Іспанський секрет. Як приготувати сангрію — популярні і незвичайні рецепти

10 червня 2019, 17:40

Сангрія — ідеальний винний коктейль літа, відкритий іспанцями. Його приготування починається з вибору вина і правильного рецепту.

Сангрія що це таке

Сангрія це коктейль, який виготовляють з червоного або білого вина і фруктів. Іноді в нього додають і різноманітні ягоди. Якщо ви дивилися фільм «Екстаз», то напевно вже чули про цей напій. Робити його почали ще в 19 столітті. Іноді його називають «Винною окрошкою», оскільки точної інструкції для приготування сангрії немає, проте вона завжди робиться зі схожих інгредієнтів. Цікаво, що в сонячну погоду напій не розслаблює і не хилить до сну, а навпаки — тонізує, освіжає і робить літо менш спекотним. Також він відрізняється приємним фруктово-винним смаком.

Відео дня

Як з’явилася сангрія

У напою Sangria давня історія. У позаминулому столітті працівники, які збирали фрукти, носили з собою бурдюки з вином. Туди вони підмішували воду і вичавлювали в суміш цитрусові. Напій прогрівався під сонячними променями і перетворювався в те, що відомо нам як сангрія. Така суміш не п’янила, а навпаки освіжала в спеку і бадьорила.

Назва sangria також з’явилося давно. Подейкують, що її придумали селяни з виноробної іспанської провінції. Через відсутність врожаю жорстокі землевласники стали масово знищувати селян. Ті, бажаючи зупинити кровопролиття, приготували пунш з червоного вина, фруктів і цукру. Землевласникам смак сподобався, вбивства припинилися, а коктейль отримав назву «Сангрія» від іспанського слова sangre кров.

Сангрія з червоного вина. (Фото: Amanda Vick / Unsplash)
Сангрія з червоного вина. / Фото: Amanda Vick / Unsplash

Сангрія: вино, фрукти та інші інгредієнти, необхідні для приготування

Сангрія, рецепт якої змінюється в залежності від обраних інгредієнтів, може бути різною: міцною, насиченою і навіть безалкогольною. Ось найвідоміші види цього різновида пунша:

  • Тиха сангрія виготовляється з червоного вина (зазвичай додається вино з винограду або вишні) та цитрусових. Фруктова сангрія містить у своєму складі велику кількість різних фруктів.
  • Біла сангрія виготовляється з додаванням білого вина.
  • Ігриста сангрія — цей напій роблять з содовою або ігристим вином.
  • Міцна сангрія. Градус у такого напою вище, ніж у традиційної сангрії і досягає 15−16 °. Для цього фрукти і ягоди заливають бренді, ромом або віскі, залишають просочуватися в холодильнику на ніч, а вранці заливають їх або водою.
  • Рожева сангрія — в неї додають рожеве вино.
  • Безалкогольна — фрукти заливаються колою, лимонадом, або будь-якою іншою газованою водою.

Сангрія: рецепти

Ось найпростіший і найвідоміший рецепт приготування. Для нього будуть потрібні:

  • пляшка столового червоного вина;
  • пляшка води;
  • нарізане яблуко;
  • нарізаний апельсин;
  • ягоди — пунш можна приготувати з додаванням винограду, вишень та інших ягід за смаком;
  • 2−3 часточки лимона;
  • цукор (за бажанням).

Скибочки фруктів і ягід необхідно залити вином, засипати цукром і поставити в холодильник на ніч, щоб вони пустили сік. Отриману суміш заливають червоним вином, перемішують і подають з додаванням льоду.

Рецепт сангрії. (Фото: Frank Zhang / Unsplash)
Рецепт сангрії. / Фото: Frank Zhang / Unsplash

Рецепт сангрії з шампанським. Список інгредієнтів:

  • Сухе червоне вино 0,75 л
  • Сухе або напівсолодке ігристе 0,75 л
  • Апельсини 1 шт
  • Лимони 1 шт
  • Яблука 2 шт
  • Свіжа м’ята 3−4 листочка
  • Кориця 2 палички

Метод приготування той же — в фіналі додайте в коктейль пару листочків м’яти і корицю для аромату.

А ось незвичайний рецепт на основі рожевого вина. Для його приготування знадобляться:

  • Сухе рожеве вино 1,5 л
  • Апельсиновий лікер 160 мл
  • Лимонад 1,25 л
  • Тростинний цукор 2 ст. ложки
  • Кавун 500 г
  • Лайм 2 шт

Всі інгредієнти, крім вина і лимонаду, змішуються в графині, їх залишають при кімнатній температурі на півгодини. Коли цей термін збігає, необхідно додати лід і алкоголь. За бажанням можна також додати вино з троянди, полуниці і навіть шовковиці - це зробить сангрію більш насиченою. Далі можна поставити глечик на кілька годин у холодне місце, або ж відразу додайте лимонад, обережно перемішайте і подавайте до столу.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X