Маковійчики. Рецепти простого святкового печива з маком

13 серпня 2021, 05:00

14 серпня святкуватимуть перший Медовий Спас. Традиційно готують в цей день солодощі з маком і медом. Пропонуємо вам приготувати макове печиво — маковійчики.

Маковей відкриє цикл серпневих Спасів, крім якого також є Яблучний і Горіховий. З Медового Спаса люди завжди починали збирати мед і освячувати його, але також свято пов’язане і з маком. Крім звичайних макових рулетів, можна спекти і маковійчики — святкове печиво.

Відео дня

Макове печиво

Ігредієнти:

  • 500 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 150 г цукру
  • 2−3 ст.л. маку
  • 1 ч.л. ванільного цукру
  • ½ ч.л. розпушувача
  • 1 дрібка солі
  • 1 лимон за бажанням

Приготування:

1. У глибокій мисці збийте до однорідної м’якої маси розм’якшене вершкове масло і цукор, потім додайте ванільний екстракт. Якщо ви любите кислинку, на цьому етапі додайте трохи цедри і соку лимона. Додайте яйце і ще раз добре збийте суміш.

2. Просійте борошно, додайте в неї сіль, розпушувач і мак. Добре все перемішайте і додайте туди ж масляну суміш. Замісити тісто, сформуйте його в кулю, замотайте в харчову плівку і відправте в холодильник на годину.

На Медовий Спас або Маковій прийнято готувати випічку з маком (Фото: Фото: lucanacozinha / depositphotos.com)
На Медовий Спас або Маковій прийнято готувати випічку з маком / Фото: Фото: lucanacozinha / depositphotos.com

3. Після закінченню часу сформуйте з тіста невеликі кульки, викладіть на деко і притисніть їх, щоб вони більше були схожі на печиво. Посипте зверху маком і відправляйте в розігріту до 180 градусів духовку на 10−15 хвилин. Печиво готово!

4. Щоб зробити цей рецепт ще більш маковим, змішайте заздалегідь запарений і розтертий мак з медом і невеликою кількістю води або молока. А потім намажте ваше печиво додаткової начинкою.

Печиво з маковою начинкою

Інгредієнти:

  • 2 ст. борошна
  • 50 гр цукру
  • 100 мл грецького йогурту або кефіру
  • 170 г цукру
  • 10 г розпушувача
  • 3−4 ст. л. маку

Приготування:

1. Спочатку добре перемішайте розм’якшене масло і 70 г цукру. Потім додайте туди йогурт і розмішайте все до однорідної консистенції. Всипте туди ж борошно і замісіть еластичне тісто, яке не прилипає до рук. Потім приберіть тісто на 20−30 хвилин в холодильник.

2. Для начинки змішайте мак і 100 г цукру. Якщо хочете зробити начинку ніжнішою можете додати трохи розтопленого масла або молока, але стежте за консистенцією начинки, вона повинна добре накладатися ложкою.

Рецепти печива з маковою начинкою прості і смачні (Фото: Фото: tomert / depositphotos.com)
Рецепти печива з маковою начинкою прості і смачні / Фото: Фото: tomert / depositphotos.com

3. Потім розділіть тісто на кілька частин для зручності розгойдування. Кожну частину тонко розкачати, розріжте трикутниками і в центр кожного покладіть начинку. Потім загорніть краю кожної печенюшки, залишаючи центр відкритим.

4. Розкладіть печиво на пергаментному папері на деку і відправляйте його пекти в розігріту до 180 градусів духовку на 10−15 хвилин. Печиво готово!

Веганські макові цукерки

Для тих, хто не їсть звичайне печиво, можна приготувати здорові безглютенові сироедческіе цукерки.

Інгредієнти:

  • 150 г волоських горіхів
  • 150 г мигдалю
  • 150 г фініків
  • 100 г маку
  • 150 г родзинок
  • 1 скибочка лимона

Приготування:

Натуральні цукерки можна готувати не тільки з маком, а й замінити його на кунжут, льон або подрібнені горіхи (Фото: Фото: Odelinde / depositphotos.com)
Натуральні цукерки можна готувати не тільки з маком, а й замінити його на кунжут, льон або подрібнені горіхи / Фото: Фото: Odelinde / depositphotos.com

Вимийте всі горіхи і сухофрукти і дістаньте з фініків кісточки. Відкладіть 50 г маку для оформлення цукерок. Потім перебейте в блендері або м’ясорубці всі інгредієнти. З отриманої суміші сформуйте кульки і обваляйте їх в останньому маці. Готово!

Приємного апетиту і гарних свят!

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X