Кабачки, цукіні, баклажани. Як заморозити овочі на зиму

4 липня 2020, 03:41

Баклажани, цукіні, кабачки, цвітна капуста можуть бути доступними не тільки влітку. Як правильно заморозити овочі?

Взимку вибір овочів дуже мізерний або вони доступні за великою ціною. Але якщо подумати про це заздалегідь, пізніше можна буде насолоджуватися овочевими рагу, супами, теплими салатами або готувати корисний прикорм для дитини. Розбираємося зі способами заморозки овочів на зиму на прикладі кабачків. Але і інші овочі можна заготовлювати за таким же принципом.

Відео дня

Instagram - kati_undihre_welt
Фото: Instagram - kati_undihre_welt

Головне правило якісної заморозки — купувати овочі в пік сезону, коли вони ще молоді і соковиті. У таких плодах збережеться максимальна кількість вітамінів і за смаком вони будуть набагато кращі, ніж старі овочі.

По можливості овочі краще заморожувати при максимально низькій температурі - так звана стресова заморозка. Це також допоможе зберегти більше корисних речовин.

Як вибрати овочі для заморозки?

Вибирайте пружні, середнього розміру овочі з тонкою шкіркою. У молодих овочів м’якоть буде соковитою з дрібним насінням. Старі овочі відрізняються грубою шкіркою і великим насінням, що вплине на смакові якості.

Як підготувати овочі до заморожування?

  • Щоб овочі не були жорсткими і несмачними, обов’язковим етапом передзаморозки є позбавлення від ферментів. Для цього овочі потрібно бланшувати, варити на пару або посипати сіллю.

  • Другим важливим етапом є нарізка овочів для заморозки — це можна робити різними способами. Наприклад, нарізати кубиком, кружечками, розділити на суцвіття (якщо це кольорова капуста) або натерти на тертці - такий варіант зручний для приготування оладок.

Як заморозити овочі?

Промийте овочі під водою і добре обсушіть. Далі наріжте будь-яким зручним для вас способом і бланшуйте на середньому вогні близько 5 хвилин або відваріть на пару. Після цього овочі потрібно відкинути на друшляк, дати їм охолонути і розкласти в поліетиленові зіп-пакети, максимально видаливши повітря (так овочі будуть довше зберігатися). Після чого їх можна заморожувати.

Якщо не хочете відварювати овочі, можна їх заморозити сирими, попередньо дрібно порізавши і посипавши сіллю. Овочі повинні постояти хвилин 15, щоб виділився сік. Після чого відкидаємо все на друшляк, фасуємо в пакети і заморожуємо.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X