Під соусом бешамель. Рецепт ніжного м’яса по-французьки

26 січня 2021, 03:15

Часто цю страву готують з використанням майонезу, який, однак, є холодним соусом не призначеним для термообробки. У традиційному рецепті використовується соус бешамель.

М'ясо по-французьки або по-Орловський, як його називають в Європі - це запіканка, яка складається з декількох шарів. Обов'язковими є м'ясо, сир, картопля, цибуля і соус, але за бажанням господині часто додають в нього гриби, томати чи навыть ананас, а замість соусу бешамель використовують більш поширений і простий у приготуванні майонез.

Відео дня

І хоча оригінальний рецепт вимагає трохи більше часу для готування, результат здатний порадувати всю сім'ю і стати вашою фірмовою стравою.

Рецепт м'яса по-французьки

Інгредієнти:

  • 700 г філе яловичини або свинини
  • мускатний горіх, куркума, імбир, базилік, чабер, суміш перців і зіра для м'яса
  • 0,5 ст. сухого вина або 2 ст.л. винного оцту
  • 1 ст.л. соєвого соусу
  • 1 цибулина
  • ⅓ ч.л. цукру
  • 2 ст.л. оливкового масла
  • 1 ч.л. яблучного або звичайного оцту
  • 2 помідори
  • 300 г твердого сиру
  • 6-7 картоплин
  • сіль за смаком

Для соусу:

  • 100 г вершкового масла
  • 800 мл молока
  • 100 г борошна
  • мускатний горіх
  • сіль за смаком

Приготування

1. Замаринуйте м'ясо: наріжте філе товщиною близько 1 см і натріть м'ясо спеціями та сіллю. Додайте до м'яса вино або винний оцет і соєвий соус. Поставте м'ясо в холодильник на ніч або хоча б на 2-3 години.

2. Замаринуйте цибулю: наріжте цибулину півкільцями, додайте туди цукор, ⅓ ч.л. солі, оливкову олію, оцет і добре розімніть цибулю в цьому маринаді. Приберіть цибулю в холодильник на той же час, що і м'ясо.

3. Приготуйте соус бешамель:

Розтопіть в сотейнику масло, потім додайте в нього 300 мл холодного молока. Добре перемішайте суміш, але не доводьте до кипіння. Помішуючи, влийте залишок молока та вже всю суміш доведіть до кипіння на повільному вогні. Коли молоко закипить, поступово вмішати в майбутній соус борошно, розмішайте суміш до однорідності і дайте йому покипіти близько 5 хвилин. Далі додайте мускатний горіх і сіль за смаком, ще раз добре перемішайте та дочекайтеся від соусу консистенції густої сметани.

4. Відставте соус остигати і приготуйте інші інгредієнти: натріть сир, наріжте слайсами близько 0,5 см помідори і картоплю.

5. Викладіть запіканку в форму:

Викладіть на дно половину картоплі, трохи присоліть її та промажте соусом. Зверху викладіть м'ясо і теж промажте соусом. Потім викладіть цибулю, помідори та решту картоплі, намастіть верхній шар залишками соусу і накрийте форму фольгою.

6. Випікайте м'ясо близько 90 хвилин при температурі 180⁰С. Потім дістаньте форму, зніміть фольгу, посипте все сиром і відправте в духовку ще на 20-25 хвилин.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X