Які продукти не можна мити перед приготуванням

19 липня, 05:05
Які продукти не можна мити перед приготуванням (Фото:belchonock / depositphotos)

Які продукти не можна мити перед приготуванням (Фото:belchonock / depositphotos)

Незважаючи на те, що вода дійсно допомагає позбутися мікробів, шкідливих бактерій і бруду, все ж таки є ряд продуктів, які не можна мити перед приготуванням їжі.

Деякі продукти мити категорично не можна, тому що бактерії від них залишаться на кухонній поверхні та раковині. Крім того, вода може змінити їх смакові якості. Фрукти, овочі, риба та м'ясо мають щодня поповнювати наш раціон. Однак вони містять велику кількість бактерій, які при митті не тільки не видаляються, а навпаки, розмножуються, забруднюючи все довкола.

Відео дня

Які продукти не можна мити

Експерти, вчені та дієтологи радять не мити такі продукти:

Яйця

Курячі яйця вкриті ледь помітною для людського ока природною плівкою, яка захищає жовток та білок від попадання в них бактерій. Миття яйця може дозволити бактеріям проникнути в шкаралупу, особливо якщо ви використовуєте холодну воду. Однак у професійній кухні все-таки прийнято мити яйця, використовуючи спеціальний розчин, який без зусиль та тиску видалить усі шкідливі мікроорганізми.

Гриби

Гриби добре вбирають воду, тому мити їх чи замочувати у рідині не рекомендується. Багато хто вважає, що гриби краще очищаються, якщо покласти їх у воду, але це не так. Гриби дуже сприйнятливі до вологи, тому вони вберуть у собе як воду, так і шкідливі людини речовини, які у мильних розчинах. Бактерії, присутні на грибах, зникають за високої температури.

Макарони

У процесі миття, з макаронів видаляється крохмаль, який дозволяє соусу вбиратися краще. Також миття вермішелі змінює її текстуру. Якщо помити макарони перед варінням, то ваша паста виглядатиме перевареною і втратить свої смакові якості. Крім того, після варіння мити макарони можна лише тоді, коли ви хочете додати їх до салату або обсмажити на сковорідці.

Зелень

Шпинат, броколі, салат, петрушка, кріп, рукола та інша зелень, що продається в супермаркеті, вже помита. На пакеті з такою зеленню має бути спеціальна наклейка або інший знак, що вказує на це. Повторне миття може призвести до того, що ці продукти стануть млявими та менш смачними. Це правило не стосується зелені, яку ви купили у фермерському магазині чи на ринку.

Курка

Курку також не можна мити перед приготуванням, тому що при такому процесі, ймовірність отруєння збільшується в кілька разів. Бактерії, що знаходяться на поверхні курки, при митті будуть розподілятися по всіх поверхнях, у тому числі по раковині і ножу. Знищити всі бактерії можна під час приготування курки на високих температурах.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X