Різдвяний м’ясоїд. Традиції та прикмети Дня домочадців
10 січня відзначається пам’ять апостола від сімдесяти Ніканора, а також Домочадців день, який ще називають Різдвяним м’ясоїдом.
М'ясоїд - період, коли православний статут дозволяє м'ясну їжу після будь-якого посту. Традиційно їх чотири: весняний, літній, осінній та зимовий. Останній, зимовий, м'ясоїд відзначають з Різдва до Масляної, котра відбудеться з 8 по 14 березня - у передостанній тиждень перед Великим постом.
День називають Домочадців, тому що зазвичай 10 січня всі домашні обов'язки дружно виконувалися сім'єю, після чого всі разом сідали за трапезу.
Традиції
М'ясоїди - це пора весіль, і зимовий - не виняток.
У цей час продовжували колядувати, а тих, хто приходив у гості потрібно було обдаровувати солодощами або смачною трапезою.
10 січня, щоб залучити в сім'ю згоду і благополуччя, наймолодшого члена сім'ї відправляли купити сіль, а потім він солив усі страви, які готувалися в цей день.

Чого не можна робити
У цей день категорично не можна залишати відкритими вікна і двері, адже через них в будинок може прийти біда. Особливо це стосується незаміжніх дівчат, яким категорично не можна широко розчиняти двері і довго тримати їх відкритими.
У цей день не готують нічого на опарі, її ставити не можна.
10 січня не варто давати і брати в борг, окрім того, не можна сваритися та конфліктувати.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life