Заспокоює та уповільнює старіння. Що потрібно знати про користь лохини та відмінність її від чорниці

24 липня, 10:05
Чорниця (Фото:Valentyn_Volkov / depositphotos)

Чорниця (Фото:Valentyn_Volkov / depositphotos)

Лохина — невисокий чагарник, що належить до роду вересових. Раніше лохина росла тільки в лісах, але сьогодні багато садівників вирощують її у своєму саду.

Лохину часто плутають із чорницею, адже вона, як і брусниця, є її близькою родичкою. Лохину в промислових масштабах почали вирощувати лише кілька років тому, бо раніше вона була маловідома. Кущ лохини має великі ягоди, сині зовні та зелені всередині. Ця ягода дуже м’яка та містить багато води, тому на смак практично не солодка.

Відео дня

Чим корисна лохина для організму людини

Чорниця складається з 14% вуглеводів, 0,7% білків, 0,3% жирів та 84% води. Вона містять вітамін С, вітамін К та харчові волокна. Порція в 100 грам лохини забезпечує відносно низьку калорійність: 57 ккал при глікемічному навантаженні 6.

Вітамінно-мінеральний склад лохини:

  • вітаміни: А, В1, В2, В3, В6, С, Е, К, РР, Н;
  • мінерали: кальцій, калій, залізо, фосфор, магній, цинк, мідь, натрій, марганець, селен;
  • кислоти: щавлева, аскорбінова, лимонна, яблучна, кавова, фенокислоти, хлоргенові кислотні сполуки.

Хімічний склад лохини включає ліпіди у формі насичених жирних кислот, які є найбагатшим джерелом енергії для людини, беруть участь у синтезі холестерину і сприяють правильному засвоєнню вітамінів і мікроелементів. Також регулярний прийом чорниці нормалізує роботу нервової системи, уповільнює процеси природного старіння, знижує рівень холестерину та омолоджує організм. Крім того, ця ягода корисна для зору, тому що захищає очі від глаукоми та катаракти, а також довго зберігає гостроту зору. Лохину корисно вживати для підвищення імунітету, для серця та судин, для нормалізації АТ, при цукровому діабеті, для очей та печінки, при панкреатиті, гастриті, для кишечника, при запорах, діареї, подагрі, коліті, геморої та холециститі.

Як їсти лохину

Добова норма споживання ягоди дорівнює одній склянці (200 г). Свіжу лохину потрібно зберігати в холодильнику близько тижня, а за кімнатної температури — не більше 4 днів. Чорниця в магазинах продається у свіжому вигляді або переробляється у вигляді індивідуально швидкозаморожених фруктів, пюре, соку або сушених ягід. Лохину в переробленому вигляді можна використовувати для приготування желе, джемів, соусів, пирогів, кексів, закусок, вина, млинців або як добавку до пластівців для сніданку. Також популярними стають варення із лохини та лохиновий соус. Чорниця користується підвищеним попитом у вегетаріанців.

Що корисніше: лохина або чорниця

Чим відрізняється лохина від чорниці

  • Садова лохина може виростати до 2 м, а висота чорниці не перевищує 0,5 м.
  • Кущі лохини ростуть вгору, а чорничні стелиться по землі.
  • На стеблі лохина росте гронами, а чорниця — окремо.
  • Форма самих ягід у лохини довгаста, а в чорниці — округла.
  • Лохина має синій колір зовні і світлі тони всередині, а чорниця — насичено-фіолетовий колір з темно-синьою м’якоттю.
  • Лохиною досить важко забруднитись, а чорниця залишає сліди і на руках, і на одязі.

Що корисніше

Лохина та чорниця мають низку корисних властивостей для організму людини. Але виходячи з того, що чорниця століттями використовувалася з лікувальною метою, а лохину почали тільки недавно вирощувати і досліджувати — чорниця корисніша. Основною перевагою чорниці над лохиною є вміст високої кількості антоціанів, які запобігають безлічі серцево-судинних захворювань. Обидві ягоди сприятливо впливають на зір, цукровий діабет. Крім того, лохина, як і чорниця, є хорошим антиоксидантом.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X