Правила та переваги. Як обрізати помідори, щоб був добрий урожай

10 липня, 04:05
Як обрізати помідори, щоб був хороший урожай (Фото:Markus Spiske/pexels)

Як обрізати помідори, щоб був хороший урожай (Фото:Markus Spiske/pexels)

Одним із найпоширеніших овочів в Україні є томат, який можна зустріти практично на кожному городі.

Помідори мають певні вимоги до догляду. Для максимального врожаю важливо вчасно поливати, удобрювати, пасинкувати, пікірувати, обрізати та вживати інших профілактичних заходів. Обрізка томатів — обов’язкова процедура всіх городників, які намагаються збільшити врожайність. При цьому проводять пасинкування, прищипування верхівок і видалення хворих листочків.

Відео дня

Переваги обрізки томатів

  • Нижні листи тягнуть із рослини велику кількість поживних сил. Через це верхні частини томату, у тому числі плоди, можуть недоотримувати необхідні мікроелементи та воду.
  • Через нижні листочки відбувається випаровування великої кількості вологи. Якщо залишити кущики занадто загущеними, це призведе до порушення обміну повітря між посадженими культурами. В результаті цього зростатиме показник вологості, що може спровокувати розвиток інфекцій.
  • Фітофтороз — одна з найбільш небажаних інфекцій для томатів, яка може бути спровокована знаходженням нижнього листя на землі після поливу.

Крім того, виконуючи обрізування томатів, є і такі переваги:

  • забезпечення повноцінного та рівномірного зростання всіх кущів;
  • підвищення продуктивності та обсягів урожаю;
  • зниження ризику зараження шкідниками;
  • природне провітрювання;
  • укрупнення плодів;
  • зменшення захворюваності від грибкових та бактеріальних патогенів.

Як обрізати помідори

Досвідчені городники радять вчасно підрізати помідори, тому що пасинки швидко відростають, у результаті формуються нові пагони, які тягнуть харчування та сили рослини на себе. Таким чином, на дозрівання плодоносних кистей залишається мало мінералів та падає врожайність. У томатів слід обрізати листя згідно з наступною схемою:

  1. старі пожовклі листочки;
  2. листя, що стикається з поверхнею ґрунту;
  3. затінюють сусідні кущики;
  4. листя хворі на фітофтору;
  5. листя з дірками від гусениць, облямівками, плямами.

Після обрізання листя, варто видалити непотрібні гілки та стебла. Тут також є свої правила:

  1. пасинкувати томати потрібно 2 рази на місяць;
  2. пасинки видаляють, поки їхня довжина не перевищує 5−7 см;
  3. працюють за допомогою ножиць, ножа чи секатора;
  4. намагаються не пошкодити ствол.

Кистей має залишитися стільки, щоб усі плоди повноцінно дозріли і кущ зміг їх прогодувати. Більш детально про пасинкування ми писали у цій статті.

Далі прибирають верхівку томатів. За допомогою вершкування зупиняють зростання високорослих сортів. Так, якщо помідори переросли, то городники залишають необхідну кількість гронок і видаляють верхівку вище на 2 листочки від кисті. Така процедура зупинить зростання рослини, не дасть їй витягнутися і допоможе плодам встигнути вчасно.

Крім перерахованих вище процедур, томати можна ще пікірувати. За рахунок цієї маніпуляції збільшується площа харчування та зростання сіянців, а також стимулюється зростання кореневої системи. Крім того, бічні відростки починають активніше зростати, збільшуючи чисельність урожаю. Про правила пікірування томатів ми писали тут.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X