Старий Новий рік. Що повинно бути на столі в Щедрий вечір

13 січня 2021, 06:03

Щедрий вечір або Новий рік за старим стилем відзначають в ніч з 13 на 14 січня. Що прийнято ставити в цей день на святковий стіл?

З давніх-давен українці відзначали свято Маланки, яке на наступний день змінювало свято Василя. Святковий вечір з 13 на 14 січня називався Щедрим, так як в цей день стіл ломився від усіляких страв.

Відео дня

За традиціями в Щедрий вечір на столі повинно було стояти багато страв, так як вважалося, що чим багатший буде вечір, тим щедріше стане нинішній рік. У ці святкові дні посту не дотримувалися, тому страви були дуже ситні і різноманітні - млинці, пироги, вареники, домашні ковбаси, холодець і інше.

1. Кутя

Кутя (Фото: ekramar/depositphotos.com)
Кутя / Фото: ekramar/depositphotos.com

Одна з головних страв, яку готували не тільки на Різдво, а й подавали в Щедрий вечір. Щедру кутю з пшениці з горіхами, родзинками і медом використовували і для ворожінь в цей вечір.

Як приготувати кутю: кращі рецепти

2. Пироги

Пироги - ще один атрибут святкової вечері (Фото: robynmac \ depositphotos)
Пироги - ще один атрибут святкової вечері / Фото: robynmac \ depositphotos

Пироги з різноманітними начинками також були важливою стравою на святковому столі в Щедрий вечір. З м’ясом або грибами, яблуками або сиром — можна було знайти рецепт для кожного члена сім'ї.

Як приготувати пастуший пиріг з начинкою з сочевиці

Як приготувати французький пиріг

Як приготувати зимовий пиріг з апельсином

3. М’ясні страви

Традиційно на Старий Новий рік готують свинину (Фото: lenyvavsha \ depositphotos.com)
Традиційно на Старий Новий рік готують свинину / Фото: lenyvavsha \ depositphotos.com

Свинина була головним м’ясним блюдом на столі в Щедрий вечір. Вважалося, що святий Василь був покровителем свинарства, тому в Щедрий вечір намагалися подавати свинячу голову, щоб висловити повагу святому. Але і інші м’ясні страви були популярні - стейки, домашні ковбаси, буженина або смажене порося.

Як приготувати стейк зі свинини або яловичини

Як приготувати свинячу рульку в темному пиві

Як приготувати тушковану свинину з картоплею

4. Узвар

Узвар (Фото: Instagram.com/eko_poplavok)
Узвар / Фото: Instagram.com/eko_poplavok

Як і кутю, узвар подають не тільки на Різдво, але і в Щедрий вечір. Солодкий компот із сухофруктів просто готувати — для напою найчастіше використовують сушені яблука, груші, курагу і чорнослив.

Як приготувати узвар із сухофруктів

5. Холодець

Ситне, корисне блюдо, яке можна ще й зробити яскравим і красивим (Фото: Rawlik / depositphotos.com)
Ситне, корисне блюдо, яке можна ще й зробити яскравим і красивим / Фото: Rawlik / depositphotos.com

Ситна страва, яку любили подавати на Старий Новий рік. Холодець найчастіше готують зі свинини або яловичини, але також є дієтичний варіант страви — холодець з курки або індички. Такий холодець варити простіше і швидше, і можна давати дітям.

Як приготувати холодець з індички та яловичини

6. Медовик

Ароматний солодкий медовик (Фото: igorr1 \ depositphotos.com)
Ароматний солодкий медовик / Фото: igorr1 \ depositphotos.com

Після ситної вечері зазвичай все одно хочеться чогось солоденького. Медовик — простий, смачний рецепт, який припаде до душі усім членам сім'ї і гостям.

Як приготувати ароматний медовик

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X