Лайфхак із кухні Молдови. Як заготовити на зиму виноградне листя — і що з них потім готувати

27 червня, 23:10
Як заготовити виноградне листя на зиму (Фото:lakshmi-777 / depositphotos)

Як заготовити виноградне листя на зиму (Фото:lakshmi-777 / depositphotos)

Мариноване виноградне листя для приготування долми (голубців у виноградному листі) дуже швидко і просто приготувати. Завдяки нашим порадам, ви дізнаєтесь як зберігати, маринувати та готувати листя винограду, завдяки чому, зможете вживати долму цілий рік.

Для засолювання листя винограду на зиму підійде зелень будь-якого сорту винограду. Однак досвідчені господині вважають, що найсмачніші голубці виходять з листя білих сортів, що мають мінімальну кількість прожилок і відрізняються приємною м’якістю. Виноградне листя для засолювання прийнято збирати наприкінці весни, проте зібрана зелень влітку також не поступатиметься смаком. При збиранні листя винограду слідкуйте за тим, щоб усі вони були однакового розміру та без пошкоджень.

Відео дня

Як зберігати і коли можна використовувати мариноване виноградне листя

Долма (голубці у виноградному листі) — одна з найбільш популярних страв у молдавській кухні, яка готується з виноградного листя. Після маринування виноградної зелені банки, накриті металевими кришками, потрібно помістити в тепле місце і закутати в плед. Коли банки охолонуть, їх потрібно перемістити в холодильник, де вони і повинні залишатися до самого використання. Якщо в холодильнику немає місця, банки можна поставити у льох чи інше холодне місце. Вживати таке виноградне листя можна через 2−3 тижні. Цього часу достатньо для того, щоб розсол настоявся і зелень набула приємного смаку та аромату.

Як заготовити виноградне листя для долми на зиму

Для приготування заготовки з виноградного листя на зиму потрібні такі інгредієнти:

  • Виноградне листя — 100 штук;
  • Вода — 0,5 літра;
  • Столовий оцет 9% - 1 ст.л;
  • Сіль — 0,5 ст.л;
  • Цукор — 0,5 ст.л.

Спосіб приготування:

Для маринування краще використовувати молоде яскраво-зелене листя середнього розміру. Крім того, як ми писали вище, смак буде краще, якщо використовувати листя білого винограду — вони більш ніжні та м’які.

  1. Добре промийте виноградне листя в мисці з водою. Промивати потрібно кожен листочок окремо.
  2. Викладіть листя в друшляк і дайте стекти зайвій волозі.
  3. Ножицями зріжте черешок під основу листа.
  4. Чисте, сухе та оброблене листя зберіть у стопочки по 10−15 штук і скрутіть на зразок трубочок. Для зручності отримані трубочки можна скріпити бавовняною ниткою.
  5. Викладіть отримані трубочки з виноградного листя у підготовлені, простерилізовані та сухі банки.
  6. Банку з листям-трубочками залийте окропом і дайте охолонути.
  7. Злийте воду, що остигнула. Тим часом підготуйте маринад із води, солі та цукру. В останній момент додайте столовий оцет і маринад доведіть до кипіння. За бажанням до маринаду можна додати спеції (чорний, запашний перець горошком).
  8. Залийте гарячим маринадом банки з виноградним листям і закатайте стерильними кришками.
  9. Переверніть банки догори дном і накрийте пледом до повного остигання.

Долма (Фото: Алісафаров / Depositphotos)
Долма / Фото: Алісафаров / Depositphotos

Як приготувати долму з маринованого листя винограду

Інгредієнти:

  • Мариноване виноградне листя — 25−30 штук;
  • Яловичина — 600 грам;
  • Рис — 50 грам;
  • Цибуля — 1 штука;
  • Петрушка, кінза — 1 пучок;
  • Сіль за смаком;
  • Перець чорний мелений — за смаком;
  • Зіра мелена — 1 щіпка;
  • Олія — 2 ст. ложки.

Спосіб приготування:

  1. Яловичину прокрутіть через м’ясорубку.
  2. Дістаньте мариноване листя з банки і залийте їх на 30 хвилин водою. Потім змініть воду.
  3. Рис помийте під проточною водою і відваріть до напівготовності.
  4. Цибулю подрібніть і обсмажте на олії.
  5. Змішайте фарш, обсмажену цибулю, рис та подрібнену зелень.
  6. Посоліть, поперчіть, додайте зіру і перемішайте.
  7. Мариноване листя відкиньте на друшляк.
  8. Викладайте листя на рівну поверхню глянсовою стороною донизу.
  9. Покладіть на аркуш трохи начинки. Загортайте спочатку верхні кінці листя, а потім бічні.
  10. На дно каструлі викладіть відбраковане виноградне листя, а зверху викладайте загорнуті долми.
  11. Накрийте блюдцем та залийте водою так, щоб вона повністю покрила всю долму.
  12. Готуйте на повільному вогні 45−50 хвилин.
  13. Після вимикання дайте настоятися ще 10 хвилин.
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X