.

2. Кунжутна олія. Містить лецитин, який допомагає відновлювати клітини печінки. Допомагає регулювати рівень холестерину. А ще дуже багата на кальцій. Має приємний горіховий смак і запах.

3. Гарбузова олія — джерело вітамінів і мінералів. Я дуже люблю додавати її в каші й салати. Стимулює імунітет, підвищує захисні властивості організму, покращує моторику кишечника і жовчовивідних шляхів, уповільнює процес старіння, допомагає регулювати вуглеводний і ліпідний обміни. Навіть сприяє поліпшенню репродуктивної функції у чоловіків.

І ще багато інших — вибір досить великий. Головне правило — не нагрівати сирі олії. Інакше вони швидко окислюються і стають канцерогенними. Про олії для смаження поговоримо наступного разу, і пам’ятайте: здорове харчування полягає в максимальному розмаїтті. Це і смачно, і корисно.

Інші рекомендації Лори Філіппової можна знайти тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X