Крім млинців. Що приготувати на Масницю 2021
За традиціями на Масницю млинці потрібно пекти кожен день, але також прийнято готувати і інші ситні блюда.
Масляний тиждень символізує проводи зими і радісне очікування весни. У 2021 році Масницю святкують з 8 по 14 березня — свято також називають Сирним тижнем, Млинницею, Колодієм. У масляний тиждень прийнято пригощати близьких традиційною стравою — млинцями. Крім млинців на Масницю прийнято пригощати сирниками, дерунами, пирогами, рибними стравами та солодощами з медом. Пропонуємо рецепти смачних і ситних страв для сім'ї на Масницю 2021.
1. Запечені сирники

Інгредієнти:
- кисломолочний сир — 500 г
- борошно — 120 г
- яйце — 1 шт.
- цукор-пісок — 50 г
- розпушувач — 1 ч. л.
- цукор ванільний — 1 ч. л.
Як приготувати запечені сирники? У глибокій ємності збиваємо яйце зі звичайним і ванільним цукром. Додаємо в ємність кисломолочний сир.
Борошно просіваємо, додаємо розпушувач (він додасть сирникам пишність) і поступово вводимо в тісто.
Застеляємо деко пергаментом. Робимо невеликі коржі, обвалюємо у борошні і викладаємо на деко. Випікаємо в духовці 20−30 хв. при температурі 180 ° C.
Щоб доповнити ніжний смак кисломолочного сиру, до готових сирників подаємо сметану, варення, свіжі ягоди або ванільний соус.
2. Деруни з яблуком
Інгредієнти:
- картопля (середнього розміру) — 4 шт.
- сметана — 1 ст. л.
- яблуко — ½ шт.
- яйце — 1 шт.
- борошно — 1 ст. л.
- цибуля ріпчаста (маленька) — 1 шт.
- соняшникова олія (для смаження) — 3 ст. л.
- сіль і перець — за смаком
Для соусу
- томати (солоні) — 3 шт.
- часник — 1 зубчик
- сіль за смаком
Як приготувати деруни з яблуком? Картоплю і цибулю очистіть і потріть на дрібній тертці. Змішайте їх у великій мисці, а потім відкиньте їх на дрібне сито, щоб стік сік.
Поверніть суміш в миску, додайте терте на дрібній тертці яблуко, яйце, борошно, сіль, сметану, перець і добре перемішайте. Обсмажте деруни з двох сторін на сковороді з соняшниковою олією до золотистої скоринки. Вогонь на плиті краще встановити на рівні 2/3 від загальної потужності.
Приготуйте соус. Солоні томати роздавіть руками, додайте зубчик часнику і перебийте блендером до отримання однорідної маси. Посоліть за смаком. Подавайте деруни з соусом.
3. Французький пиріг з куркою і фетою

Інгредієнти:
Для начинки:
- куряче філе — 200 г
- сир фета — 120 г
- цибуля — 1 шт.
Для тіста:
- борошно — 250 г
- вершкове масло — 120 г
- молоко — 3 ст. л.
- сіль
Для заливки:
- яйце — 2 шт.
- вершки — 300 г
- сіль перець
- кріп
Як приготувати французький пиріг з куркою і фетою? Куряче філе відварюємо і розрізаємо на невеликі шматочки. Цибулю обсмажуємо в сковороді протягом 5 хв. Перемішуємо курку з цибулею.
Просіваємо борошно, додаємо дрібку солі, і шматочки охолодженого вершкового масла. Розтираємо суміш виделкою або лопаткою в крихту. Вливаємо холодне молоко і замішуємо тісто.
Змащуємо форму для випічки олією і викладаємо на дно тісто, формуючи бортики. Зайве тісто, яке виступає за краї форми, акуратно зрізаємо.
Проколюємо тісто виделкою і викладаємо шматочки курки з цибулею і шматочки фети. Розігріваємо духовку до 180 ° C.
В окремій ємності збиваємо яйця, додаємо вершки, нарізаний кріп і спеції. Перемішуємо все. Чим жирнішим буде соус, тим більш ніжним буде смак.
Заливаємо пиріг отриманою сумішшю, акуратно розподіляємо лопаткою по всій поверхні і відправляємо в духовку на 30 хв.
4. Запіканка з лососем і броколі
Інгредієнти:
- броколі - 500 г
- лосось — 400 г
- часник — 3 великих зубчики
- оливкова олія — 30 г
- петрушка — 25 г
- сіль, перець — за смаком
- вино — 100 г
- борошно — 70 г
- вершкове масло — 80 г
- молоко — 900 г
- мускатний горіх — 2 г
- паста для лазаньї - 5 листів
- тертий сир — 15 г на кожен шар (5 шарів)
- пармезан — 3 г на кожен шар (4 шари)
Як приготувати запіканку з лососем і броколі? Готуємо начинку. Дрібно наріжте суцвіття броколі. Середніми шматками, розміром з мізинець, наріжте лосось. Подрібніть петрушку. Роздавіть часник і наріжте. Прогрійте сковороду з оливковою олією — киньте часник, обсмажте, додайте броколі, перемішайте, прожарте. Посоліть, поперчіть, додайте біле вино. Киньте петрушку, перемішайте, протушкуйте. Додайте лосось, перемішайте — і продовжуйте тушкувати. Начинка готова, коли вся рідина випарувалася.
Приготуйте «ру» — це універсальний французький загущувач з борошна і вершкового масла. Зімніть рукою вершкове масло з борошном в однорідну міцну кульку.
Тепер черга соусу Бешамель — вилийте молоко в каструлю, додайте туди «ру», мускатний горіх, посоліть і прогрівайте, постійно помішуючи. Коли соус загусне — він готовий.
Варимо пасту — тісто для лазаньї. Посоліть киплячу воду, влийте оливкову олію — тоді листи лазаньї не злипнуться, коли ви будете їх варити. Кидайте листи по одному і варіть, щоб вони стали ледь гнучкими — потрібний стан готовності вони придбають уже в духовці. Дістаньте листи, розкладіть окремо на дерев’яну дошку і остудіть.
Змастіть форму вершковим маслом і викладайте шари запіканки — на дно трохи начинки, зверху бешамель, тертий сир, потім паста, потім начинка, соус, сир, паста, і так поки інгредієнти не закінчаться. Завершити треба сиром, викласти на нього шматочок вершкового масла — і відправити в духовку, розігріту до 180 ° C, на півгодини.
5. Вареники з сиром і гречкою
Інгредієнти:
- борошно — 360 г
- вода — 180 мл
- яйце — 1 шт.
- олія — 3 ст. л.
- гречана крупа — 150 г
- сир — 250 г
- масло вершкове — 50 г
- сметана — 3 ст. л.
- сіль — дрібка
Як приготувати вареники з сиром і гречкою? Для тіста на вареники з сиром просійте 360 г борошна, додайте 180 мл теплої води і 3 столові ложки олії. Почніть замішувати тісто. Потім посоліть і додайте 1 яйце. Вимішайте еластичне тісто і залиште його відпочити на 20 хвилин під рушником.
150 г гречаної крупи промийте водою кілька разів, перекладіть в каструлю і залийте водою у співвідношенні 1:2. Варіть до готовності. Якщо у вас зі вчора залишилася відварена гречка в холодильнику, сміливо використовуйте її.
У мисці з'єднайте 250 г сиру з готовою гречаною кашею, посоліть за смаком. Перемішайте начинку.
Сформуйте вареники будь-яким зручним для вас способом. Головне — намагайтеся добре защипнути тісто, щоб при варінні начинка не випадала.
Відваріть вареники в киплячій підсоленій воді протягом 3-х хвилин після того, як вони спливуть. Шумівкою дістаньте вареники і подавайте їх з вершковим маслом (50 г) і сметаною (3 столові ложки).
6. Печені яблука з медом і горіхами
Інгредієнти:
- яблуко — 6 шт
- волоські горіхи — 4 ст. л.
- мед — 2 ст. л.
- вершкове масло — 3 ст. л.
- кориця мелена — 1 ч. л.
- цукрова пудра
Як приготувати печені яблука з медом і горіхами? Яблука миємо й витираємо насухо. Видаляємо ножем серцевину яблук і стежимо за тим, щоб не проколоти яблуко повністю, інакше вся начинка витече.
Змішуємо в глибокій ємності рідкий мед, розм’якшене вершкове масло, горіхи і корицю. Акуратно кладемо начинку в підготовлені яблука.
Розігріваємо духовку до 180 ° C. Ставимо яблука в форму або на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в духовку на 20 хв.
Готові яблука посипаємо цукровою пудрою. Подаємо десерт гарячим або охолодженим.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life