Підганяти когось тут вважається поганим тоном. Правила Іспанії

13 березня 2019, 20:45

Тут похід у рибну чи м’ясну лавку займає чимало часу і вимагає терпіння: місцевий етикет передбачає неспішну бесіду продавця з кожним покупцем, розповідає про Іспанію підприємець Тетяна Серьогіна.

Вона розповіла НВ про свою поїздку в Каталонію.

Н айкращий спосіб зрозуміти іспанців — це почати жити їхнім життям. Тоді ваш ранок буде неспішним і не дуже раннім.

Відео дня

Тутешні супермаркети відчиняються після 9.00, а в неділю і зовсім закриті. Винятки становлять булочні - панадерії, які працюють із 7:00, а деякі і цілодобово. Крім свіжого хліба, тут пропонують стандартний набір кавових напоїв, бутерброди і десерти. Багато іспанців снідають поза домом, і в панадерії часто можна знайти сніданки зі знижкою — за ціною від € 1,3 до € 3. Це може бути кава і круасан, кава і бутерброд або кава і тостадо — підсмажений хліб з оливковою олією і тертим помідором.

Раджу вибрати американо або каву кон лече (кава з молоком) і тостадо. Це дуже по-іспанськи. Лате, капучино, мокачино — для туристів. До того ж молоко може бути і рослинним: соєвим, мигдальним, спельтовим.

Щоб приготувати сніданок самостійно, можна сходити за продуктами на ринок. Втім, все те саме легко знайти і в супермаркеті. Риба, мідії, креветки будуть такими ж свіжими, як і на ринку, а їхня ціна виявиться привабливішою.

Ближче до вихідних на багато продуктів оголошуються знижки — дешевшають спаржа, риба, фрукти, овочі. Обов’язково спробуйте те, що в українських магазинах рідкість: мангольд — зелень, схожу на шпинат, спаржу, батат, гаспачо — томатний суп, який продається в пакетах, а також сезонну мушмулу, свіжий артишок і кальсот — солодку цибулю, яку готують на грилі.

Після сніданку вирушайте до моря. Наприклад, на Бальмінс — міський нудистський пляж, дорога до якого веде повз церкву Святого Варфоломія і Святої Теклі. Ще один пляж — Омі Морт, до нього потрібно йти стежкою через гольф-клуб, уздовж залізничних колій і повз покинуті дискотеки. На мальовничій дорозі повно бігунів і велосипедистів, а ось туристів ви швидше за все не зустрінете — хіба що найдопитливіших.

Шопінг у Сіджесі буде неповторним із тієї причини, що більшість марок, представлених у місцевих магазинах, створені локальними дизайнерами.

Javier Bosch / Unsplash
Фото: Javier Bosch / Unsplash

Обід у ресторані обійдеться в середньому в € 10−15 з людини. Спробуйте пескадітос — смажену дрібну рибку зі свіжого улову (швидше за все це буде тарілка анчоусів або сардин). Або шато — рибна страва з великою кількістю інгредієнтів.

А якщо вирішите купити рибу в магазині або на ринку, запасіться терпінням. Велика ймовірність стати свідком довгої і неспішної бесіди між попереднім покупцем і продавцем: вони обговорять останні новини, те, що саме збирається готувати покупець і яким саме способом буде це робити.

Втім, із тією ж неспішністю можна зіткнутися і під час замовлення у ресторані. І це цілком нормально для іспанців: нікуди не поспішати, жити в своєму ритмі і просто насолоджуватися життям. Люди готові радіти простим речам, спостерігати за сходом і заходом сонця, а поспішати і підганяти когось тут вважається поганим тоном.

У Сіджесі можна завести знайомство одразу на вулиці, в магазині або на пляжі, без жодних зусиль з вашого боку — місцеві жителі самі виберуть вас як співрозмовника і почнуть розмову. І не варто думати, що мовний бар'єр їх зупинить: вони будуть говорити з твердим переконанням, що ви їх розумієте. Навіть найсором’язливіші виявляться залученими в це бурхливе соціальне життя.

Сіджес, як і вся Іспанія, — справжній рай для любителів спортивних заходів. Всі навколо бігають, плавають, їздять на велосипедах, і кожні вихідні в будь-якому місті можна знайти захід до душі. І нехай вас не бентежить, що найближчий забіг або змагання з триатлону можуть проходити в геть маленькому містечку. Там неодмінно виявиться сучасний стадіон, а учасники будуть підготовленими й екіпірованими.

Хочете розповісти цікаві факти про своє місто? Пишіть нам на travel@nv.ua

Крім того, любов до спорту не заважає місцевим вечорами збиратися в барах: ближче до вихідних заклади бувають так набитими людьми, що вільне місце навіть біля стійки вважається великою удачею. Ще більше відвідувачів юрбляться зовні - вони вивалюються з переповнених барів і продовжують вечір, стоячи з келихом у руках. Утім, келихів за вечір може бути всього один або два — радше для комунікації.

Спостерігаючи за всім цим, хочеться теж стати частиною місцевої громади, так само вивалюватися з барів із келихом вина, сангрії, кави чи клари — пива з лимонадом — у руках, і навіть не помітити, коли надихаєшся повітрям іспанської свободи настільки, що вже не зможеш без нього жити.

Цей матеріал опубліковано в № 33 журналу Новое Время від 13 вересня 2018 року

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X