Пісні та звичайні. Рецепт святкових солодких пампушок на Різдво

6 січня 2021, 05:15

Пампушки — одна з тих страв, які можна готувати як на пісний стіл, так і на звичайний. Ділимося швидкими рецептами простих, але дуже смачних пончиків.

Хоча ми більше звикли до пампушок з часником і американських пончиків-донатів, в Україні теж готують солодкий варіант цієї страви. Найчастіше пампушки подають до святкового різдвяного столу, додаючи в пончики різноманітні начинки.

Відео дня

Рецепт солодких пампушок

Інгредієнти:

  • 4 яйця
  • 0,5 л молока
  • 100 г масла
  • 200 г цукру
  • ¼ ч. л. солі
  • 50 г дріжджів
  • 3-4 ст. л. горілки (можна використовувати ром або коньяк)
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • цедра 1 апельсина
  • до 1 кг борошна
  • 1 л вишень у власному соку
  • рослинна олія для смажіння
  • цукрова пудра для посипання

Приготування:

Молоко закип'ятіть, трохи охолодіть і в ще гаряче додайте масло, щоб воно розтануло. Охолодіть суміш до теплого стану.

Розітріть дріжджі з цукром, додайте до них молоко з маслом, збиті яйця, ванільний цукор, цедру апельсина й алкоголь. Добре все перемішайте.

Додайте борошно (може піти менше борошна, потрібно, щоб тісто залишалося м'яким, не забитим) і місіть тісто 15 хвилин, воно має бути липким. Накрийте рушником і залиште в теплому місці підростати на 1 годину.

Коли тісто підросте, формуйте пампушки з вишневою начинкою і складайте їх на дошці, посипаній борошном. Коли сформуєте всі пампушки, залиште їх на 40 хвилин підрости.

Потім добре розігрійте олію та смажте у фритюрі пампушки на помірному вогні, щоб вони не пригоріли, але добре присмажилися.

Готові пампушки обваляйте в цукровій пудрі та подавайте на стіл.

Пісний рецепт пончиків

Інгредієнти:

  • 25 г дріжджів (приблизно 7 г сухих)
  • 1 склянку теплої води
  • 2 ст. л. цукру
  • 1,5 ч. л. солі
  • 5 ст. л. рослинної олії + 0,5 л олії для смаження
  • 3-3,5 склянки борошна
  • варення або мак з горіхами для начинки

Приготування

У каструлю розітріть дріжджі з цукром, налийте воду, розмішайте і приберіть у тепле місце, поки на опарі не з'явиться «шапочка».

Додайте сіль, масло і 2 склянки борошна, а потім розмішайте. Тісто має бути густим і добре тягнутися. Далі вимішуйте його на столі руками, розсипавши ще один стакан борошна. Повинна вийти гладкий і вологий шматок тіста, що не липне до рук. Якщо відчуваєте, що борошна не вистачає, домішайте ще півсклянки.

Викладіть тісто назад у каструлю, накрийте його рушником і відправте підростати в тепле місце, наприклад до батареї. Приблизно через годину, коли тісто виросте, збийте його, накрийте рушником і знову поставте рости. Коли тісто буде готове, налийте в глибоку каструлю олію та ставте на вогонь розігріватися.

Далі формуйте пампушки. Відщипніть шматочок тіста, розкачайте його в товстеньке коло, покладіть у середину будь-яку солодку начинку і сформуйте круглу пампушку. Готовий «колобок» відправляйте смажитися в олію. Смажте до золотистого кольору, потім викладіть на серветку, промокніть зайвий жир і посипте пудрою.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Смачного!
Показати ще новини
Радіо NV
X