Час пасок. Коли і як краще пекти паски, щоб вони вийшли ідеальними

29 квітня 2021, 17:08
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Як і все інше в Страсний тиждень перед Великоднем, випікання пасок підпорядковане багатьом традиціям і конкретному часу. Розповідаємо, коли і як потрібно пекти паски, щоб вони точно вийшли.

У 2021 році в православній традиції Великдень відзначатиметься 2 травня. З Вербної неділі, 25 квітня, розпочнеться час традицій, строго підпорядкованих Страсному тижню. Кожен день має своє значення, прикмети і правила, загальним з яких є дотримання суворого посту. На Великдень віруючі будуть розговлятися за святковим столом, головним атрибутом якого в цей день завжди є паски.

Відео дня

Коли краще пекти паски

Паски, обрядовий здобний пасхальний хліб, традиційно випікається в Страсний тиждень і, зазвичай, господині вважають за краще робити це в Чистий четвер, який цього року припадає на 29 квітня. У цей день люди готуються до майбутнього свята, прибирають будинок, роблять кулінарні заготовки, печуть паски і смажать четвергову сіль.

Однак є ще два дні, в які пекти паски цілком допустимо. Згідно з церковними канонами пекти паски можна в середу, однак тоді вони будуть не дуже свіжими і не такими м’якими до неділі. Тому багато господинь віддають перевагу Великій суботі. Цей день вважається скорботним, але в християнській традиції все ж дозволено мати справу з пасками, чого не скажеш про Страсну п’ятницю, найстрогіший день Страсного тижня. Хоча при цьому деякі господині вважають, що спечені у Страсну п’ятницю паски ніколи не псуються і навіть володіють цілющими властивостями. Однак, усе ж, у цей краще не пекти, адже для готування дріжджового хліба потрібна сприятлива атмосфера та гарний настрій, що погано поєднується з днем християнської скорботи.

Прикмети випікання пасок

Оскільки паски є важливою складовою традицій усього свята, існує безліч прикмет, які стосуються цієї випічки.

Приступати до готування можна тільки в хорошому настрої і, згідно з повір'ями, з молитвою. Опару краще поміщати в максимально великий посуд, щоб їй не було тісно.

Готувати паски краще в тиші, без злих і поганих думок і слів, інакше випічка вийде несмачною. На кухню не варто пускати сторонніх людей, а в ідеалі взагалі готувати на самоті.

Повір'я свідчать, якщо під час випічки паска трісне, господиню будуть переслідувати невдачі цілий рік. Якщо паски добре піднімуться і вийдуть красивими, у сім'ї буде хороший рік, можна чекати поповнення або фінансового росту. Якщо тісто не підніметься, рік, скоріше за все, теж буде не дуже вдалим. А якщо ж тісто піднялося, але провалилося — це до погіршення здоров’я.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X