Просто, легко та смачно. Як виростити соковиті помідори з насіння в три кроки та коли їх пересаджувати у відкритий грунт

Як виростити соковиті помідори з насіння в три кроки (Фото:oocoskun/depositphotos)
Домашні помідори на смак смачніше куплених. Ще не пізно задуматися про їх вирощування та посів. Експерт поділився головними порадами, як забезпечити повноцінний урожай.
Домашнім помідорам потрібно більше часу та сонячного світла, щоб повністю дозріти на лозі, а це означає, що вони набагато смачніші, ніж придбані в супермаркеті. Виростити помідори не так вже й складно: пара рослин нагороджує садівників свіжими, ароматними плодами протягом усього сезону. Деніел Каррузерс із Cultivar Greenhouses поділився, як саме почати їх вирощувати.
1 Вибір помідорів
Експерт пояснив: «Існують тисячі різних сортів помідорів, тому важко знати, який вибрати для вирощування. Гарне місце для початку — подумати про те, які сорти ви насправді любите їсти і для яких страв ви їх використовуватимете. Ви будете кидати свої помідори в салат, перекушувати ними протягом дня або нарізати їх для бутербродів? Виберіть сорт, який вам подобається, і ви отримаєте ще більше задоволення від його вирощування». Менші сорти, як-от помідори черрі, можуть найкраще созрівати у підвісному кошику й не потребують багато місця, тоді як м’ясні томати вимагатимуть набагато більше місця під час росту.
Професіонали вирощують помідори на нитці, прикріпленій до елементів даху теплиці. Якщо садити помідори на відкритому повітрі, можливо, краще вибрати стійкі до хвороб культури, оскільки вони з меншою ймовірністю загинуть протягом сезону. Садівники також можуть вибрати кущовий сорт томатів замість, оскільки за ним, як правило, легше доглядати. Що б ви не вибрали, переконайтеся, що сорт відповідає вашим умовам вирощування.
2 Посів і вирощування
Експерт із садівництва сказав: «Вирощування під склом — ідеальний спосіб почати вирощувати помідори, оскільки ви можете висівати насіння з кінця лютого до березня. Тепліший клімат не тільки допоможе вам отримати перевагу, але й захистить помідори від грибкових спор фітофторозу в теплу та вологу погоду. Почніть із заповнення ваших невеликих горщиків або піддонів компостом без торфу, водою та дайте йому стекти. Після того, як вода стече, рівномірно посипте обране насіння тонким шаром компосту або вермикуліту».
Далі висіяне насіння помістіть в поліетиленовий пакет або в пропагатор з підігрівом для підтримки рівномірної температури для проростання і поставте на сонячне місце в теплиці або на тепле підвіконня, чекаючи, поки воно підросте, не забувайте регулярно поливати насіння і підгодовувати органічними продуктами.
Як тільки насіння проросте, зніміть пластикове покриття та дайте їм продовжувати рости в теплому місці в приміщенні. Коли воно досягне принаймні 8 см у висоту і з’являться перші справжні листочки, настав час садити томати в горщик.

3 Перенесення в грунт
Через кілька тижнів розсада має бути достатньо великою, щоб її можна було посадити у відкритий грунт. Коли ризик заморозків мине, зазвичай у травні, помідори вже можна перенести на вулицю в окремих горщиках або добре підготовленому ґрунті. Садівники повинні вибрати сонячне, але в той же час захищене місце. Переносячи рослини на вулицю, українцям слід обережно поводитися з рослинами, переміщуючи їх у вибрану зону, зміцнюючи компост після посадки.
Експерт продовжив: «Продовжуйте регулярно поливати та вносити добрива, поки томати не будуть готові до збору врожаю. Ви дізнаєтесь, що ваші помідори готові до збору, коли на шкірці плодів не залишиться зелених ділянок. Просто відщипніть його від верхівки рослини, і воно повинно легко відійти, якщо помідор дозрів. Пам’ятайте, що не треба зберігати помідори в холодильнику, оскільки низька температура зіпсує насичений смак. Зберігайте їх при кімнатній температурі на кухонному столі та намагайтеся з'їсти їх протягом кількох днів після збирання, щоб насолодитися ними якнайкраще».