По-аджарськи. Як приготувати грузинський хачапурі з двома видами сиру

24 вересня 2019, 06:09
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Хачапурі - невеликий пиріг у формі «човника» з хрусткими бортиками і ніжною начинкою з суміші сирів, прийшов до нас із Грузії.

Слово «хачапурі» походить від «хачо» - сир і «пурі» - хліб. У кожному регіоні блюдо готують по-своєму - по-аджарськи, по-мегрельськи, по-імеретинськи; з дріжджового, бездріжжового або листкового тіста.

Відео дня

Для начинки в хачапурі найчастіше використовують імеретинський сир. Хорошою альтернативою можуть стати адигейський сир, сулугуні і моцарелла.

За автентичним рецептом тісто для хачапурі замішують на мацоні (кисломолочний напій з ферментованого молока) і готують на сковороді. В адаптованих рецептах мацоні можна замінити на кефір або молоко і приготувати хачапурі в духовці.

Хачапурі по-аджарськи: рецепт

Instagram - natali_plenis
Фото: Instagram - natali_plenis

Складові:

  • сулугуні - 400 г
  • моцарелла - 150 г
  • молоко - 250 г
  • яйце - 4 шт.
  • борошно - 350 г
  • дріжджі сухі - 1 ст. л.
  • цукор - 1 ст. л.
  • соняшникова олія
  • вершкове масло
  • сіль, перець, суміш трав

Як приготувати хачапурі по-аджарськи з сиром сулугуні та моцарелою?

1. Борошно для хачапурі попередньо просіюємо, після чого змішуємо c цукром, сіллю і дріжджами. Поступово вливаємо 2/3 склянки теплого молока і замішуємо тісто. Для хачапурі по-аджарськи тісто має бути м'яким і ніжним. Змащуємо тісто соняшниковою олією, накриваємо і ставимо в тепле місце на годину.

2. Натираємо сир сулугуні і моцарелу на тертці. Додаємо молоко, яке залишилося, і ретельно перемішуємо.

За автентичним рецептом краще використовувати 50% імеретинського сиру і 50% сулугуні з моцарелою. Імеретинський сир робить начинку ніжнішою. Такий сир можна купити на фермерському ринку.

3. Тісто розділяємо на 3-5 частин  залежності від бажаного розміру хачапурі) і тоненько розкатуємо. Формуємо з тіста човники - загортаємо дві сторони трубочками, зводимо до центру і скріплюємо.

4. Наповнюємо човники сирною начинкою, посипаємо сумішшю приправ і перекладаємо на деко, застелене пергаментом.

5. Відправляємо хачапурі в духовку на 20-30 хв., випікаємо при температурі 180 ° C. Дістаємо хачапурі і вбиваємо яйце, запікаємо ще 1-2 хв (жовток повинен бути рідким). Бортики готових хачапурі по-аджарськи змащуємо вершковим маслом і подаємо хачапурі гарячими!

Instagram - khachapuri_klin
Фото: Instagram - khachapuri_klin

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X