Сало та зефір. Дмитро Комаров розповів, як харчується у подорожах та що любить їсти вдома

10 січня, 12:10
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Дмитро Комаров зазначив, що любить готувати для друзів (Фото:Надано пресслужбою Дмитра Комарова)

Дмитро Комаров зазначив, що любить готувати для друзів (Фото:Надано пресслужбою Дмитра Комарова)

Дмитро Комаров розповів НВ Lifе, що любить брати з собою в поїздки і як його холодильник змінився після весілля.

Дмитро Комаров

Журналіст, мандрівник, ведучий програм Світ навиворіт і Мандруй Україною

Які продукти завжди берете з собою в подорожі?

Я обов’язково вожу валізу частувань для культурного обміну. Мене часто запитують, скільки кілограмів сала я беру з собою. Так от, можу привезти до 8 кг. Але в багатьох країнах заборонено ввозити продукти в таких обсягах. Тоді я звертаюся до українського посольства або дізнаюся, коли хтось прилітає і по кілограмчику збираю. Сало, шпроти, ковбаса, помідори, чорний хліб, звісно, особливо цінний. Дуже погано, що він не зберігається довго.

Відео дня

Коли є хороший базовий табір, можна везти більше. Що таке базовий табір? Ми приїжджаємо, наприклад, до Еквадору, знімаємо квартиру, якусь навіть найпростішу, але у зручній локації. Там залишаємо всі свої 10 валіз, зарядки, штативи, одяг зимовий, літній. Наприклад, в Еквадорі є і тропіки, де можна вдягнути майку, і холодриги, де потрібні пуховики. Зайві речі ми кидаємо в такій квартирі та періодично до цього базового табору повертаємось. Це дуже зручно. Забиваю холодильник основними продуктами, а хліб та сало зберігаю в морозилці. Це те, що на подарунки. Хоча коли йде зйомка, я пригощаю героїв і, наприклад, їм щось не зайшло — хтось не любить ікру, комусь не подобається сало, то для нас це завжди хороша новина: тому що ми з оператором все доїдаємо з задоволенням.

Щодо продуктів для себе, то коли до нас хтось летить, я прошу передати щось. Наприклад, у програмі іноді встановлюються рекорди і до нас прилітає керівник Національного реєстру рекордів України. У такі моменти я повідомляю дружині, що треба передати. І вона все збирає. Найчастіше це зефір — моя слабкість. Чомусь коли я тут, удома, я його майже не їм. Але коли я в поїздці, особливо якщо вдома не був півтора місяці чи більше, на ура заходить. Мені дружина акуратно пакує зефір, не в шоколаді, а найпростіший, й іноді щось готує. Я пам’ятаю, мені дуже приємно було в китайській експедиції, коли до мене разом із зефіром приїхала металева коробочка з-під цукерок. Я відкриваю, а там печиво, яке дружина сама зробила, у формі сердець, сама прикрасила. Така смакота від дружини приходить в експедицію.

Яку їжу береш в експедиції?

Тут романтики не варто очікувати, лише практична сторона. Є так звані сублімовані продукти. Різні страви — борщ, ризото або паста, з яких миттєво прибирають вологу і запаковують вакуумом. Далі ти розкриваєш цю упаковку-термос, наливаєш туди окріп, закриваєш, збовтуєш, і воно саме вариться десь вісім хвилин у середньому. Якщо брати іноземних виробників, топових американських чи європейських, вони, звісно, не дешеві, але там справді виходить анонсована страва: якщо це гуляш чи якийсь суп, чи картопля з м’ясом, то це справді картопля з м’ясом. Є й наші виробники, але в них не все сублімоване, є частина сушених продуктів. Але це теж дуже непогано, я беру і ті, і ті. Для мене такі варіанти — це економія часу, коли ранній виїзд, і я не можу сходити на сніданок у готель, або це таке місце і такий готель, де не передбачено сніданки, що в нас часто буває.

Що завжди є в холодильнику?

Холодильник до того, як ми почали жити разом з дружиною, і після — це зовсім різні речі. Зараз я взагалі не турбуюся про те, що у холодильнику, це тепер місія моєї дружини. Я люблю, коли вона готує, а вона любить це робити. Чесно, я іноді сам ловлю себе на думці і про це вголос їй кажу, що вона мене розбалувала. Тому що я починаю, грубо кажучи, ресторанне сервірування сніданку або вечері сприймати як щось звичайне. Саша завжди намагається зробити не просто смачно, а й красиво. Навіть якщо вранці ми приготували яйця, то там є зелень, є якийсь помідор розрізаний, зверху обов’язково лежить листочок, наприклад, руккола, кінза або щось ще, дуже гарно сервіроване все. Саша любить, коли гарно, вона готує та оформляє все просто ідеально. Я вже звик. До хорошого швидко звикаєш.

Коли я жив сам, то, звісно, то була холостяцька яєчня. Усе, що є в холодильнику, вивалив та підсмажив — це максимум. Чесно скажу, і зараз коли знімаю український сезон, то можу вийти в магазин, купити кефір чи ряжанку, простоквашу якусь, можливо, булочки чи сирки дитячі. Якщо є холодильник у готелі, кинув туди та вранці з'їв перед виїздом. Це приблизно те, як я міг харчуватися, коли жив сам.

Я люблю готувати. Але не знаходжу можливості та часу робити це для себе, мені потрібна нагода. Якщо я привіз новий рецепт із подорожі, то ми з дружиною влаштовуємо вдома вечірку, запрошуємо гостей. Тоді я готую. Я люблю готувати щось на мангалі, на грилі, люблю знову ж таки якісь страви й техніки іноземні, нехай це буде самовар, саможар, суп або плов, наприклад, узбецький. Тоді я із задоволенням це роблю. А для себе я лінуюся готувати. Якщо я вдома, а дружина — ні, то відкриваю холодильник, дивлюся, що там лежить, і вибираю шлях найменшого супротиву та найбільшої економії часу. Оформляти я сам не буду, просто швиденько проковтнув і побіг. Я просто поповнюю організм білками, жирами та вуглеводами.

Надано пресслужбою Дмитра Комарова
Фото: Надано пресслужбою Дмитра Комарова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X