В духовці або на плиті. Як приготувати хрусткі кабачки в клярі

7 липня, 04:13
Кабачки в клярі - швидка, смачна і ситна сезонна страва (Фото:instagram.com/completelydelicious)

Кабачки в клярі - швидка, смачна і ситна сезонна страва (Фото:instagram.com/completelydelicious)

З приходом літа настала пора сезонних ягід, фруктів і овочів, в тому числі - кабачків. Розповідаємо, як приготувати їх так, щоб вийшов і смачний гарнір, і повноцінна закуска.

Кабачки ростуть цілий рік, але саме на початку і в середині літа з’являються місцеві молоді овочі з тонкою шкіркою і ніжним смаком. Їх можна готувати будь-яким способом — запікати, фарширувати, смажити на грилі або сковороді, консервувати або їсти сирими.

Відео дня

З кабачків можна готувати в тому числі і запіканки. Українське кулінарний експерт і активіст Євген Клопотенко поділився своїм улюбленим рецептом запіканки з цукіні. «Я просто ридав, коли їв це», — охарактеризував кулінар свій рецепт.

Розповідаємо, як правильно приготувати кабачки в клярі, щоб вони вийшли хрусткими та смачними.

Смажені кабачки в клярі - рецепт

Інгредієнти:

  • 600 г молодих кабачків
  • 2 курячих яйця
  • 200 г пшеничного мук (приблизно)
  • 100 мл соняшникова олія для смаження
  • 2 ч. л. солі
  • 1 ч. л. прованських трав (Базилік, орегано, чебрець, сушений часник)
  • 0,5 ч. л. чорного меленого перцю

Для соусу:

  • 3 зубчики часнику
  • 3 ст. л. майонезу
  • свіжа зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік)
Кабачки смажені в клярі (Фото: instagram.com/eirinimol_ketofoodmagic)
Кабачки смажені в клярі / Фото: instagram.com/eirinimol_ketofoodmagic

Приготування:

  1. Кабачки помити, відрізати хвостики і нарізати на тонкі кружальця (приблизно 1 см). Якщо ви любите більш просмажені овочі, наріжте їх тонкими слайсами. Посипте сіллю і залиште на 15 хвилин, щоб зайва волога вийшла. Перед тим, як опускати в кляр, потрібно промокнути їх паперовим рушником.
  2. В окремій сухий глибокій посудині збийте два курячих яйця. Поступово ввести просіяне борошно, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Кількість борошна залежить від тіста — воно повинно бути досить густим, приблизно як сметана. Додати сіль і трави за смаком. Найкраще підійдуть прованські трави або сушений базилік, майоран, розмарин, орегано, мускатний горіх, мелений коріандр. Краще не додавати в кляр свіжу зелень, адже вона згорить під час смаження.
  3. На сковороду налийте олію (приблизно шаром 0,5 см) і прогрійте його.
  4. Кільця кабачка опустити в кляр, дати стекти зайвому і опустити в гарячу олію. Обсмажувати на середньому вогні приблизно 5 хвилин з одного боку не накриваючи кришкою. Коли кляр стане золотого відтінку, перевернути кабачки на інший бік, накрити кришкою і почекати до готовності. Готові кабачки покласти на серветки, щоб зайва олія вбралася.
  5. Кабачки найкраще подавати теплими з часниковим соусом зі свіжою зеленню, сметаною або будь-яким іншим соусом до смаку. Також він стане вдалим гарніром і доповненням до основної страви (м'яса).

Смажені кабачки в клярі (Фото: instagram.com/prosti.retsepti)
Смажені кабачки в клярі / Фото: instagram.com/prosti.retsepti

Кабачки в клярі в духовці - рецепт

Інгредієнти:

  • 2−3 молодих кабачка
  • 70 г пармезану
  • Білок від двох яєць
  • 2−3 ст. л. панірувальних сухарів

Приготування:

  1. У чистій сухій посуді злегка збити білки віночком або вилкою. В іншу миску висипати панірувальні сухарі, натерти сир і перемішати до однорідності.
  2. Кабачки вимити і нарізати смужками. Шкірку чистити не обов’язково — за бажанням.
  3. Кабачкові палички по черзі вмочити спочатку в білок, а потім у сухарі з сиром. Суміш повинна рівномірно покрити кабачок з усіх боків рівним шаром.
  4. Деко застелити пергаментним папером і на нього викласти запаніровані кабачки. Відправити в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів на 15−20 хвилин. Діставати їх варто, коли вони стануть красивого золотистого відтінку. Подавати гарячими з соусом (часниковим, майонезом, сметаною зі свіжою зеленню).
Кабачки в клярі запечені в духовці більш корисні, але не менш смачні (Фото: instagram.com/nutri.flor)
Кабачки в клярі запечені в духовці більш корисні, але не менш смачні / Фото: instagram.com/nutri.flor

Нагадаємо, раніше Євген Клопотенко розповів, як приготувати кабачки в клярі з горіхами і чилі, крем-суп з кабачків, а також цукіні по-корейськи. Також ми писали, як приготувати з кабачків закуску з «вау» -ефекту, легку дієтичну запіканку з сиром і справжню кабачкову ікру.

Редактор: Лілія Вітюк
Показати ще новини
Радіо НВ
X