Крім млинців. Що приготувати на Масницю 2021

8 березня 2021, 15:34
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

За традиціями на Масницю млинці потрібно пекти кожен день, але також прийнято готувати і інші ситні блюда.

Масляний тиждень символізує проводи зими і радісне очікування весни. У 2021 році Масницю святкують з 8 по 14 березня — свято також називають Сирним тижнем, Млинницею, Колодієм. У масляний тиждень прийнято пригощати близьких традиційною стравою — млинцями. Крім млинців на Масницю прийнято пригощати сирниками, дерунами, пирогами, рибними стравами та солодощами з медом. Пропонуємо рецепти смачних і ситних страв для сім'ї на Масницю 2021.

Відео дня

1. Запечені сирники

Крім млинців, на Масляну їдять і сирники (Фото: alely / Depositphotos)
Крім млинців, на Масляну їдять і сирники / Фото: alely / Depositphotos

Інгредієнти:

  • кисломолочний сир — 500 г
  • борошно — 120 г
  • яйце — 1 шт.
  • цукор-пісок — 50 г
  • розпушувач — 1 ч. л.
  • цукор ванільний — 1 ч. л.

Як приготувати запечені сирники? У глибокій ємності збиваємо яйце зі звичайним і ванільним цукром. Додаємо в ємність кисломолочний сир.

Борошно просіваємо, додаємо розпушувач (він додасть сирникам пишність) і поступово вводимо в тісто.

Застеляємо деко пергаментом. Робимо невеликі коржі, обвалюємо у борошні і викладаємо на деко. Випікаємо в духовці 20−30 хв. при температурі 180 ° C.

Щоб доповнити ніжний смак кисломолочного сиру, до готових сирників подаємо сметану, варення, свіжі ягоди або ванільний соус.

2. Деруни з яблуком

Інгредієнти:

  • картопля (середнього розміру) — 4 шт.
  • сметана — 1 ст. л.
  • яблуко — ½ шт.
  • яйце — 1 шт.
  • борошно — 1 ст. л.
  • цибуля ріпчаста (маленька) — 1 шт.
  • соняшникова олія (для смаження) — 3 ст. л.
  • сіль і перець — за смаком

Для соусу

  • томати (солоні) — 3 шт.
  • часник — 1 зубчик
  • сіль за смаком

Як приготувати деруни з яблуком? Картоплю і цибулю очистіть і потріть на дрібній тертці. Змішайте їх у великій мисці, а потім відкиньте їх на дрібне сито, щоб стік сік.

Поверніть суміш в миску, додайте терте на дрібній тертці яблуко, яйце, борошно, сіль, сметану, перець і добре перемішайте. Обсмажте деруни з двох сторін на сковороді з соняшниковою олією до золотистої скоринки. Вогонь на плиті краще встановити на рівні 2/3 від загальної потужності.

Приготуйте соус. Солоні томати роздавіть руками, додайте зубчик часнику і перебийте блендером до отримання однорідної маси. Посоліть за смаком. Подавайте деруни з соусом.

3. Французький пиріг з куркою і фетою

Інгредієнти:

Для начинки:

  • куряче філе — 200 г
  • сир фета — 120 г
  • цибуля — 1 шт.

Для тіста:

  • борошно — 250 г
  • вершкове масло — 120 г
  • молоко — 3 ст. л.
  • сіль

Для заливки:

  • яйце — 2 шт.
  • вершки — 300 г
  • сіль перець
  • кріп

Як приготувати французький пиріг з куркою і фетою? Куряче філе відварюємо і розрізаємо на невеликі шматочки. Цибулю обсмажуємо в сковороді протягом 5 хв. Перемішуємо курку з цибулею.

Просіваємо борошно, додаємо дрібку солі, і шматочки охолодженого вершкового масла. Розтираємо суміш виделкою або лопаткою в крихту. Вливаємо холодне молоко і замішуємо тісто.

Змащуємо форму для випічки олією і викладаємо на дно тісто, формуючи бортики. Зайве тісто, яке виступає за краї форми, акуратно зрізаємо.

Проколюємо тісто виделкою і викладаємо шматочки курки з цибулею і шматочки фети. Розігріваємо духовку до 180 ° C.

В окремій ємності збиваємо яйця, додаємо вершки, нарізаний кріп і спеції. Перемішуємо все. Чим жирнішим буде соус, тим більш ніжним буде смак.

Заливаємо пиріг отриманою сумішшю, акуратно розподіляємо лопаткою по всій поверхні і відправляємо в духовку на 30 хв.

4. Запіканка з лососем і броколі

Інгредієнти:

  • броколі - 500 г
  • лосось — 400 г
  • часник — 3 великих зубчики
  • оливкова олія — ​​30 г
  • петрушка — 25 г
  • сіль, перець — за смаком
  • вино — 100 г
  • борошно — 70 г
  • вершкове масло — 80 г
  • молоко — 900 г
  • мускатний горіх — 2 г
  • паста для лазаньї - 5 листів
  • тертий сир — 15 г на кожен шар (5 шарів)
  • пармезан — 3 г на кожен шар (4 шари)

Як приготувати запіканку з лососем і броколі? Готуємо начинку. Дрібно наріжте суцвіття броколі. Середніми шматками, розміром з мізинець, наріжте лосось. Подрібніть петрушку. Роздавіть часник і наріжте. Прогрійте сковороду з оливковою олією — киньте часник, обсмажте, додайте броколі, перемішайте, прожарте. Посоліть, поперчіть, додайте біле вино. Киньте петрушку, перемішайте, протушкуйте. Додайте лосось, перемішайте — і продовжуйте тушкувати. Начинка готова, коли вся рідина випарувалася.

Приготуйте «ру» — це універсальний французький загущувач з борошна і вершкового масла. Зімніть рукою вершкове масло з борошном в однорідну міцну кульку.

Тепер черга соусу Бешамель — вилийте молоко в каструлю, додайте туди «ру», мускатний горіх, посоліть і прогрівайте, постійно помішуючи. Коли соус загусне — він готовий.

Варимо пасту — тісто для лазаньї. Посоліть киплячу воду, влийте оливкову олію — ​​тоді листи лазаньї не злипнуться, коли ви будете їх варити. Кидайте листи по одному і варіть, щоб вони стали ледь гнучкими — потрібний стан готовності вони придбають уже в духовці. Дістаньте листи, розкладіть окремо на дерев’яну дошку і остудіть.

Змастіть форму вершковим маслом і викладайте шари запіканки — на дно трохи начинки, зверху бешамель, тертий сир, потім паста, потім начинка, соус, сир, паста, і так поки інгредієнти не закінчаться. Завершити треба сиром, викласти на нього шматочок вершкового масла — і відправити в духовку, розігріту до 180 ° C, на півгодини.

5. Вареники з сиром і гречкою

Інгредієнти:

  • борошно — 360 г
  • вода — 180 мл
  • яйце — 1 шт.
  • олія — 3 ст. л.
  • гречана крупа — 150 г
  • сир — 250 г
  • масло вершкове — 50 г
  • сметана — 3 ст. л.
  • сіль — дрібка

Як приготувати вареники з сиром і гречкою? Для тіста на вареники з сиром просійте 360 г борошна, додайте 180 мл теплої води і 3 столові ложки олії. Почніть замішувати тісто. Потім посоліть і додайте 1 яйце. Вимішайте еластичне тісто і залиште його відпочити на 20 хвилин під рушником.

150 г гречаної крупи промийте водою кілька разів, перекладіть в каструлю і залийте водою у співвідношенні 1:2. Варіть до готовності. Якщо у вас зі вчора залишилася відварена гречка в холодильнику, сміливо використовуйте її.

У мисці з'єднайте 250 г сиру з готовою гречаною кашею, посоліть за смаком. Перемішайте начинку.

Сформуйте вареники будь-яким зручним для вас способом. Головне — намагайтеся добре защипнути тісто, щоб при варінні начинка не випадала.

Відваріть вареники в киплячій підсоленій воді протягом 3-х хвилин після того, як вони спливуть. Шумівкою дістаньте вареники і подавайте їх з вершковим маслом (50 г) і сметаною (3 столові ложки).

6. Печені яблука з медом і горіхами

Інгредієнти:

  • яблуко — 6 шт
  • волоські горіхи — 4 ст. л.
  • мед — 2 ст. л.
  • вершкове масло — 3 ст. л.
  • кориця мелена — 1 ч. л.
  • цукрова пудра

Як приготувати печені яблука з медом і горіхами? Яблука миємо й витираємо насухо. Видаляємо ножем серцевину яблук і стежимо за тим, щоб не проколоти яблуко повністю, інакше вся начинка витече.

Змішуємо в глибокій ємності рідкий мед, розм’якшене вершкове масло, горіхи і корицю. Акуратно кладемо начинку в підготовлені яблука.

Розігріваємо духовку до 180 ° C. Ставимо яблука в форму або на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в духовку на 20 хв.

Готові яблука посипаємо цукровою пудрою. Подаємо десерт гарячим або охолодженим.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X