Квашена капуста на зиму. Чи дійсно вона корисна і що можна з неї приготувати

1 жовтня 2020, 05:13
Автор: Лілія Вітюк

Квашена капуста — це ферментований продукт, який не тільки корисний, але і підійде до будь-якого столу. Він з легкістю замінить багато зимових консервацій і салатів.

Кажуть, що виникла ця страва більше 2000 років тому у Китаї. Тоді за допомогою бродіння люди намагалися зберегти продукти їстівними більш тривалий час.

Квашена капуста — популярна страва для багатьох культур. Особливо високо її цінують німці. Її подають не тільки самостійно, але і використовують в приготуванні багатьох інших рецептів.

Відео дня

У німецькій кухні обожнюють квашену капусту (Фото: gdolgikh / depositphotos.com)
У німецькій кухні обожнюють квашену капусту / Фото: gdolgikh / depositphotos.com

Чим корисна квашена капуста?

Капуста корисна і в свіжому вигляді за рахунок великої кількості клітковини. Але завдяки ферментації вона насичується мікроелементами, які сприятливо впливають на здоров’я і зміцнення імунітету.

Квашена капуста багата вітамінами А, В, С, К і U, мінералами і пробіотиками. Вони, в свою чергу, добре впливають на травну систему і покращують загальну мікрофлору кишечника. Лікарі навіть радять їсти ферментовану капусту після прийому антибіотиків, щоб нормалізувати бактеріальний баланс.

Різні пробіотичні штами дають різну користь. Значна перевага капусти, що вона може мати більше 28 штамів різних бактерій в одній порції.

Квашена капуста — відмінний соратник під час схуднення. Вона швидко насичує, корисна і не калорійна. Крім цього, ферменти допомагають легше справлятися зі стресом і позитивно впливають на психологічне здоров’я. Деякі дослідження доводять, що квашена капуста допомагає при профілактиці розвитку ракових клітин, а також знижує рівень холестерину.

Як приготувати соковиту і хрустку капусту на зиму

Щоб приготувати смачну квашену капусту, потрібно вибирати саме білу (Фото: Unsplash)
Щоб приготувати смачну квашену капусту, потрібно вибирати саме білу / Фото: Unsplash

Інгредієнти:

  • 2 кг капусти білокачанної
  • 250 г моркви
  • 2,5 л води
  • 4 ст. л. солі
  • 2 ст. л. цукру — 2 ст. ложки
  • 7−9 горошин перцю запашного
  • 2−3 лавровий листа

Приготування:

1. У каструлю потрібно налити воду, додати сіль, цукор, лавровий лист і перець і закип’ятити. Після — зняти з вогню і дати охолонути.

2. Щоб приготувати смачну капусту, потрібна обов’язково біла — зелена не підійде. Її потрібно тонко нашаткувати. Потерти моркву і додати до капусти. Овочі потрібно добре перемішати і трохи притиснути руками, щоб вони пустили сік.

3. У стерильні банки утрамбувати капусту з морквою до самого верху. Зверху залити остиглим (холодним) маринадом. Банки краще спочатку поставити в великі миски або каструлі, адже під час бродіння рідина буде переливатися через край.

4. Капусту залишити в теплому місці на 3−4 дні. Час від часу її потрібно протикати ножем або дерев’яною паличкою, щоб давати вихід вуглекислого газу.

5. Готову капусту зберігати потрібно в холодильнику або підвалі. Більшу частину маринаду краще злити, щоб капуста не набрала зайвої солі. Подавати краще з цибулею та олією.

Як приготувати капусту Зауеркраут з німецької рецептом

Інгредієнти:

  • 2 кг білокачанної капусти
  • 3 ст. л. великої морської солі
  • 1 ч. л. кмину
  • 1 ч. л. чорного меленого перцю
Ферментована капуста багата мікроелементами і вітамінами (Фото: timolina / depositphotos.com)
Ферментована капуста багата мікроелементами і вітамінами / Фото: timolina / depositphotos.com

Приготування:

1. Всі поверхні, миски, баночки ретельно вимити до стерильності. Руки теж повинні бути повністю чистими. Капусту вимити, видалити верхні листки і тонко нашаткувати. Перекласти в підготовлену миску.

2. Щедро посолити і ретельно пром’яти протягом 5 хвилин. Після цього додати перець, кмин і ще трохи пом’яти чистими руками.

3. Зверху миску накрити чистою пласкою тарілкою, обмотати харчовою плівкою і зверху поставити вантаж (наприклад, банку). Залишити при кімнатній температурі в темному місці на 5 днів. Через цей час вона буде готовою до вживання, хоча залишити для ферментації її можна до 5 тижнів.

Важливо: регулярно варто перевіряти її і звільняти бульбашки газу. Чим довше стоїть капуста, тим більш кислою вона стає. Зберігати її потрібно в стерильних банках в холодильнику до 6 місяців.

Що можна приготувати з квашеною капустою?

Рецептів з квашеної капусти — сотні. Крім того, що її можна їсти як самостійну страву, з неї можна готувати випічку, тушкувати, готувати печеню. З квашеної капусти виходить відмінний пісний пиріг без яєць, кефіру і вершкового масла. Він підійде і худне, і тим, хто дотримується посту.

Але не можна забувати і про найпопулярніші блюда таких як шукрут. Шукрут — це традиційне ситне блюдо ельзаської кухні з м’ясом, ковбасними виробам і картоплею.

Картопля з квашеною капустою

Інгредієнти:

  • 140 г квашеної капусти
  • 100 г цибулі
  • 6 картоплин
  • 180 мл води
  • 4 ст. л. соняшникової олії
  • Куркума, чорний мелений перець

Приготування:

1. На олії обсмажити нарізаний кубиками цибулю. Капусту віджати від розсолу і теж додати в сковороду. Смажити, поки капуста не стане м’якою.

2. Картоплю очистити, нарізати кубиками і помістити в казанок. Зверху викласти капусту з цибулею, посипати спеціями. Залити гарячою кип’яченою водою і тушкувати 10 хвилин, не піднімаючи кришку.

3. Потім картоплю треба перемішати, при необхідності - додати води і тушкувати до повної готовності.

Така страва дуже ситна, смачна і швидка в приготуванні.

Шукрут готувати довго, але не складно (Фото: Unsplash)
Шукрут готувати довго, але не складно / Фото: Unsplash

Як приготувати французьку страву шукрут

Інгредієнти:

  • 500 г капусти
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 250 г копченої грудинки
  • 400 г копченого м’яса
  • 4 сосиски
  • 150 мл білого сухого вина
  • 5 картоплин
  • 1 ч. л. сушених ягід ялівцю
  • 0,5 ч. л. чорного перцю горошком
  • 1. ст. л. олії

Приготування:

1. У казані з товстим дном потрібно обсмажити дрібно нарізану цибулю до рум’яної скоринки. Капусту віджати від розсолу і викласти зверху на цибулю, додати перець, сушені ягоди вересу, вино. Рідини не повинно бути багато, але якщо її зовсім мало, варто додати трохи води.

2. Зверху викласти копчене м’ясо і грудинку. Після закипання вогонь потрібно зменшити і тушкувати близько години під закритою кришкою.

3. Через годину додати очищену і нарізану картоплю, сосиски, накриваємо кришкою і тушкуємо ще близько години. При необхідності, додати зовсім небагато рідини.

4. Коли картопля буде готова, дістати її, капусту і м’ясо на велику тарілку. Подавати з пивом або білим вином.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X