Гастростолиця Франції. Правила життя Ліону: за столом тут говорять про захоплення, подорожі та секс

12 червня 2021, 08:30
НВ Преміум

Жоден француз ні за яких обставин не відмовиться від обіду: час, відведений на нього, вважається священним. Якщо ж роботодавець в обід потурбує працівника з робочого питання, це вважатимуть обурливим, розповідає журналістка Євгенія Руденко, яка живе і працює в Ліоні п’ять років.

Євгенія Руденко

журналістка, живе і працює в Ліоні п'ять років

Ліон називають гастрономічною столицею Франції, і недивно — тут унікальні ресторанчики «бушони», де можна скуштувати традиційних страв регіону Рона-Альпи. А ще звідси родом легендарний французький кухар Поль Бокюз. Його ресторан, у якого раніше було три мішленівські зірки, а після смерті метра стало на одну менше, знаходиться у передмісті Ліону і досі є модним закладом із чеком близько 700 євро і вище. Втім, пообідати «у Бокюза» можна й недорого: в місті є мережа демократичних «брасері» його імені, де обід коштуватиме прийнятні 20−30 євро.

Відео дня

Місто розташоване за півтори години їзди від моря, але його кухня переважно м’ясна. М’ясо і кров’яна ковбаса — часті складові місцевих страв. Найвідоміша локальна страва — андует, її готують із потрухів і, чесно кажучи, вона має специфічні смак і запах, але багато моїх друзів її хвалять.

Ліон, третє за величиною місто Франції, відрізняється від галасливих і динамічних Парижа й Марселя неквапливістю. Мені, киянці, в перші місяці життя у Ліоні це було дуже незвично, але потім я зрозуміла, що потрібно сповільнитися і насолоджуватися життям. Бо мистецтво жити, art de vivre, — це філософія французів.

Жоден житель Франції і тим паче ліонець не відмовиться від обіду і часу, відведеного на нього. В офісах на обід виділяють до двох годин, і цей час вважається священним, роботодавець може потурбувати працівника в обід тільки у вкрай важливому випадку, інакше це вважатимуть обурливим. Водночас їдять французи завжди строго за годинами, з 12.00 до 15.00, на це розраховані місцеві ресторани, які зачиняються у неробочий час.

На відміну від українців, французи не говорять за столом про політику. А обговорювати, скільки хто заробляє і скільки за що платить, і зовсім неприпустимо. Тому за столом зазвичай говорять про захоплення, подорожі та секс — останнє, напевно, здивувало б українців. А тут обговорити, яку білизну подарував вам коханий, і як ви після цього провели вечір, абсолютно звична річ.

Mike Benna via Unsplash
Фото: Mike Benna via Unsplash
Показати ще новини
Радіо НВ
X