Томатний сік. Корисні властивості та протипоказання до застосування напою

22 липня, 03:26
Властивості томатного соку (Фото:HandmadePicture / depositphotos)

Властивості томатного соку (Фото:HandmadePicture / depositphotos)

Томатний сік — корисний та популярний напій, який люблять як дорослі, так і діти. Він забезпечує організм безліччю необхідних вітамінів, мінералів та антиоксидантів.

Натуральний томатний сік зберігає якість свіжих помідорів або томатної пасти. Крім того, він вважається одним із найвдаліших компонентів у різноманітних дієтах. Його офіційно включають до дієти тих, хто страждає на цукровий діабет та ожиріння. Вчені поділилися іншими корисними властивостями томатного соку.

Відео дня

Чим корисний томатний сік

Антиоксидантні властивості

Томатний сік містить кілька антиоксидантних речовин, включаючи лікопін, бета-каротин, вітамін С і селен. Ці потужні антиоксиданти можуть знижувати ризик розвитку серцевих захворювань і захищають організм від вільних радикалів, які викликають пошкодження клітин, що призводить до передчасного старіння та багатьох хронічних захворювань.

Поліпшення травлення

Завдяки з'єднанням сірки та хлору, томатний сік благотворно впливає на роботу печінки та нирок. Органічні кислоти, які присутні в томатному соку, покращують травну функцію, стимулюють виділення слини та шлункового соку, завдяки чому перетравлення продуктів відбувається в рази швидше. Також регулярне вживання томатного соку запобігає запорам і сприяє нормалізації випорожнень.

Поліпшення серцево-судинної системи

Томатний сік багатий на вітамін B6, який зміцнює стінки судин. Також томатний сік знижує ризик розвитку тромбозу, його радять пити при варикозній хворобі, гіпертонії та стенокардії, а також після перенесеного інфаркту міокарда. Завдяки високому вмісту калію в соку, покращується здоров'я серця та знижується кров'яний тиск. Крім того, томатний сік здатний запобігти окисленню холестерину, що є одним із перших кроків у освіті атеросклеротичних бляшок.

Профілактика раку

Лікопін, який знаходиться в натуральному томатному соку, є потужним антиоксидантом, що знижує ризик ракових та серцевих захворювань. Цей пігмент може захистити від деяких видів раку, таких як рак легень, товстої кишки, рак грудей у жінок. Також ліпкоїн запобігає розвитку раку та проблеми з передміхурової залозою у чоловіків, такі як аденома та рак простати. Ці властивості зберігаються навіть у пастеризованому томатному соку.

Протипоказання до вживання томатного соку

Якщо у людини непереносимість чи алергія на свіжі помідори, то ця реакція поширюватиметься і на томатний сік. Особливо це стосується маленьких дітей. Крім того, через наявність в соку оксалату, його не можна приймати людям з кальцієво-оксалатним камінням у нирках та жовчному міхурі. Також томатний сік не рекомендується людям з виразкою шлунка та підвищеною кислотністю шлункового соку.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X