Різдвяний піст 2022. Коли починається, правила й календар харчування

Різдвяний піст (Фото:Ella Olsson / pexels)
28 листопада 2022 року для православних в Україні розпочинається Різдвяний піст, який завершиться святом Різдва Христового — 7 січня. Це другий найважливіший піст після Великого посту.
Історія та суть Різдвяного посту
Різдвяний піст виник на зорі християнства. Вперше про нього згадується у IV ст. у писаннях Августина Блаженного, Амвросія Медіоланського та Філастрія. У п’ятому столітті про давність Різдвяного посту написав Лев Великий. Спочатку Різдвяний піст тривав сім днів, але 1166 за сприянням патріарха Луки Хрисоверга тривалість посту збільшилася до 40 днів. Різдвяний піст передбачає не лише тілесне очищення, яке полягає у відмові від їжі тваринного походження, а й роботу над своєю духовністю. Часто цей піст називають Пилиповим, оскільки останній день перед постом приходиться на день пам’яті апостола Пилипа.
Що не можна їсти на Різдвяний піст
Різдвяний піст триває 40 днів, але незважаючи на свою тривалість, його вважають менш суворим, ніж Великий піст. Церковний статут вимагає не вживати жодних продуктів тваринного походження у всі дні посту. Також до забороненого списку потрапляють м’ясо, молоко, яйця, ковбаса, копченості, сир, вершкове масло, сметана, здоба, алкоголь, варена, тушкована та смажена їжа. Рибу можна вживати, але у певні дні. Є дні, коли взагалі допустима лише сира їжа.

Що можна їсти на Різдвяний піст
Основними харчами під час Різдвяного посту є овочі, фрукти, зелень, ягоди, гриби, крупи, насіння, горіхи, борошно, хліб, мед, сухофрукти, олія. Також можна пити сік, морс, кисіль, чай. Рибу можна їсти у суботу та неділю, а також у день Введення Пресвятої Богородиці та день святого Миколая Чудотворця.
Кому не можна дотримуватися посту
- Хворим зі шлунковими проблемами, діабетом, онкологічними та деякими іншими захворюваннями.
- Під час відновлення після хвороби.
- Дітям до 7 років і жінкам, які чекають на дитину.
Календар харчування по днях тижня
З 28 листопада по 19 грудня:
- Понеділок — гаряча їжа без додавання олії.
- Вівторок, четвер, субота, неділя — гаряча їжа з олією, риба, вино.
- Середа, п’ятниця — сухоїдіння,
тобто їжа, що не пройшла термічну обробку.
З 20 грудня по 1 січня:
- Понеділок — гаряча їжа без олії.
- Вівторок, четвер — гаряча їжа з олією.
- Середа, п’ятниця — сухоїдіння.
- Субота, неділя — гаряча їжа з олією, риба, вино.
З 2 по 6 січня:
- Неділя — гаряча їжа з олією.
- Понеділок, середа — сухоїдіння.
- Вівторок — гаряча їжа без олії.
- 6 січня, Святвечір — суворий піст до сходу першої зірки.