Не тільки фрукти. П’ять рецептів дозволених в пост солодощів

16 березня 2021, 01:15

Пісне меню передбачає повну відмову від молочних продуктів і яєць, але як же десерти? НВ Лайф підготував добірку дозволених в піст солодощів.

У Великий піст 2021 страви потрібно готувати без застосування будь-яких продуктів тваринного походження. Солодощі ж часто роблять на основі яєць, молока, вершкового масла, сиру, йогурту, які заборонені в піст. Але вихід є! Пропонуємо добірку смачних і корисних солодощів без продуктів тваринного походження.

Відео дня

1. Печені яблука з медом і горіхами

Інгредієнти:

  • яблуко — 6 шт
  • волоські горіхи — 4 ст. л.
  • мед — 2 ст. л.
  • кориця мелена — 1 ч. л.
  • цукрова пудра

Як приготувати печені яблука з медом і горіхами? Яблука миємо й витираємо насухо. Видаляємо ножем серцевину яблук і стежимо за тим, щоб не проколоти яблуко повністю, інакше вся начинка витече.

Змішуємо в глибокій ємності рідкий мед, горіхи і корицю. Акуратно кладемо начинку в підготовлені яблука.

Розігріваємо духовку до 180 °C. Ставимо яблука в форму або на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в духовку на 20 хв.

Готові яблука посипаємо цукровою пудрою. Подаємо десерт гарячим або охолодженим.

2. Бананово-горіховий чізкейк

Веган-чізкейк з кеш'ю (Фото: anna.pustynnikova / Depositphotos)
Веган-чізкейк з кеш'ю / Фото: anna.pustynnikova / Depositphotos

Інгредієнти:

  • рисове борошно — 200 г
  • насіння льону — 50−60 г
  • лляна олія — 60 г
  • лляне борошно — 60 г
  • фундук, кешью — 150 г / 150 г
  • мед — 150 г
  • банани — 3 шт.
  • лимонний сік — 20−25 г
  • ваніль — 1−2 г
  • вода — 60−90 мл

Як приготувати бананово-горіховий чізкейк? Замочіть у воді на 3−4 години насіння льону, в окремому посуді - горіхи. Змішайте борошно, вимочені насіння льону, мед, лляну олію, ваніль. Якщо тісто дуже щільне, додайте води.

Сформуйте з тіста кулю і покладіть в холодильник, поки ви готуєте начинку.

Дістаньте горіхи з води і киньте їх в блендер. Туди ж — лляну олію, мед, лляне борошно і три банана. Вичавіть в блендер сік половини лимона, щоб банани не окислилися. Змішайте все до однорідного стану — це «сирний» крем чізкейка.

Змастіть руки лляною олією і сформуйте з тіста круг під розмір вашої форми. Викладіть тісто у форму і поставте в розігріту до 180 ° C духовку на 5−7 хвилин.

Коли корж охолоне, викладіть на нього крем, розрівняйте його, постукуючи формою об стіл.

Поставте чізкейк в морозильну камеру на 2−3 години, а потім на ніч в холодильник. Готову страву прикрасьте просіяним лляним борошном.

3. Фруктовий салат з медом

Інгредієнти:

  • банан — 1 шт.
  • апельсин — 2 шт.
  • ківі - 1 шт.
  • яблуко — 1 шт.
  • мед — за смаком
  • лимонний сік — за смаком

Як приготувати фруктовий салат? Очищаємо апельсини від шкірки і кісточок, нарізаємо фрукти на маленькі шматочки.

Очищаємо банан від шкірки і нарізаємо такими ж шматочками.

Ківі очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками.

Яблуко нарізаємо в останню чергу, тому що воно має властивість темніти.

Заправляємо фруктовий салат медом з лимонним соком і перемішуємо все. Фруктовий салат готовий.

4. Вегетаріанські трюфелі з фініків

Інгредієнти:

  • в’ялені фініки без кісточок — 500 г
  • кокосові вершки — 30 мл
  • кероб — 5 ст. л.
  • фісташки — 100 г
  • волоські горіхи — 100 г

Як приготувати вегетаріанські трюфелі з фініків? Видаліть з фініків кісточки, а м’якоть розберіть на частини і викладіть в чашу блендера.

Додайте до фініків 3 ст. л. керобу (це порошок, замінник какао). Подрібніть для отримання однорідної маси. Додайте кокосові вершки і ще раз добре подрібніть.

Сформуйте з подрібнених фініків кульки. Намагайтеся, щоб вони були приблизно одного розміру.

Розділіть цукерки на 3 частини. Першу частину фінікових цукерок обваляйте в керобі (2 ст. л.).

Фісташки очистіть і порубіть ножем. Волоські горіхи також порубіть ножем.

Другу частину фінікових трюфелів обваляйте в подрібнених крихтах фісташок. Третю частину цукерок обваляйте в крихті з волоських горіхів.

Поставте всі трюфелі в холодильник на кілька годин.

5. Ягідний кисіль

Інгредієнти:

  • малина/вишня — 500−700 г
  • цукор — 4 ст. л.
  • кукурудзяний крохмаль — 5−6 ч. л.

Як приготувати кисіль? Для напою можна використовувати як свіжі ягоди, так і заморожені. У середню каструлю насипте малину або вишню і цукор. Якщо ви дотримуєтеся дієти, цукор можна виключити.

Влийте в каструлю літр гарячої води і поставте її на вогонь. Доведіть суміш до кипіння і зменшіть вогонь до середнього.

Варіть кисіль близько 10−15 хвилин. Після того, як напій буде зварений, процідіть його від ягід.

В окремій ємності розведіть крохмаль водою. Доведіть кисіль до кипіння, зменшіть вогонь до мінімального і акуратно влийте розведений крохмаль.

Помішуйте напій кілька хвилин і вимкніть, не доводячи до кипіння.

Якщо напій вийшов дуже густим, можна збільшити обсяг рідини. Коли кисіль остигне, розлийте в склянки і подавайте.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X