Греки точно сумували за туристами. Які враження принесе відпустка на острові Крит у 2021 році
У вихідні, коли в таверні яблуку ніде впасти через місцевих завсідників, її господар радо виставить додаткові стільці й лавки поза всякими карантинними правилами, тільки б гості не пішли голодними, — ділиться враженнями заступниця головного редактора НВ Віталіна Приходько, яка провела два тижні на грецькому острові Крит.
Віталіна Приходько
«Це натуральна вакцина! КритоЗенека місцевого виробництва! АлкоЗенека — один раз випив, і весь рік ніякого коронавірусу!» — ось так тепер пропонує скуштувати знамениту цикудью (місцева назва ракії) Нікос, власник невеликої таверни, розташованої в живописному селі Коккіні Хані на грецькому острові Крит. Водночас гарно жестикулює: мовляв, зробити щеплення і випити найчистішої критської горілки — практично одне й те ж.
Дижестив усюди подають безкоштовно. Одразу ж, якщо раптом зацікавитесь, Нікос принесе альбом із чорно-білими фотографіями і розповість історію про те, як його родина вже кілька десятків років виробляє «чудодійний» напій із виноградної макухи, яка «позбавляє від нав’язливих думок», а також обов’язково запропонує придбати пляшку. Все це, звісно, в масці. Але добродушну усмішку помітно навіть під нею.
Грецію, яка нещодавно відкрилася після тривалого карантину, завжди вважали однією з найгостинніших країн у світі. Зараз, коли туристів ще досі мало, широкі пляжі майже порожні, а колись гучні кафе вдень заповнені ледь наполовину, це відчувається якось по-особливому. Навіть в аеропорту, біля стійки оренди автомобілів, крім запитань про документи і страховку, мені із задоволенням порекомендували два секретні пляжі.