Чотири перевірені способи. Як дізнатися, чи свіже яйце

6 липня, 13:05
Як перевірити, чи свіже яйце (Фото:freepik / freepik)

Як перевірити, чи свіже яйце (Фото:freepik / freepik)

Найчастіше, українські господині люблять, щоб продуктів на кухні було достатньо або із запасами. Однак яйця мають свій термін придатності та правила зберігання.

При кімнатній температурі зберігати яйця можна до 7 днів, а в холодильнику — до 45 днів. Якщо ви не впевнені у терміні та способі зберігання яєць, то можна скористатися наступними чотирма методами визначення свіжості цього продукту. Перевірка займе кілька хвилин і допоможе заощадити гроші або зберегти здоров’я.

Відео дня

1
Перевірка свіжості яєць за допомогою води

Покладіть яйце у високу склянку або будь-яку іншу ємність із водою. Свіже яйце залишиться лежати на дні. Яйце тижневої давності розташовуватиметься під кутом, плоским кінцем вгору або трохи спливе. Якщо яйце повністю плаває на поверхні води, то йому вже не менше трьох тижнів і воно погане. Повітряна камера такого яйця досягла великого розміру, що дозволило йому спливти.

2 Перевірка свіжості яйця на вигляд білка

Для такого методу потрібно розбити яйце та подивитися на стан білка. У свіжого яйця білок буде трохи прозорим, не сильно розтікається і трохи липкий. Якщо білок рідкий і прозорий, то яйце вже пропало. Це пов’язано з тим, що в старому яйці білок руйнується і стає рідким. Так само можна вивчити і жовток: у зіпсованого яйця жовток буде трохи приплюснутим, а не округлим.

3 Перевірка свіжості яйця на просвіт

Піднесіть яйце до джерела світла ікно або лампа) і подивіться всередину. Свіжі яйця добре пропускатимуть світло і як би ви не повертали яйце, жовток завжди буде розташовуватися по центру. У старому яйці жовток крутитиметься разом із яйцем. Крім того, темні плями, які проступлять під шкаралупою, свідчать про те, що продукт став непридатним.

4 Як визначити зіпсоване яйце по запаху

Запах тухлих яєць чи запах сірки свідчить про те, що яйце давно пропало. Крім того, такий запах можна відчути як розбивши яйце, так і через шкаралупу. При найменших натяках на неприємний запах, таке яйце їсти не можна.

Загальні рекомендації щодо зберігання яєць

  • Купуйте лише свіжі яйця та використовуйте їх до закінчення терміну придатності.
  • Зберігайте яйця у холодильнику, там бактерії сальмонели не розмножуються.
  • При приготуванні страв з сирих яєць, використовуйте тільки дуже свіжі яйця.
  • Варіть яйця принаймні 5 хвилин у киплячій воді.
  • Якщо закінчився термін придатності яєць, то протягом деякого часу вони можуть бути вжиті в їжу, але тільки за умови ретельного приготування. Бактерії сальмонели гинуть за температури 70 °C.
  • Якщо оболонка яйця пошкодилася, його потрібно терміново приготувати. Зберігати такий продукт не можна.
Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X