Із грушами, медовим соусом або спеціями. Три рецепти соковитої запеченої курки в духовці

21 листопада 2020, 05:04
Автор: Лілія Вітюк

Курку люблять багато господинь, адже готувати її швидко і легко, а нагодувати можна всю сім'ю. До того ж, вона підійде як для повсякденного, так і для святкового столу.

Існує багато варіантів, як приготувати курку. Варена курка підійде людям, які стежать за харчуванням або сидять на дієті. Смажена особливо подобається любителям фастфуду, наприклад крилець Баффало або наггетсів. А запечена курка може бути як дієтичною, так і не дуже залежності від маринаду).

Відео дня

НВ зібрав три рецепта курки в духовці на всі випадки життя: запечену шматочками курку спеціях з картоплею, курку в медово-гірчичному маринаді і курку з грушами і соєвим соусом.

Як запекти курку в духовці шматочками — рецепт

Інгредієнти:

  • 1 велика курка (можна купити цілу, а потім розрізати її або ж відразу купити стегенця — як зручніше)
  • сіль
  • рослинна олія
  • базилік
  • перець чорний мелений
  • перець червоний гострий подрібнений
  • гвоздика
  • коріандр

Приготування:

1. Курку промити і розділити на шматочки (якщо ви купили цілу птицю). Кожен шматочок посолити і посипати спеціями.

2. Потім їй потрібно дати просочитися спеціями. Для цього складіть її в контейнер і відправте на декілька годин в холодильник. Смачніше вийде, якщо дати курці настоятися цілу ніч.

3. Деко потрібно змастити оливковою або соняшниковою олією, викласти шматочки м’яса і відправити в духовку, розігріту до 220 °C. Коли шкірка підрум'яниться, температуру потрібно зменшити приблизно до 180 °C і запікати ще 30−40 хвилин.

Лайфхак: паралельно з куркою можна запекти картоплю. Тоді у вас вийде повноцінний ситний обід. Також можна подати м’ясо з овочевим салатом або рагу.

Маленькі шматочки курки запікаються досить швидко (Фото: Wiktory / depositphotos.com)
Маленькі шматочки курки запікаються досить швидко / Фото: Wiktory / depositphotos.com

Запечена курка з грушами і соєвим соусом

Інгредієнти:

  • 1 велика курка
  • 4−5 невеликих груш
  • 4 ст. л. соєвого соусу
  • 2 ст. л. рослинного масла
  • 1 ст. л. бальзамічного оцту
  • 1 ч. л. гірчиці
  • 1 ч. л. гострого перцю
  • сіль за смаком

Приготування:

1. Курку ретельно промийте і висушіть паперовими рушниками. Натріть її сіллю і перцем і всередині, і зовні.

2. Помийте груші і наріжте одну з них на кружечки. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть тонко нарізану грушу. Ще дві груші ччистіть від серцевини і наріжте часточками. Нафаршируйте ними курку всередині.

3. Ніжки і крила птаха перев’яжіть кулінарною або силіконової ниткою і перекладіть його у форму. Решту фруктів розкладіть навколо курки.

4. В окремих піалках змішайте соєвий соус, рослинну олія, бальзамік та гірчицю. За допомогою кулінарного пензлика змастіть птицю приблизно третиною соусу. У процесі запікання її потрібно буде змастити ще 2−3 рази.

5. Ставимо форму в духовку, розігріту до 220 °C. Потім температуру потрібно зменшити до 150 °C і пекти ще хвилин 60. Якщо курка важить менше 2 кг, то замість години її потрібно готувати хвилин 40−50.

Курка з грушами - незвичайне, але смачне поєднання (Фото: KateNovikova / depositphotos.com)
Курка з грушами - незвичайне, але смачне поєднання / Фото: KateNovikova / depositphotos.com

Курка в духовці з медом і гірчицею

Інгредієнти:

  • 1 велика курка
  • 2 ст. л. меду
  • 2 ст. л. гострої гірчиці
  • 1 — 1,5 ст. л. солі
  • 1 ст. л. сметани
  • 1 ч. л. чорного перцю
  • рослинна олія

Приготування:

1. Курку промити і просушити. Всередині і зовні змастіть її медом, гірчицею, сіллю і перцем. Дайте м’ясу просочитися прянощами в холодильнику від трьох годин (краще всю ніч).

2. Змастіть деко олією і викладіть на нього курку спинкою вниз. Ніжки зв’яжіть між собою, а кінчики крилець і ніг оберніть фольгою (щоб вони не згоріли).

3. Змастіть зверху курку сметаною і відправте в духовку розігріту до 170−180°C на 1,5−2 години. Час від часу варто поливати птицю жиром, який буде з неї виділятися. Така курка виходить пряною, ароматною і з хрусткою скоринкою.

Гірчиця робить м'ясо дуже ніжним, а мед надає рум'яної скоринки (Фото: vankad / depositphotos.com)
Гірчиця робить м'ясо дуже ніжним, а мед надає рум'яної скоринки / Фото: vankad / depositphotos.com

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X