Соковитий та пружний. Як зберігати буряк, щоб він долежав до зими

6 серпня, 02:13
Як зберегти буряк на зиму в домашніх умовах (Фото:Valentyn_Volkov / depositphotos)

Як зберегти буряк на зиму в домашніх умовах (Фото:Valentyn_Volkov / depositphotos)

Буряк використовують практично у кожному раціоні. Цей овоч має низку корисних речовин для організму, тому городники вирощують його рік у рік.

Зібраний урожай люди намагаються максимально зберегти, щоб буряк залишився свіжим і пружним до зими. З цього продукту можна приготувати безліч різноманітних страв: борщ, суп, салат Шуба та інші салати, заправку та соус тощо. Також буряк можна вживати як самостійну страву. Редакція НВ розповість, як можна зберегти буряк в домашніх умовах до зими.

Відео дня

Підготовка буряків до зберігання

Буряк здатний зберегти відмінні смакові та поживні якості аж до нового врожаю. Але для підтримки цієї властивості, потрібна правильна підготовка до тривалого зберігання. Для зберігання буряка до зими, краще використовувати середньостиглі та пізньостиглі сорти, які дозрівають перед першими заморозками. Викопувати коренеплід потрібно після того, як бадилля засохне і пожовкне. Перед закладкою на зберігання буряки необхідно підготувати:

  1. очистити від землі;
  2. відбракувати пошкоджені, некондиційні коренеплоди;
  3. зрізати бадилля, залишивши не більше 1 см біля основи;
  4. добре просушити коренеплоди на сонці або в сухому приміщенні, що провітрюється.

Викопувати буряки краще в суху, теплу погоду, вилами, щоб не порушити цілісність шкірки. Мити коренеплід перед закладкою на зиму не слід — достатньо видалити грудки землі вручну. Додатково овоч можна обробити слабким сольовим розчином, який стане гарним захистом від шкідників.

Як зберегти буряк на зиму

Для того щоб буряк не мляв, не проростав і не втратив своїх смакових і поживних властивостей, потрібно дотримуватися правильних умов зберігання:

  • постійна температура 2−4 градуси вище нуля;
  • висока вологість (близько 80%);
  • наявність вентиляції, але без протягу;
  • кімната або полиця повинні бути темні, без надходження сонячних променів (при зберіганні у квартирі);
  • зберігати мінімум на 15 см вище за рівень підлоги.

Зберігати буряк можна кількома способами:

  • насипом в окремий відсік: використовувати широкі полиці, на які буряк укладати стійкою гіркою заввишки до 70 см;
  • у мішках: у великі мішки викласти сухі бульби, не зав’язуючи горловину, щоб залишити доступ повітря до коренеплодів;
  • у глині: суху глину розведіть водою до консистенції густої сметани. Вмочіть буряк у цей розчин, просушіть і відправте на зберігання.
  • разом з картоплею в ящиках або мішках: можна розсипати буряки поверх картопляних запасів;
  • у закритому ящику з піском: буряк рекомендують укладати на піщаний шар, присипаючи зверху сумішшю із солі та піску.
Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X