З найкращими шефами планети. Гастромандрівниця розповіла про головну експериментальну вечерю року

23 грудня 2019, 18:42

У продовження розповіді про те, чим дивує Відень, гастромандрівниця Аврора Огородник розповідає про вечерю в рамках глобального проекту провідних шефів планети — Gelinaz! 2019

Що може змусити покинути блискучі вогнями центральні вулиці передріздвяного Відня і заглибитися в саме серце малопопулярного у туристів 20-го району Бригіттенау (Brigittenau)? Лише перспектива вечері в ресторані з двома зірками Мішлен. Коли ви йдете по Wallensteinstraße, з одного боку, навігатор показує, що ви вже близько, а з іншого — навколишні Döner і Kebab ніби натякають, що ви дуже далеко від класичного розуміння, де такий ресторан повинен бути розташований. Але безбашенность і розрив шаблонів — мабуть, найбільш точно описують стиль, в якому Lukas Mraz, офіційно син в Mraz & Sohn, зараз керує своїм рестораном, на кухні якого разом з ним готує його батько, Маркус, а сервісом займається брат Мануель (також кухар).

Відео дня

nv
Фото: nv

Під дверима поки ще закритого ресторану починають збиратися люди. Більшість знайомі між собою і збуджено обговорюють сьогоднішню дуже непросту вечерю. Справа в тому, що третього грудня ось уже шість років у всьому шефському світі трапляється Gelinaz. Андреа Петріні (Andrea Petrini), невгамовний і мега-впливовий chef’s starmaker (за версією Time Magazine), в той момент, коли, здавалося б, все формати взаємодії між шефами вичерпані, силою думки створив новий — такий відірваний гібрид рок-фестивалю та Золотого Бокюза під галюциногенами.

Якщо в минулі роки формат вечерь Gelinaz передбачав перельоти шефів (на один день вони в рендомному порядку мінялися кухнями), то в цьому, підкоряючись могутньому тренду збереження енергії, всі залишилися вдома, але до кожного з шефів їх — 148!) прилетів сет з восьми рецептів (The Matrixes), характерних для анонімного ресторану (названий він буде лише в кінці вечері), але не входять до основного меню (проте це не точно).

Mraz&Sohn
Фото: Mraz&Sohn

Готувати ж потрібно було не по цих рецептах, а на свій власний лад, переосмислюючи і обов’язково радіючи (The Remixes). Також сайт і інстаграм проекту закликали нескінченно дуріти. Чим, власне, і займалися шефи і всі причетні вже на етапі підготовки. Чи потрібно говорити, що вже за місяць найгарячішим питанням на будь-якій гастро-події в світі був: а де ти вечеряєш третього грудня?

Але повернемося до самої вечері. Як було зрозуміло, стиль Лукаса і сама ідея Gelinaz збігаються, тож на нас чекала весела вистава. Крім їжі, частиною вечері став перформанс відомого австрійського артиста Frank Maria.

Протягом вечері він зі своєю командою створив і надрукував унікальну книгу-меню, яку всі гості отримали в кінці мій малюнок став її частиною, йухуу!). Крім цього, всі столи в ресторані були застелені скатертинами з графіті, на яких були зображені назви ресторанів, звідки, за версією Лукаса&Сo, могли прилетіти рецепти. Ми сиділи за столом Black Axe Mangal, гарячого лондонського местяка на 20 посадок від учня Fergus Henderson з St. JOHN Лі Тірнана (Lee Tiernan). Також були варіанти з Momofuku & Co, Noma, Steirereck, Hiša Franko, Gucci Osteria і Plaza Athenee.

Що це було: художній перформанс чи мішленівська вечеря? Однозначно, манірним любителям крохмальних скатертин та сервісу в білих рукавичках було б не комфортно — багато страв потрібно було їсти руками, тарілку з-під грибів з понзу хотілося облизати, а гуляш з полуницею — вимакувати хлібом. А чого варта перша страва! Сирі гарбузові стрічки коптилися в самому гарбузі за допомогою технології бонга. Фото з цим пристосуванням до сих пір збирає лайки в Інста Gelinaz.

Додайте до цього ідеальний wine-pairing, чіткий сервіс, художників, що кружляють навколо, і Лукаса, що постійно регоче, — все це зробило вечерю незабутньою. Ну а чого було чекати від унікального заходу, що проходить раз на рік. Єдино, після нього захотілося повернутися в Mraz&Sohn у звичайний день і спробувати всю тутешню їжу більш вдумливо.

фото автора
Фото: фото автора

Ну а за чиїми ж рецептами готували цього вечора Лукас, Маркус і Мануель? Дивно, що за участы в лотереї Gelinaz 138-ми ресторанів з усіх континентів, сюди прилетів сет з Steirereck, віденського ресторану, розташованого буквально за чотири кілометри! Ну а для нас це було подвійно круто, бо наступного дня у нас там був заброньований стіл.

Читайте про обід тривалістю чотири години вже зовсім скоро.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X