Мікс мистецтва і гастрономії. Чим вабить зимовий Відень

15 грудня 2019, 07:09

Відень розглядають, як один з найкращих напрямків під час новорічних свят. Гастромандрівниця Аврора Огородник пропонує свіжі ідеї дозвілля в австрійській столиці.

Тиждень на початку грудня у Відні видався насиченим: чотири музеї, п’ять ресторанів, два винні місця і один фестиваль натурального вина, який проходив в Музейному кварталі.

Відео дня
NV
Фото: NV

Першою зупинкою в Відні і точкою відліку канікул стало запрошення на pop-up вечерю Grand Kobel, який ось уже кілька років організовують два покоління готельно-ресторанної династії Езельбек (Eselböck), які володіють готелем і рестораном Taubenkobel в 60 кілометрах від Відня. Вальтер і Евеліна Езельбек керують готелем, а їхня дочка Барбара разом з чоловіком Аленом Вайсгербером (Alain Weissgerber) займаються рестораном. До речі, сестра Барбари, Стефані, разом з чоловіком Едуардом Чеппе (Tscheppe) створюють культові вина Gut Oggau, а сама виноробня знаходиться поруч з Taubenkobel. Клас, правда?

Їхати по передріздвяним Віднем в бальну залу вже давно не діючого готелю Donauhof було зворушливо. Але я не могла собі уявити, наскільки унікальний досвід на мене чекає.

фото автора
Фото: фото автора

З 15 листопада по 21 грудня (можна ще встигнути!) тут майже кожен день проходять pop-up вечері. Готує Ален Вайсгербер, ельзаський француз, який вже 25 років живе в Австрії, а його дружина, Барбара Езельбек, в мерехтливій фантастичній сукні, приймає гостей, наливає вино, натирає в тарілки трюфель і каштани і запросто збирає порожні тарілки нарівні з офіціантами. У величезній купольній бальній залі продумано все — кольори і освітлення без всяких фільтрів створюють відчуття ретро-фільму. Уніформа офіціантів, декор на столах — немає жодної дрібниці, яка була б упущена або не в унісон з основною темою. Я кілька разів мало не вголос задавалася питанням: а Вес Андерсен скоро прийде?!

фото автора
Фото: фото автора
фото автора
Фото: фото автора

Стіни прикрашені скульптурами-інсталяціями Костянтина Лузера (Constantin Luser), а центр залу займає його ж Vibrosaurus — скульптура, що звучить, створена з мідних сурм і валторн. За головним столом прямо під ним сидить компанія неймовірно стильних чоловіків і жінок, всім вже за 60. Потім стає зрозуміло, що це батьки Барбари, Вальтер і Евеліна, вечеряють з друзями. Вальтер, який успадкував Taubenkobel від свого батька, був і першим шефом ресторану. І під час вечері він кілька разів майже заходив на відкриту кухню поговорити з зятем. З усього було видно — він задоволений і пишається.

В основі меню — сезонність і локальність. Прості продукти — картопля, капуста, цибуля, свинина — ідеально приготовлені і об'єднані з гусячою печінкою, ікрою, трюфелем. Разом це — смакові композиції, що чудово звучать. Додайте до цього гармонійно підібрані вина, гул голосів і рев Віброзавра, розмови за столом і танці команди під проводом шефа на кухні - все разом справляє просто незабутнє враження.

Але і це не кінець. особлива гордість команди — десертний стіл. Птіфури і Захер, шоколад і меренга, цукор і цукати — все смертельно смачне.

Можливо, ви не встигнете в цьому році, але точно можете поставити в план на наступні листопад і грудень точно це зроблю!) — потрапити на цю вечерю. Так і запишіть: пережити унікальний досвід. Тим більше, що в наступному році це буде нове місце!

Далі була Альбертіна.

Albertina
Фото: Albertina

Символ Albertina Museum, віртуозно промальовані дикий заєць авторства Альбрехта Дюрера, в залах виставляється не часто. Потрібно пам’ятати, що музей є власником найбільшої колекції малюнків Дюрера (близько 140 робіт), провенанс колекції безперервно простежує історію робіт до 1528 року без прогалин. Природно, що дослідження творчості і колекції - серед пріоритетів науковців музею.

Albertina
Фото: Albertina

І при всьому цьому, виставка, яка триватиме до шостого січня (дуже потрібно встигнути!) — унікальна. Крім Зайця і не менш знаменитого Шматка дерну ще кількох малюнків з анімалістичних студій, включаючи унікальне синє пір'я дичини), можна нарешті зблизька роздивитися знамениті Руки — Дюрер, геніальний художник, раз по раз повторював їх, демонструючи своє володіння мистецтвом. Можливо, саме цей малюнок можна розглядати, як рекламний проспект, інструмент просування власного бізнесу.

Окреме задоволення — переходячи із залу в зал, спостерігати, як з безумовно геніального, але спочатку дуже старанного художника, рисувальника, гравера, Дюрер в зрілості стає володарем бездоганно легкого почерку. Здатність всього декількома лініями передати все — фігуру, настрій, атмосферу — унікальна.

Одним словом, виставка чудова і гідна відвідування. Людей багато, але не критично. Журналістам з прес-картами варто заздалегідь написати в прес-службу. Тоді безкоштовні квитки чекатимуть на вас.

Звичайно ж, одним Дюрером обмежуватися не варто. У музеї також виставлена колекція Батлінера (передана в дар Герардом Батлінером в 2007 році) з Шагалом, Матіссом, Пікассо і не тільки. Прекрасним продовженням всього виставленого є експозиція A Passion for Drawing. The Guerlain Collection from the Centre Pompidou Paris. Тут ви знайдете відгомони і алюзії на Дюрера.

Далі буде.

НВ може заробляти комміссію при покупці товарів, зазначених у цьому матеріалі

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X