Кейт Бланшетт про мистецтво ХХ століття. Рецензія на фільм Маніфесто

15 червня 2017, 11:53
У прокат виходить драматичний фільм Джуліана Розефельдта Маніфесто з Кейт Бланшетт у головній ролі. Кінооглядач Валерій Мирний вже подивився картину і дав їй свою оцінку

Маніфесто Джуліана Розефельдта - це своєрідний екскурс в історію минулого століття. Інсталяція, яка досить успішно прикидається фільмом. У підсумку вийшло щось середнє між походом на лекцію до музею і в кіно на ще одну експериментальну картину з Кейт Бланшетт. Наприклад, Мене тут немає Тодда Хейнса. Після перегляду останньої стрічки Розефельдт і вирішив запросити на роль головного інструменту в своєму проекті знамениту володарку двох Оскарів.

Маніфесто зародився за кілька років до своєї прем'єри в 2016-му, в процесі вивчення німецьким художником і режисером Джуліаном Розефельдтом програмних текстів минулого: від ситуаціонізму Гі Дебора до Догми 95 Ларса фон Трієра.

Зйомки зайняли всього 12 днів і проходили в Берліні та його околицях. Кейт Бланшетт грає 13 персонажів, які ознайомлюють нас з 12 висловлюваннями великих революціонерів від мистецтва.

Починається все з колоритного волоцюги, який проговорює програмний текст ситуаціоністів авторства Гі Дебора, далі буде біржовий брокер і футуризм Філіппо Томмазо Марінетті, працівник сміттєвозу і архітектура Антоніо Сант-Еліа, ефектна кураторша і експресіонізм Василя Кандинського і Франца Марка, маргінальний стрідентізм Мануеля Арсе і маргінальні панки, супрематизм Малевича і вчений, дадаїзм Трістана Тцари і вдова, сюрреалізм Андре Бретона і ляльковик, поп-арт і нудна буржуа, Флуксус Курта Швиттерса і енергійна хореограф, концептуальное мистецтво Сола Левітта і ведуча новин з кореспондентом (дві ролі в одній сцені) і на завершення - кіно Годара, фон Трієра і Джармуша і вчителька молодших класів. Маніфести зачитуються не повністю. Розефельдт хитро комбінує тексти одного або декількох авторів.

Сценарій і драматургія

Встежити за цим багатством важко, але воно при всій своїй уявній ваговитості не тисне. Джуліан Розефельдт за допомогою добре продуманого сценарію і нехитрого монтажу примудряється перетворити свою інсталяцію на фільм. Майже. Картинка на екрані, часто в іронічній формі, римується з текстом: бомж словами ситуаціоністів, який критикує капіталізм. Або ведуча новин, яка агресивно зачитує принципи концептуального мистецтва, як очевидні факти ( "В концептуальному мистецтві ідея - це найважливіший аспект твору"), а потім передає слово кореспонденту.

На стику форм і народжується найцікавіше. А ще можна зрозуміти, навіщо все це. По-перше, найочевидніша відповідь: Маніфесто виконує ознайомчу функцію. Під час перегляду навіть підготовлений глядач навряд зрозуміє всі маніфести, але після повернення додому може з'явитися бажання залізти у Вікіпедію.

По-друге, навіть без Вікіпедії потік інформації з екрану збиває з ніг: мистецтво постає тут у всій своїй могутності. Один напрямок нашаровується на інший, намагаючись поглинути, знищити, нівелювати минуле. Далі за всіх пішли дадаїсти. Вони заперечували і самих себе теж. Сцена, присвячена їм, одна з найсильніших в альманасі Розефельдта. Кейт Бланшетт грає вдову, яка вкрай емоційно і в засуджувальній манері зачитує родичам і друзям покійного текст Трістана Тцари ( "Померти можна героєм або ідіотом, що одне й те саме!").

По-третє, все це працює і без згадки гучних імен. У фільмі є свій внутрішній мотив, який демонструє, як у нестримно вируючому котлі минулого століття формувалась сучасна людина. Не дарма кілька разів на екрані з'являються мавпи і один раз, здається - австралопітек. А в одній зі сцен, присвячених супрематизму, є натяк не тільки на картину Малевича, а й на знаменитий фільм Кубрика. Мистецтво ХХ століття, як той чорний обеліск в Космічної Одіссеї 2001 року - вплинуло на все, що ми зараз бачимо і на те, як ми бачимо. В цьому і полягає головний, ретроспективний мотив Маніфесто.

Вердикт

Джуліан Розефельдт протиставляє високе повсякденному. Тим самим маніфестуючи останнім. І на цьому етапі знову-таки стає важливо не що говорять персонажі, а як і де. Кейт Бланшетт відмінно вловила цей момент. Вона у яскравій театральній манері грає архетипи: те, як ми уявляємо бомжа, втомленого робітника, самовпевненого брокера, вдову на межі істерики, владного хореографа. І йде навіть далі: гендер, політика, гроші, інформація подаються тут рівно в тому вигляді, в якому ми звикли це сприймати. Таким чином, непереварювані, часто снобські тексти прокладають смислові стежки до глядача, на короткі півтори години стаючи частиною нашого життя. А красиві, але герметичні світи Джуліана Розефельдта розкривають перед нами свої обійми.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook