Без цукру. Старовинний рецепт варення довгого зберігання

29 липня, 04:05
Як робили варення наші бабусі (Фото:anitasstudio / depositphotos)

Як робили варення наші бабусі (Фото:anitasstudio / depositphotos)

Усього 150 років тому цукор був у дефіциті. Тоді він вважався ліками та продавався в аптеках, а купити його могли лише багаті люди.

Варення без цукру виходило дуже смачним та ароматним, крім того, у ньому зберігалася максимальна кількість корисних речовин та вітамінів. Зараз цукор у надлишку і купити його можна на кожному розі. Хтось користується цим, а хтось вважає його білою смертю, адже у великій кількості він шкідливий для здоров’я. Раніше варення варили випаровуючи ягоди в печі до густини протягом 5−6 годин. Зараз приготувати варення можна у духовці. Дуже важливо, щоб варення, приготоване без цукру, зберігалося в ретельно вимитих та висушених банках і найкраще у холодному місці.

Відео дня

Як приготувати варення без цукру

Незважаючи на те, що наші бабусі готували варення без цукру, банок, кришок і закаточної машинки, їх варення все одно виходило дуже смачним і легко стояло цілий рік. Навіть сьогодні можна приготувати таке варення. Для цього візьміть чисті та сухі ягоди, і розітріть їх до стану кашки. Готувати варення можна з чорниці, полуниці, суниці, малини чи смородини. До ягод додайте таку кількість меду, як і ягід, і ретельно перемішайте. Перекладіть отриману суміш у глечик або невелику діжку, обв’яжіть папером або тканиною і залиште на зберігання в холодному місці. Є ще один спосіб приготування варення без цукру, яке готували батьки. Для цього ягоди потрібно варити: приготуйте таку ж кашку, як і у варіанті вище, але перед тим як перекласти її в ємність для зберігання, ягоди або фрукти проваріть кілька хвилин разом із медом. Цей варіант сподобається тим, хто хоче зробити більше заготовок, але не має холодного місця для зберігання.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X