Смаки арабських туристів. Ресторатор Дмитро Борисов розповів, як адаптує свої заклади до буму гостей з країн Перської затоки

1 вересня 2021, 17:20

Більше 14 тисяч туристів з Саудівської Аравії відвідали Україну у першому півріччі 2021 року. Порівняно з минулим роком їх чисельність зросла в 40 разів.

За день арабський турист в Україні витрачає у середньому $200. Чим смакують та що вражає гостей з країн Перської затоки, Радіо НВ розпитало у ресторатора Дмитра Борисова, який вже розпочав адаптацію свого бізнесу до хвилі іноземців зі Сходу.

Відео дня

Дмитро Борисов

ресторатор

— Я подивився на створений вами гід Києвом. Він арабською мовою.

— Це наше намагання адаптуватися під нові гарні умови. До України приїхало багато гостей з арабських країн, як ми могли з вами бачити цього літа. І ми майже всі меню наших закладів переклали арабською, щоб їм було зрозуміло читати та обирати страви.

— Чи є вже розуміння, чого саме хочуть туристи з арабських країн? У них може бути вимога щодо халяльності страв, наприклад. А є якісь інші особливості, які помітили ви чи ваші колеги, які працюють у ресторанах?

— Ми побачили, що це дуже класні гості, тому що вони допитливі, хочуть познайомитися з нашою гастрономічною культурою, українською саме. На рівні обмежень є питання до свинини: ми уточнюємо, що страви зі свининою і, звичайно, ці гості їх не замовляють. А якщо у меню є страви з халяльним продуктом (бараниною або куркою) — це додатковий плюс для цих гостей, хоча він і не принциповий. Принципова тільки відсутність свинини і нашого з вами улюбленого сала.

— Скажіть, будь ласка, вареники, а особливо з вишнею, зайшли арабським туристам?

— Ще й як зайшли! І наш київський торт, який ми робимо у вигляді тістечка, дуже полюбляють, і медовик. Майже всі страви, які ми пропонуємо, їм дуже подобаються і такий захват в очах: «Друзі, а що ж ми стільки років не знали, що тут, у центрі Європи є така неймовірна країна, де такі смачні страви, де такі класні краєвиди!».

Слухайте подкаст на цю тему

— Тому що у нас не настільки спекотно, вони в літній холодок приїхали. Ще одна деталь: люди з арабських країн не вживають алкоголю, а я розумію, що для ресторанного бізнесу саме алкогольний сектор є важливим. Наскільки це проблема?

— Чесно кажучи, вже давно немає такого стереотипу, що в ресторанах алкоголь займає якусь частку. У наших закладах усі ці роки максимум 20% від загальних продажів займають напої, а 70−80% - їжа. Для нас круто, що ці гості багато їдять і п’ють, просто не алкогольні напої, а лимонади.

— Наші узварчики, компотики і всі інші напої теж зайшли?

— Так. Морси, узвари залюбки п’ють і насолоджуються навіть безалкогольними коктейлями, які ми робимо смачними. Алкоголь — це не питання точно.

— Як виглядає типова арабська родина, яка приходить до ресторану? Скільки це людей, що зазвичай їм треба, скільки часу вони проводять за столом? Існує стереотип щодо арабського світу, що люди люблять їсти дві-три-чотири години, повільно.

— Вони дійсно насолоджуються обідом і вечерею досить тривалий час. Як правило, ми бачимо чотири-шість людей, здебільшого пари, а інколи є і по декілька діточок із цими гостями. До речі, спостереження: ми у своїх меню в дужках написали вартість страв в євро, і вони дуже дивуються, коли бачать, що за обід чи вечерю витратили не більше 10−15 євро на людину. Це за декілька страв плюс напої. Вони дуже дивуються, коли загальний чек на четверо-шестеро людей не перевищує 40−50 євро, і говорять, що у своїх країнах заплатили би в чотири-п'ять разів більше.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

— Наскільки цей потік арабських туристів буде потужним і в наступні роки? Наскільки це старт тренду, а не просто феномен?

— Я сподіваюся, що це саме старт тренду. Як правило, представники ринку гостинності всі попередні роки говорили всім, хто на це може вплинути: «Друзі, ви тільки запросіть до України цих людей, щоб вони один раз спробували і один раз побачили, яка в нас неймовірна країна». Далі вони точно будуть ділитися враженнями зі своїми друзями і цей потік туристів із кожним роком буде збільшуватися, я в цьому впевнений.

Показати ще новини
Радіо НВ
X