Що робити, щоби огірки не гірчили. 6 ефективних способів видалення кукурбітацину

10 червня, 23:10
Що робити з гіркими огірками і як уникнути появи гіркоти (Фото:yelenayemchuk / depositphotos)

Що робити з гіркими огірками і як уникнути появи гіркоти (Фото:yelenayemchuk / depositphotos)

Огірки на 95% складаються з води, тому всі хімічні речовини, яким вони можуть піддаватися, дуже просто потрапляють всередину.

Один гіркий огірок може зіпсувати смак усієї страви, тому досвідчені господині знають, перед тим, як використовувати огірок для приготування їжі, його потрібно спробувати.

Відео дня

Чому огірки гіркі

Огірки є своєрідною культурою. Батьківщиною овочів вважаються тропічні ліси Індії, де є вологий і мало мінливий клімат. Тому при вирощуванні огірки вимагають таких же умов, незважаючи на те, що знаходяться в іншому кліматичному поясі. Якщо не доглядати за огіркам під час вирощування, плоди почнуть накопичувати специфічну токсичну речовину — кукурбітацин, який впливає на їх смакові якості. Кукурбітацин синтезується у листі, а потім розподіляється по всій рослині, накопичуючись у кореневій системі. Незважаючи на те, що кукурбітацин надає гіркого смаку огіркам, він корисний, оскільки має протизапальні, антимікробні та протипухлинні властивості.

Як виростити огірки, щоб вони не гірчили

Щоб запобігти накопиченню гіркоти в огірках, необхідно дотримуватися наступних порад:

  • суворо дотримуватися температурного режиму, забезпечуючи оптимальні температури. Насамперед тепла потребують коріння городньої культури, а потім надземні частини;
  • підтримувати світловий режим, не допускаючи впливу прямих сонячних променів. Огірки люблять тінь та розсіяне світло. Тому їх часто садять під гілками плодових дерев або поряд із кукурудзою;
  • у теплу погоду огірки необхідно поливати теплою водою, щоб уникнути різких перепадів температури холодного поливу. Щоб виростити огірки без гіркоти, краще використовувати для поливу відстояну прогріту сонцем воду;
  • не допускати пересушування ґрунту. За відсутності дощів огірки потрібно поливати щодня, а у спекотний і посушливий період — 2 рази на день (вранці та ввечері). Якщо огірки не поливати, то гіркота та кількість гірких плодів різко зростають;
  • у жарку суху погоду слід підтримувати вологий мікроклімат дощуванням через дрібні насадки. Додаткові обприскування водою завжди будуть корисними;
  • укривати огірки при різкому похолоданні тимчасовими укриттями. Огірки можна вирощувати у теплиці або у відкритому ґрунті. Але при похолоданні ця культура вимагає утеплення: лутрасил, плівка та інші матеріали;
  • у холодну погоду підгодувати огірки мінеральними добривами, що містять мікроелементи або золу. Головне, вносити необхідні добрива вчасно та за правилами, бо іноді огірки можуть стати гіркими через надлишок азоту у ґрунті.

Якщо дотримуватися цих правил догляду за огірками, вироблення кукурбітацину в плодах буде зведено до мінімуму.

6 способів, як прибрати гіркоту з огірків

  1. Перед застосуванням огірка, зріжте його кінці, відступивши від краю не менше 3 см. Саме в попках міститься найбільша кількість кукурбітацину. Потім видаліть огіркову шкіру по всій довжині. Добре промийте огірок і видаліть шкірку, що залишилася. Розріжте огірок навпіл, і видаліть насіння. Решту м'якоті можна використовувати в їжу.
  2. На кілька годин замочіть огірки в солодкій воді з додаванням листя м'яти, орегано, хрону або кропу. Цукор та трави замаскують гіркоту, зробивши смак огірків приємнішим та ароматнішим.
  3. Очистіть огірки від шкірки і замочіть їх на 5-10 хвилин у воді чи молоці з додаванням льоду. У холодному середовищі кількість кукурбітацину зменшується.
  4. Промийте нечищений огірок у чистій воді. Відріжте краї овочів з обох боків. Далі візьміть відрізаний край і потріть їм свіжий зріз. Незабаром на огірковій поверхні з'явиться біла піна. Після появи піни продовжуйте терти ще протягом 1-2 хвилин, після чого добре промийте овоч у проточній воді.
  5. Розріжте огірок вздовж на дві частини. Посипте зріз сіллю і потріть дві половинки один одним до появи соку. Промийте овоч проточною водою та повторіть усю процедуру ще раз.
  6. Щоб частина кукурбітацину вийшла на поверхню, проткніть очищений огірок вилкою. Зробіть якнайбільше отворів з усіх боків огірка. Після цього промийте огірок у чистій воді.
Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X