Богослужіння на Великдень 2025 — дивитися онлайн пряму трансляцію
Яке вино святити у Великдень
На Великдень традиційно освячують кагор — червоне десертне вино, яке символізує кров Ісуса Христа. Його насичений темно-червоний колір асоціюється з жертовністю та любов’ю Христа до людства. Саме кагор є єдиним вином, яке церква визнає для використання в обрядах, включаючи освячення.
Важливо обирати якісний кагор, виготовлений із червоних сортів винограду, таких як Каберне Совіньйон. Справжній кагор має густу текстуру, насичений смак і аромат чорних ягід, джему та шоколаду
Традиційні великодні страви — як підібрати до них вино?
Під час сімейних посиденьок завжди корисні універсальні, легкі, прості вина з низьким вмістом танінів (не дуже терпкі). Такі вина припадуть до смаку кожному гостю і чудово підійдуть до великоднього столу. На Великдень ми рекомендуємо вина з таких сортів як: Шардоне, Рислінг, Піно Нуар і Глера (Просекко). Каберне Совіньйон і Мерло також підійдуть.
Але якщо ми хочемо ретельно підібрати вина до кожної страви, кілька порад щодо кількох найпопулярніших великодніх страв стануть у нагоді:
- Закуски — до них варто подати ігристе або більш міцне біле вино, наприклад. наприклад Шардоне. Тут також добре підійде сухий Рислінг.
- Печена ковбаса — найкраще смакує з делікатними червоними винами, наприклад Піно Нуар
- Паштет — подавати паштет потрібно з червоним сухим вином, наприклад, чилійським Мерло.
- Свіжа шинка — ідеальний компаньйон до свіжої шинки — біле вино сорту Шардоне або Рислінг.
- Яйця та страви з яєць — найкраще з шампанським або ігристим вином та просекко. Тут також добре підійде біле вино Совіньйон Блан.
- Запечена шинка, свиняча корейка — тут ми рекомендуємо червоне вино, напр. Каберне Совіньон або Мерло
- Баранина — до смаженої баранини найкраще подавати червоне вино Бордо або Каберне.
- Біле м’ясо — страви з білого м’яса слід подавати з ароматним, злегка кислуватим білим вином, таким як Рислінг.
Вино на Великдень і солодка випічка
Великдень — це також час випікання. Перелік десертів практично нескінченний: починаючи від дріжджових бабок, переходячи до мазурок і сирників, закінчуючи смачними шоколадними десертами. Ці солодощі слід підкреслити відповідним вином, яке посилить їхній смак і покращить враження наших смакових рецепторів. Але як вибрати вино до солодкої паски?
Вибираючи вино для десертів, пам’ятайте, що блюдо має бути менш солодким, ніж вино, що подається. В іншому випадку напій здається неприємним на смак з сильно підкресленим алкогольним присмаком.
Солодкі білі вина ідеально підійдуть до кремових тортів і фруктових тортів. Солодке вино сорту Рислінг ідеально підходить як гарнір до мазурок і бісквітів. Мускат підійде до лимонних коржів.
Шоколад і шоколадні десерти слід подавати з солодким червоним вином. Правило полягає в тому, що чим важчий десерт, тим важче червоне вино до нього поєднується.
До дріжджової випічки, в тому числі і до великодньої паски, ми суперечливо подаємо сухе вино Prosecco, яке своєю сухістю чудово доповнює смак злегка солодкуватої паски.
Здобна паска на Великдень: ідеальний рецепт до святкового столу
Рецепт без зайвих клопотів — просто готуйте, прикрашайте білковою глазур'ю та насолоджуйтеся результатом! Порція невелика, тому паска виходить ідеально для сімейних свят.
Перейти до рецептуВологий та м'який: рецепт великоднього крафіна
Паска крафін — один із найпопулярніших видів великодньої випічки. Така паска виходить дуже незвичайною і неймовірно смачною.
Перейти до рецепту