По-аджарськи. Як приготувати грузинський хачапурі з двома видами сиру
Хачапурі - невеликий пиріг у формі «човника» з хрусткими бортиками і ніжною начинкою з суміші сирів, прийшов до нас із Грузії.
Слово «хачапурі» походить від «хачо» - сир і «пурі» - хліб. У кожному регіоні блюдо готують по-своєму - по-аджарськи, по-мегрельськи, по-імеретинськи; з дріжджового, бездріжжового або листкового тіста.
Для начинки в хачапурі найчастіше використовують імеретинський сир. Хорошою альтернативою можуть стати адигейський сир, сулугуні і моцарелла.
За автентичним рецептом тісто для хачапурі замішують на мацоні (кисломолочний напій з ферментованого молока) і готують на сковороді. В адаптованих рецептах мацоні можна замінити на кефір або молоко і приготувати хачапурі в духовці.
Хачапурі по-аджарськи: рецепт

Складові:
- сулугуні - 400 г
- моцарелла - 150 г
- молоко - 250 г
- яйце - 4 шт.
- борошно - 350 г
- дріжджі сухі - 1 ст. л.
- цукор - 1 ст. л.
- соняшникова олія
- вершкове масло
- сіль, перець, суміш трав
Як приготувати хачапурі по-аджарськи з сиром сулугуні та моцарелою?
1. Борошно для хачапурі попередньо просіюємо, після чого змішуємо c цукром, сіллю і дріжджами. Поступово вливаємо 2/3 склянки теплого молока і замішуємо тісто. Для хачапурі по-аджарськи тісто має бути м'яким і ніжним. Змащуємо тісто соняшниковою олією, накриваємо і ставимо в тепле місце на годину.
2. Натираємо сир сулугуні і моцарелу на тертці. Додаємо молоко, яке залишилося, і ретельно перемішуємо.
За автентичним рецептом краще використовувати 50% імеретинського сиру і 50% сулугуні з моцарелою. Імеретинський сир робить начинку ніжнішою. Такий сир можна купити на фермерському ринку.
3. Тісто розділяємо на 3-5 частин (в залежності від бажаного розміру хачапурі) і тоненько розкатуємо. Формуємо з тіста човники - загортаємо дві сторони трубочками, зводимо до центру і скріплюємо.
4. Наповнюємо човники сирною начинкою, посипаємо сумішшю приправ і перекладаємо на деко, застелене пергаментом.
5. Відправляємо хачапурі в духовку на 20-30 хв., випікаємо при температурі 180 ° C. Дістаємо хачапурі і вбиваємо яйце, запікаємо ще 1-2 хв (жовток повинен бути рідким). Бортики готових хачапурі по-аджарськи змащуємо вершковим маслом і подаємо хачапурі гарячими!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life