«Ненавиджу ледачих». Ектор Хіменес-Браво розповів про фаворитів на шоу МастерШеф, «укропчик» і риси, які його відштовхують в людях

28 травня 2020, 18:16
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Відомий шеф-повар, суддя проектів «МастерШеф» та «МастерШеф. Професіонали» на телеканалі СТБ, власник декількох ресторанів у Києві Ектор Хіменес-Браво розповів НВ Style, як сподобатись суворому судді, чи потрібно поварам на кухні рукавички та які у нього насправді стосунки з укропом.

Ви закінчили кулінарну академію. Чи вважаєте, що крутий повар має обов’язково мати кулінарну освіту?

Так, я закінчив кулінарну академія та вважаю, що профільна освіта дійсно важлива. Звичайно, у світі є достатньо багато неймовірних шеф-кухарів без освіти, які всього навчилися на практиці. Це безумовно можливо. Та якщо ви хочете швидше стати ТОП-шефом, профільна освіта — більш простий шлях, щоб цього досягти. Ви можете пройти його через практику, але це займе більше часу.

Відео дня

Існує багаторічний спір про рукавички на кухні. Як ви до цього відноситись? Повинен кухар готувати в рукавичках?

Знаєте, особисто я вважаю, що кухарі - люди з найчистішими руками. Оскільки ми миємо їх часто та дуже ретельно. Ми це робимо кожної хвилини. Також кухар постійно має відчувати текстуру продуктів. Коли він робить, наприклад, тісто. Важливо розуміти, наскільки воно м’яке чи сухе. Це можливо лише через руки. Можна використовувати і рукавиці, але через це втрачається чутливість, яка потрібна вам на кухні.

Ситуація, яка зараз склалася з коронавірусом, звичайно, змушує нас користуватися рукавичками. Це правильно в таких непередбачуваних обставинах заради безпеки гостей. Але повторюся, що кухарі привчені мити руки постійно. Особисто я, коли готую навіть три хвилини, мию руки разів зо три. Це вже звичка.

Чи є у вас улюбленці на проекті МастерШеф. Професіонали-2?

Я повинен бути об'єктивним, тому неможливо мати любимчиків на проекті. Оскільки в такому випадку моє суддівство та мої рішення втратять об'єктивність. Звичайно, в цьому сезоні професіоналів є шефи, у яких, я впевнений, буде прекрасне майбутнє. Наприклад, Микита, Євген, Едуард, Віктор. Шефи, які кожного разу показують високу якість своєї роботи. У них неймовірне майбутнє. Але взагалі у мене немає фаворитів.

Як сподобатися суворому судді Ектору і що вас найбільше відштовхує в людях?

Мене відштовхує більше всього, коли я бачу в людині потенціал, а вона просто ліниться. Я ненавиджу це та не можу прийняти. Мені подобається, коли я підштовхую людину з потенціалом і вона реагує, прислухається. Кожного дня ми даємо учасникам поради і мені подобається, коли вони уважно слухають і не ліняться. Тоді їх потенціал по-справжньому розкривається.

Чи проходять учасники МастерШеф кулінарне навчання в процесі зйомок?

Учасники сезону аматорів, коли приїжджають на проект, проходять не зовсім навчання, а декілька інтенсивних сесій, щоб перевірити знання та оцінити рівень підготовки. Наприклад, їм розповідають професійну термінологію, оскільки ми, судді, говоримо специфічними термінами, які вони можуть не зрозуміти.

На сезоні професіоналів, звичайно, навчання немає. Учасники — професіонали, вони не потребують додаткових тренінгів.

Існує думка, що кухарям високого рівня складно побудувати міцну сім'ю і стосунки. Чи згодні ви з цим, розкажіть про свій досвід.

Це дійсно дуже важко через нашу роботу. Ми працюємо багато годин на добу. Зазвичай, коли більшість людей відпочиває, ми працюємо. Коли у всіх вихідні або свята, ми працюємо. В такому режимі дуже важко створити сім'ю чи стабільні стосунки. Ми завжди на кухні та не маємо часу ні на що інше.

Чи допомагають вам учасники МастерШеф в розвитку вашого сьогоднішнього бізнесу?

Якщо учасники МастерШеф зацікавлені у тому, щоб працювати в моїх проектах, я запрошую їх, підтримую в подальшому розвитку та зростанні.

Пропонували вам учасники інвестувати гроші у їх проекти чи їх імя? Якщо ви бачите, що учасник, який не реалізувався на проекті, талант та перспективу, могли б ви інвестувати в нього як бізнес?

У мене не було нагоди інвестувати гроші в інші проекти. Всі проекти, які у мене є - мої особисті, в які я вклав свої кошти. Бізнес — дуже делікатна тема. Я завжди намагаюся давати правильні поради учасникам. Вони постійно мріють та мають великі надії, але ви ж самі розумієте, що бізнес — це бізнес.

Ектор, чому вам так не подобається кріп?

Я дуже люблю кріпчик. У мене немає з ним ніяких проблем. З чим я не згоден, так це використовувати кріп у всі рецепти, де він навіть не підходить. Кріп — ідеальний для морепродуктів та риби. У нього делікатний смак як у аніса чи ванілі. Але я вважаю, що він не підходить до м’яса чи салатів. Це моя особиста думка як шефа. Я не маю нічого проти кріпа. Просто пропоную людям не використовувати його з усіма стравами, оскільки у нього специфічний смак. Коли ви використовуєте спеції чи трави для страви, ви повинні бути впевнені, що вони підкреслять смак. Я люблю кріп, але він має використовуватися правильно.

І, звичайно, актуальне для всіх питання — чим займалися на карантині? Мабуть, у всіх уявлення, що шеф-кухар у закритому просторі постійно готує. Що відкрили нове у собі?

Під час карантину я прекрасно організував свій дім, бізнес, створив нові стратегії, нові ідеї. І, звичайно, я постійно готував. Спілкувався зі своєю командою та сім'єю кожного дня, хоча і онлайн.

Навіть не впевнений, що у мене був карантин, оскільки було дуже багато роботи. І також я радий, що він майже закінчився, оскільки немає нічого кращого спілкування з людьми, відвідувань ресторанів та обміну крутими ідеями.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X