Забудьте про дієти. Вчені розповіли, яким повинен бути оптимальний раціон для довголіття

23 листопада 2020, 06:09

Те, що ми їмо, може збільшити або зменшити тривалість нашого життя. Однак суть правильного харчування до сих пір залишається спірною.

У дослідженні вчених Австралії, опублікованому на цьому тижні, вчені припускають, що людська смертність в значній мірі залежить від балансу макронутрієнтів - із застереженням, що склад цього балансу повинен змінюватися протягом усього життя, в залежності від віку.

Відео дня

Макронутрієнти забезпечують організм енергією, і вони необхідні організму для підтримки структури. Це стандартні елементи живлення, які добре вам знайомі: вуглеводи, білки і жири. Згідно з дослідженням, наявність макронутрієнтів в продуктах є важливим фактором смертності, і, виходячи з цього, було показано, як ідеальний баланс вуглеводів, білків і жирів для збільшення тривалості життя змінюється з віком.

Їжа (Фото: Brooke Lark / unsplash)
Їжа / Фото: Brooke Lark / unsplash

Один з авторів, Алістер Сеньйор - науковий співробітник Сіднейського університету. В інтерв'ю виданню Inverse він розповів, що в майбутніх дослідженнях хоче «усунути невідповідності між постачанням і споживанням».

Сеньйор стверджує, що дослідження дійсно вирішує важливі аспекти питання про споживання їжі, наприклад - що ви насправді повинні їсти. По суті, воно демонструє, що вкрай важливо не дотримуватися принципу «все або нічого» в дієті.

Сеньйор і його колеги виявили, що оптимальний склад раціону для зниження ризику смертності залежить від віку. У віці до 25 років показники смертності були найбільш близькими, коли загальний запас енергії складався з 16% білків і від 40 до 45% жирів і вуглеводів.

їжа (Фото: Louis Hansel @shotsoflouis / unsplash)
їжа / Фото: Louis Hansel @shotsoflouis / unsplash

Але в більш пізньому віці - якщо людині більше 55 років - баланс змінився на о 11% білків, 67% вуглеводів і 22% жирів. Ці результати були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Сеньйор вважає, що «зосередження уваги на одному аспекті своєї дієти може привести вас в глухий кут». «Людям потрібно піти від одновимірного мислення, наприклад, їсти менше жирів або уникати вуглеводів. Живильні речовини неминуче разом потрапляють в продукти, які ми їмо, тому, якщо ви зосередитеся, наприклад, на збільшенні споживання білка, ви можете ненавмисно змінити якийсь інший аспект», - говорить він.

У багатьох сучасних дієтах цей висновок не враховується. Наприклад, дієта Аткінса обмежує споживання вуглеводів і заохочує вживання більшої кількості білків і жирів. Дослідження Сеньйора показує, що саме баланс різних макроелементів, а не їх усунення, підвищує шанси на довге життя. Більш того, цей баланс змінюється: коли ви молоді, рівна кількість жирів і вуглеводів є ключовим фактором, а в більш старшому віці необхідно скорочувати кількість жирів в обмін на вуглеводи.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X