З кабачками та баклажанами. П’ять простих рецептів лечо на зиму

25 липня 2020, 03:35

Знаючи про колосальну користь перців, було б дуже неправильно не запастися цим овочем і на зиму. Пропонуємо вам п’ять рецептів лечо з болгарського перцю, які будуть нагадувати про літо.

Болгарський перець — один із найкорисніших овочів, які варто їсти кожен день. Однак свіжі літні перці не можна порівнювати за користю та смаком із несезон зимовими овочами. Тому краще закрутити кілька банок закусок із солодкого перцю, щоб радувати себе цим овочем і взимку.

Відео дня

Лечо — це класична страва угорської кухні, яка виступає або закускою, або повноцінним гарніром до м’яса. Точної рецептури в цієї страви, як і в більшості популярних страв, немає - у кожній країні, кожна господиня готує його трохи по-своєму. Ми пропонуємо вам 5 варіантів лечо з солодкого перцю, які ви легко можете приготувати прямо зараз.

Як приготувати лечо

Класичне лечо

Цей рецепт вважається найпоширенішим, і саме його мають на увазі в першу чергу, коли говорять про лечо.

Інгредієнти:

  • 1 кг помідорів
  • 1,5 кг солодкого перцю
  • 50 мл рослинної олії
  • 50 г цукру
  • 1 ст. л. солі
  • 8 горошин чорного перцю
  • 0,5 ст. л. оцту 9%

Приготування:

Підготуйте овочі, наріжте зручним способом перці, а помідори пропустіть через блендер або м’ясорубку до стану пюре. Залийте пюре в каструлю, додайте цукор, сіль, олію, перемішайте все, доведіть до кипіння та залиште варитися на середньому вогні на 20 хвилин. Потім додайте в суміш перці та поваріть під кришкою ще 15 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння додайте перець й оцет. Потім заливайте лечо в чисті банки, простерилізуйте їх і закручуйте.

mor shani / unsplash
Фото: mor shani / unsplash

Лечо з кабачками

Якщо ви любите кабачки, ви з легкістю можете додати улюблений овоч у лечо. Рецепт практично такий самий, як і в класичному варіанті, але кабачки будуть надавати закусці ніжності.

Інгредієнти:

  • 2 кг помідорів
  • 1,5 кг болгарського перцю
  • 1,5 кг кабачків
  • 3 зубчики часнику
  • 100 г цукру
  • 200 мл рослинної олії
  • 50 г солі
  • 100 мл оцту
  • мелений перець за смаком

Приготування:

За допомогою блендера або м’ясорубки зробіть із томатів пюре та поставте його варитися на середній вогонь. У цей час очистіть і наріжте перець шматочками, а кабачки кружальцями завтовшки близько 5−7 мм. Коли томатне пюре закипить, поваріть його ще 5−6 хвилин і додайте в нього кабачки та перці. Далі знову доведіть до кипіння, а потім додайте цукор, сіль і рослинну олію. Поваріть 10−12 хвилин, додайте подрібнений часник й оцет, поваріть ще 5 хвилин і розливайте лечо по стерилізованих банках.

jaikishan patel / unsplash
Фото: jaikishan patel / unsplash

Лечо з баклажанів

Синенькі вважаються дуже корисним овочем, тому в цьому рецепті по пропорціях вони будуть головною зіркою, замість перцю. Якщо любите баклажани, записуйте рецепт.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг баклажанів
  • 850 г помідорів
  • 550 г болгарського перцю
  • 500 г моркви
  • 500 г цибулі
  • 8 зубчиків часнику
  • 100 г цукру
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ст. рослинного масла
  • 100 г оцту

Приготування:

Зробіть із помідорів пюре, попередньо очистивши з них шкірку, моркву почистіть і натріть на великій тертці, цибулю наріжте півкільцями, перець розріжте навпіл, а потім теж півкільцями. Баклажани наріжте брусками, за бажанням можете просолити їх, щоб позбутися гіркоти. Потім поставте обсмажувати на 7 хвилин цибулю та моркву, після чого додайте томати, перець, баклажани, сіль і цукор. Гарно все перемішайте, доведіть до кипіння і залиште тушкуватися під кришкою десь на 30 хвилин. У цей час простерилізуйте банки. Потім додайте часник й оцет і поваріть суміш ще 10 хвилин. Усе, розливайте готове лечо по банкам.

mariana medvedeva / unsplash
Фото: mariana medvedeva / unsplash

Лечо з цибулею та морквою

Любителям засмажки в усіх стравах сподобається цей трохи нетиповий по кроках, але дуже простий рецепт приготування лечо.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг помідорів
  • 0,5 кг болгарського перцю
  • 0,5 кг моркви
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі
  • 100 мл води
  • 125 мл рослинної олії
  • 150 г цукру
  • 2,5 ст. л. солі
  • 2 ч.л. оцту

Приготування:

Наріжте всі овочі соломкою (моркву можна натерти на крупній тертці), а помідори наріжте тонкими дольками. Змішайте в каструлі воду, олію, оцет, сіль і цукор, доведіть до кипіння, поваріть 5 хвилин, а потім починайте додавати туди овочі, доводячи суміш до кипіння після додавання кожного. Першим у маринад відправляйте цибулю, потім моркву, далі перець і останніми — помідори. Коли всі інгредієнти будуть в каструлі, гарно все перемішайте та залиште тушкуватися на 20−25 хвилин. Гаряче лечо розливайте по стерилізованих банках і закочуйте їх.

spencer davis / unsplash
Фото: spencer davis / unsplash

Сире лечо без помідорів

Ну а тим, хто любить перці, не любить помідори та віддає перевагу рецептам без надмірного варіння, варто зробити це сире лечо з одних тільки перців.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг болгарського перцю
  • 3 ст.л. рослинної олії
  • 1,5 ст.л. цукру
  • 2,5 ч.л. солі
  • 1,5 ст.л. оцту
  • 3 шт. перцю горошком

Приготування:

Очистіть і наріжте зручним способом перці. Перемішайте їх з усіма іншими інгредієнтами та залиште на 3−4 години в кімнаті. За цей час перець просочиться смаками й дасть трохи соку. Після цього часу, складіть сире лечо в підготовлені банки, залийте рідиною-маринадом і закочуйте. Готово!

paolo mandica / unsplash
Фото: paolo mandica / unsplash

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X