Пісні та звичайні. Рецепт святкових солодких пампушок на Різдво
Пампушки — одна з тих страв, які можна готувати як на пісний стіл, так і на звичайний. Ділимося швидкими рецептами простих, але дуже смачних пончиків.
Хоча ми більше звикли до пампушок з часником і американських пончиків-донатів, в Україні теж готують солодкий варіант цієї страви. Найчастіше пампушки подають до святкового різдвяного столу, додаючи в пончики різноманітні начинки.
Рецепт солодких пампушок
Інгредієнти:
- 4 яйця
- 0,5 л молока
- 100 г масла
- 200 г цукру
- ¼ ч. л. солі
- 50 г дріжджів
- 3-4 ст. л. горілки (можна використовувати ром або коньяк)
- 1 пакетик ванільного цукру
- цедра 1 апельсина
- до 1 кг борошна
- 1 л вишень у власному соку
- рослинна олія для смажіння
- цукрова пудра для посипання
Приготування:
Молоко закип'ятіть, трохи охолодіть і в ще гаряче додайте масло, щоб воно розтануло. Охолодіть суміш до теплого стану.
Розітріть дріжджі з цукром, додайте до них молоко з маслом, збиті яйця, ванільний цукор, цедру апельсина й алкоголь. Добре все перемішайте.
Додайте борошно (може піти менше борошна, потрібно, щоб тісто залишалося м'яким, не забитим) і місіть тісто 15 хвилин, воно має бути липким. Накрийте рушником і залиште в теплому місці підростати на 1 годину.
Коли тісто підросте, формуйте пампушки з вишневою начинкою і складайте їх на дошці, посипаній борошном. Коли сформуєте всі пампушки, залиште їх на 40 хвилин підрости.
Потім добре розігрійте олію та смажте у фритюрі пампушки на помірному вогні, щоб вони не пригоріли, але добре присмажилися.
Готові пампушки обваляйте в цукровій пудрі та подавайте на стіл.
Пісний рецепт пончиків
Інгредієнти:
- 25 г дріжджів (приблизно 7 г сухих)
- 1 склянку теплої води
- 2 ст. л. цукру
- 1,5 ч. л. солі
- 5 ст. л. рослинної олії + 0,5 л олії для смаження
- 3-3,5 склянки борошна
- варення або мак з горіхами для начинки
Приготування
У каструлю розітріть дріжджі з цукром, налийте воду, розмішайте і приберіть у тепле місце, поки на опарі не з'явиться «шапочка».
Додайте сіль, масло і 2 склянки борошна, а потім розмішайте. Тісто має бути густим і добре тягнутися. Далі вимішуйте його на столі руками, розсипавши ще один стакан борошна. Повинна вийти гладкий і вологий шматок тіста, що не липне до рук. Якщо відчуваєте, що борошна не вистачає, домішайте ще півсклянки.
Викладіть тісто назад у каструлю, накрийте його рушником і відправте підростати в тепле місце, наприклад до батареї. Приблизно через годину, коли тісто виросте, збийте його, накрийте рушником і знову поставте рости. Коли тісто буде готове, налийте в глибоку каструлю олію та ставте на вогонь розігріватися.
Далі формуйте пампушки. Відщипніть шматочок тіста, розкачайте його в товстеньке коло, покладіть у середину будь-яку солодку начинку і сформуйте круглу пампушку. Готовий «колобок» відправляйте смажитися в олію. Смажте до золотистого кольору, потім викладіть на серветку, промокніть зайвий жир і посипте пудрою.
